O čemu smo sve izveštavali 2021. godine?

Stara godina nije nam u proseku donela mnogo, šta više, ali nam je oduzela neke od najznačajnijih Subotičana: Belu Durancija, Miodraga Skaleta Gvozdenovića, Mihalja Vermeša, Milovana Mikovića, Franju Tamašija. S jedne strane, slušali smo i gledali samohvalu Gradska kuće o budžetskim uspesima, ali smo bili u prilici da vidimo i neke od nesnimljenih epizoda “Top liste nadrealista”, poput svečanog otvaranja bankomata.

Obraz su 2021. godine gradu osvetlali glumci, pravom žetvom nagrada. Na jednoj drugačijoj, ali ipak po mnogo čemu glumačkoj sceni ukazalo se svetlo na tunelu zvanom nova zgrada Narodnog pozorišta, ali ni ove godine nismo dobili akva-park na Paliću, kako su u horu najavljivali mediji koji iz gradskog i drugih budžeta dobijaju novac. Cele godine slušali smo jednu te istu umnoženu monodramu kako će akva-park biti gotov ove godine, a ona je na izdisaju. Ostaje nam sledeća u kojoj za akva-park građani treba da izdvoje još stotine miliona nedostajućih dinara.

Redakcija portala Subotičke.rs trudila se da ne prenosi zvanična saopštenja i izjave političara, bez provere njihove istinitosti. Tokom 2021. bavili smo se istraživanjima i trudili se da po pristupu informisanju budemo znatno drugačiji od većine drugih medija koji, na žalost, pribegavaju registratorskom izveštavanju i što je još gore – prećutkivanju stvarnosti. Za nas novinarski posao ostaje misija, a za njih puka tezga.

U nastavku je kratak pregled onoga što smo pokušali da uradimo za Subotičane.

JANUAR

Otkrili smo da Centar za vantelesnu oplodnju, otvoren uoči izbora 2020.  i zatvoren odmah posle njih, u vreme otvaranja uopšte nije imao dozvolu za rad

Godina 2021. u informativnom smislu na našem sajtu započela je objavom vesti od nesumnjivo velikog javnog značaja, da Centar za vantelesnu oplodnju subotičke bolnce, svečano ovoren 6. februara 2020. godine, uoči izbora, a zatvoren odmah posle njih, u vreme otvaranja uopšte nije imao dozvolu za rad.

Ovu informaciju našoj redakciji 30. decembra 2020. godine potvrdilo je Ministarstvo zdravlja.

Prilikom predizbornog otvranja, u stvarnosti nepostojećeg centra, upotrebljenog samo za pribavljanje političkih poena na izborima, saopšteno je da su pokrajinska vlada, Grad Subotica, Vlada Mađarske i Internacionalni klub žena u ovaj projekat uložili trista hiljada evra.

„Za nekih mesec dana očekujemo da svi oni koji nemaju biološki potencijal da se ostvare u ulozi roditelja, to urade biomedincki potpomognutom metodom“, izjavio je na otvaranju ovog centra Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zadravstvo.Tadašnji gradonačelnik Bogdan Laban dodao je da je Subotica u ovaj projekat uložila 17,5 miliona, a direktor bolnice Slobodan Puškar najavio je da će, kako je rekao, samo u prvoj fazi kroz cetar proći od 45 do 50 parova, što se nije dogodilo do danas.

 

Intervju sa Andrejom Ivanovićem

Objavili smo intervju sa Andrejom Ivanovićem, svetski poznatim pijanistom, koji je boravio u našem gradu. Tokom privatne posete Subotici, Ivanović je zvanično pozvan u Novi Sad, gde su se Radiotelevizija Vojvodine, odnosno novinarka Mirjana Rastović i tamošnje gradske vlasti potrudili da snime emisiju o njemu, odnosno da ga uključe u programe Novog Sada kao evropske prestonice kulture.

Andrej Ivanović je potomak čuvenog kompozitora Josifa (Jovana) Ivanovića iz Temišvara koji je komponovao “Valove Dunava”, jedan od najpoznatijih valcera na svetu.

