blank

Bolnica planira drugo otvaranje Centra za vantelesnu oplodnju za 9. maj

blank

Prema nezvaničnim saznanjima do kojih smo došli, potpisan je novi ugovor o dopunskom radu, ovoga puta sa embriologom Milicom Krstivojević iz Beograda, nakon što smo prošlog meseca otkrili da u trenutku dobijanja zvanične dozvole za rad Centra za vantelesnu oplodnju, 23. avgusta 2021. godine, subotička bolnica uopšte nije imala angažovanog embriologa

Branko M. Žujović

Sudeći prema saznanjima iz kabineta dr Slobodana Puškara, internoj prepisci unutar medicinskih ustanova i dokumentu Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, do kojih smo došli, subotička bolnica planira drugo otvaranje Centra za vantelesnu oplodnju za 9. maj ove godine, iako nema stalno zaposlenog embriologa, kako to zakon propisuje.

Podsetimo, naša redakcija je, na osnovu dokumentacije pribavljene nakon intervencije poverenika za informacije od javnog značaja, utvrdila da subotička bolnica u trenutku dobijanja zvanične dozvole za rad Centra za vantelesnu oplodnju, 23. avgusta prošle godine, uopšte nije imala angažovanog embriologa.

blank

Sudeći prema pomenutim dokumentima, ugovor o dopunskom radu bio potpisan sa embriologom Lelom Šurlan iz Beograda i to za period od 1. septembra do 31. decembra 2020. godine.

Inspektorka zadužena za biomedicinu u Ministarstvu zdravlja, dr Ružica Jovanović, izvršila je inspekcijski nadzor subotičke bolnice 5. novembra 2020. godine, u vreme trajanja privremenog ugovora bolnice sa dr Šurlan.

U zapisniku o inspekcijskom nadzoru broj 500-01-00423/2020-21, dr Jovanović je navela da je subotička bolnica obezbedila sve uslove za rad Centra za vantelesnu oplodnju u pogledu prostora, opreme i kadrova, iako je dr Šurlan bila angažovana samo do 31. decembra te godine.

Nepuna dva meseca kasnije, ugovor sa dr Šurlan je istekao, a Centar za vantelesnu oplodnju 23. avgusta sledeće godine, na osnovu inspekcijskog zapisnika sa bajatim podacima, dobija dozvolu za rad.

Nakon što je naša redakcija prošlog meseca objavila ove činjenice, bolnica je, kako nezvaničnoo saznajemo, ekspresno sklopila novi ugovor o dopunskom radu, ovoga puta sa embriologom Milicom Krstivojević, takođe iz Beograda, iako zakon propisuje da Centar za vantelesnu oplodnju mora da ima stalno angažovanog, odnosno stalno zaposlenog embriologa.

Centar za vantelesnu oplodnju subotičke bolnice, bez ikakve dozvole za rad, već je jednom bio zvanično otvoren, 6. februara 2020. godine, slučajno ili ne, uoči tadašnjih izbora.

Centar bez dozvole ni formano nije mogao da postoji, pa je, nedugo posle izbora, zatvoren. Zatvaranje je obrazloženo pandemijom koronavirusa, iako nijedna medicinska ustanova koja se bavi vantelesnom oplodnjom u zemlji nije bila zbog toga zatvarana.

Naša redakcija ovaj slučaj ispratiće do kraja, ukazujući na nesporne činjenice, poput one da se iz dokumentacije koja nam je prošlog meseca prosleđena, nakon intervencije poverenika za informacije od javnog značaja, ne vidi jasno da li je dr Aleksandar Radulović zaista samostalno izvršio više od 100 postupaka vantelesne oplodnje.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Kiša

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 3 do 6 stepeni Celzijusa. Nepovolјna biometeorološka situacija za hronično oboleleosetlјive

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.