 

Subotica među najzagađenijim gradovima od početka merenja

Zvanični podaci, koje smo objavili u januaru, pokazali su da je Subotica na listi gradova sa prekomernim zagađenjem još od 2016. godine, odnosno otkad se sprovode merenja zagađenja vazduha.

 

Galenfarm nam pretio tužbom

Galenfarm je ove godine preuzeo subotičke apoteke, a direktor te ustaove, Veljko Dželetović, našem uredniku Branku M. Žujoviću pretio je tužbom, zbog informacija koje smo objavili sa njegovog sastanka sa zaposlenima, onako kako su ono što je rečeno zaposleni razumeli, ali od tužbe na kraju nije bilo ništa.

Apoteka Subotica našoj redakciji, uprkos obećanju i zakonskoj obavezi, nikada nije dostavila izveštaje o poslovanju te gradske ustanove.

 

Kako je Ekonomski fakultet isplaćivao zarade?

U izveštaju Državne revizorske institucije (DRI), objavljenom 23. decembra prošle godine, navedeno je da je Ekonomski fakultet u Subotici iz budžetskih sredstava isplatio bruto plate i socijalne doprinose za iznos od najmanje 66,1 miliona dinara bez kriterijuma, merila i dokaza o izvršenom radu. Državna revizorska institucija je utvrdila da fakultet, kako je navedeno, nije primenio propisane koeficijente za obračun i isplatu plata za pojedina radna mesta, a isplatio je najmanje 1,4 miliona dinara po ugovorima o delu za obavljanje poslova iz sopstvene delatnosti.

 

Padavine nam dolaze iz pravca Đenove

Objavili smo da Đenovski zaliv, itekako, kumuje subotičkim padavinama i meteorološkim prilikama. “Tokom cele godine kiša i sneg u područje Subotice pristižu podjednako sa severozapada, zapada i jugozapada, tačnije iz srednje Evrope, oblasti Alpa, zapada Balkana, Jadrana, ali i zapadnog Sredozemlja, odnosno iz Đenovskog zaliva”, navedeno je u našem izveštaju.

 

FEBRUAR

Kako su vadili hladno pivo iz peći?

Legendarni vlasnik “Bačvanke”, Pero Buljovčić, za Subotičke.rs otkrio je kako se sprijateljio sa Miroslavom Ilićem, kako je treznio Nedžada Salkovića, zašto mu Cune Gojković nije došao, kako mu je konobar bežao iz bolnice, zašto se razočarao u Snežanu Savić, kako su šezdesetih godina Subotičani pokušavali da ispeku prase na ražnju, kako je uveo naplatu usluge zahvaljujući tadašnjoj Upravi prihoda i još dosta toga…

 

Podsetili smo javnost na zaboravljenog Subotičanina, svetski poznatog slikara

Podsetili smo javnost grada na Isaka Tarkaija, rođenog Subotičanina i zaboravljenog slikara svetskog glasa.

“Ukoliko smo sa Danilom Kišom kriterijum pukog mesta rođenja usvojili kao relevantan orijentir subotičke zavičajne pripadnosti stvaraoca, onda ne smemo da načinimo propust ni kada je Isak Tarkaj u pitanju”, navedeno je u tekstu posvećenom slavnom slikaru o čija se dela njujorški galeristi još uvek otimaju.

 

Zašto subotičkim javnim nabavkama suvereno vladaju usamljene ponude?

Potom smo političare i javnost pitali zbog čega subotičkim javnim nabavkama suvereno vladaju usamljene ponude.

“Ukoliko neko čak i ovlaš zaviri u lako dostupne podatke, uredno objavljene na sajtovima subotičkih javnih preduzeća i ustanova, lako će izračunati da je prosečan broj ponuđača u postupcima javnih nabavki u Subotici lane jedva premašivao jedan. Na javne nabavke raspisivane u Zološkom vrtu i preduzeću Park Palić javljao se u proseku po jedan ponuđač, u Toplani i Subotica-transu 1,2, u Čistoći i zelenilu 1,3, a u Vodovodu 1,4 ponuđača”, navedeno je u našem izveštaju.

 

Balašević u Omladinskom naselju pisao tekst pesme „Računajte na nas“?

Povodom smrti Đorđa Balaševića, objavili smo svedočenje hroničara omladinskih radnih akcija, Branka Buljovčića, da je Balašević pesmu “Računajte na nas” pisao među akcijašima u Omladinskom naselju na Paliću.

 

Subotičanin Branislav iz Jasenovca

Povodom premijere filma “Dara iz Jasenovca” objavili smo priču o Branislavu Mađareviću (1942 – 2016), poznatom subotičkom rukometnom pregaocu, koji je, kao dete, zamalo okončao život u koncentracionom logoru Jasenovac.

 

Ispitivali smo kvalitet vode

Bavili smo se u više navrata lošim kvalitetom vode za piće u Maloj Bosni, Bajmoku, Novom Žedniku i drugim naseljima.

 

MART

Prečistač, kanalizacija, vodovod….

U martu smo se bavili pitanjem izgradnje prečistača i kanalizacije u Bajmoku, ali smo nastavili da istražujemo i stanje u drugim naseljima.

 

APRIL

Jedini smo izveštavali o nezakonitom pokušaju otkazivanja ugovora o radu u subotičkoj bolnici

Otkrili smo i o tome odmah izvestili javnost da je Slobodan Puškar, direktor subotičke bolnice, bez osnova pokušao da otkaže ugovor o radu dr Jasmini Durković.

Istragom je nakon naše objave utvrđeno da je spornu rečenicu, na dokumentu dr Durković iz bolničkog kabineta za genetiku, koju je direktor Puškar okarakterisao kao povredu radne obaveze i narušavanje ugleda kolega, dopisao bolnički laborant.

Puškar je potom poništio vlastito rešenje, a doktorica Durković vraćena je na posao.

 

MAJ

Pismo dr Katje Puleve

Doktorica Katja Puleva obratila se pismom javnosti koje smo jedini preneli. U pismu je navela da je subotičkoj bolnici naneta velika šteta i da je lakše izgraditi novu bolnicu, nego odnegovati školovan i stručan kadar u njoj.

“Više nije tajna da je u subotičkoj bolnici haos. To znaju svi u gradu i šire, pitajući se kome to odgovara i zbog čega treba to da trpimo. Molim nadležne da strpljivo pročitaju ovo pismo i učine ono što je neophodno“, navela je dr Puleva koja je potom organizovala potpisivanje peticije kojom je od pokrajinske vlade i gradonačelnika Stevana Bakića zahtevala da direktor subotičke bolnice bude izabran iz, kako je navedeno, postojećeg kadra Opšte bolnice, a ne sa strane, uz zadovoljavajuće stručne i moralne kriterijume.

 

Osuđen zbog pretnji uredniku našeg portala

Branko Ćirjaković, član Narodnog slobodarskog pokreta i kandidat radikala na lokalnim izborima u Subotici, osuđen je u krivičnom postupku, koji je protiv njega povelo Osnovno javno tužilaštvo, zbog pretnji i ugrožavanja sigurnosti našeg urednika Branka M. Žujovića.

Ćirjaković je osuđen na osam meseci zatvora, uslovno na dve godine. Presuda Osnovnog suda postala je pravosnažna, kao i presuda iz privatne parnice kojom je Ćirjaković dužan da Žujoviću isplati novčanu nadoknadu.

 

JUN

Kako su „Dani“ dobili 1,2 miliona?

Obelodanili smo da je rešenjem pokrajinske sekretarke za kulturu i informisanje, Dragane Milošević, subotički magazin „Dani“ za “čitanje ćirilice“, dobio 1,2 miliona dinara.

 

Direktor uprkos krivičnom postupku

Tokom juna smo otkrili i jedini objavili da je protiv vršioca dužnosti direktora Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera, Veselina Bunčića, u toku krivični postupak pred Posebnim odeljenjem za suzbijane korupcije Višeg suda u Novom Sadu i da je pomenuti postupak bio uveliko pokrenut kada je Bunčić izabran na funkciju.

VIŠE TEKSTOVA NA OVU TEMU PROČITAJTE OVDE.

Bunčić je, pokušavajući da dementuje našu informaciju, uredniku našeg sajta prosledio neverodostojno uverenje da se protiv njega ne vodi krivični postupak. Ročište u ovom krivičnom postupku održano je 15. decembra ove godine.

 

Istinski ponos Subotice

Objavili smo prvi da je Subotičanka Milica Vlaisavljević najbolji student Medicinskog fakulteta u Beogradu i da je, kao najbolji student, bila u prilici da bira radno mesto. Patrijarh srpski, gospodin porfirije, potom je na svom blogu na “Fejsbuku” pohvalio uspehe mlade Subotičanke.

 

Zašto smo zaboravili Acu Đorđevića?

Nismo propustili ni da podsetimo na još jednog zaboravljenog Subotičanina, reditelja Aleksandra Đorđevića (“Vruć vetar”, “Otpisani” i “Povratak otpisanih”, “Bolji život”, “Majstori”, “Srećni ljudi”, “Balkan ekspres”, zatim filmovi “Arsenik i stare čipke”, “Mačor na usijanom limenom krovu”, “Hajde da se volimo” i “Tesna koža 3”).

 

Blokada računa, neisplaćene plate, raskid ugovora, nova agencija…

Jedini smo od početka do kraja pratili čitavu dramu kroz koju su letos i na početku školske godine prošli lični pratioci i personalni asistenti.

 

JUL

KOMENTAR NAŠEG UREDNIKA POVODOM SMRTI BELE DURANCIJA PROČITAJTE OVDE.

Od Subotice do Španije

Izvestili smo o biciklističkoj odiseji subotičkih studenata od Srbije do Pirineja i nazad.

 

Bajmočanin koji je evakuisao Milana Martića iz „Oluje“

Ispričali smo i zanimljivu priču o Bajmočaninu koji je iz “Oluje” evakuisao Milana Martića, prebacivši ga na teritoriju pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

 

Pelivan

Bavili smo se najpoznatijom subotičkom poslastičarnicom i njenom budućnošću.

 

Sramota Gradske kuće

Gradska uprava pošteno se obrukala poslavši nam 23. jula zvanični odgovor na dopis upućen 14. juna, u vezi sa događajem koji je trebalo da se dogodi na Vidovdan, 28. juna. Gradska kuća nikada nije objasnila ovu svoju sramotu.

 

AVGUST

Otkaz bez obrazloženja

Jedini smo obavestili javnost da su dve dugogodišnje novinarke nekadašnjih Subotičkih novina (danas Nove subotičke novine) bez obrazloženja dobile otkaz.

 

SEPTEMBAR

Izveštavajući o problemu nastalom zbog iseljenja vrtića “Poletarac”, snimili smo izjavu Veljka Vojnića, tehničkog direktora Naše radosti, koji je rekao da Subotičani plaćaju niže cene boravka svoje dece u vrtićima u poređenju sa Novim Sadom i Beogradom.

Tim povodom, naša redakcija obratila se Predškolskoj ustanovi „Radosno detinjstvo“ iz Novog Sada. Zamolili smo ovu gradsku ustanovu da nam prosledi osnovne informacije o finansijskim uslovima boravka dece u njihovim objektima. Baš kao što su roditelji u Subotici tvrdili, pokazalo se da mali Novosađani besplatno pohađaju tamošnje vrtiće, što Vojnić, iako bi trebalo, to očigledno nije znao.

Osim toga, Vojnić je u odgovoru našoj redakciji saopštio da je krov vrtića “Mandarina” na Radijalcu saniran, ali da uprkos tome prokišnjava. Kada smo zatražili dokumente i podatke o navodnoj sanaciji krova, od Naše radosti nismo dobili odgovor.

 

Bakićevom odlukom Grad Subotica finansira sajt Subotica.com

Objavili smo da je gradonačelnik Stevan Bakić, sopstvenom odlukom, izdvojio 600.000 dinara iz subotičkog gradskog budžeta za sajt Subotica.com.
Gradonačelnik je 27. avgusta pojedinačnim davanjem dodelio pomenutu sumu Goranu Todorovu, odnosno njegovoj firmi PR VEB portal “Sucom media” za sufinansiranje projekta “Boljom informisanošću do odgovornijeg ponašanja” za izveštavanje “o opasnostima mutiranja virusa kovid 19”.

 

Pretpostavka da su palićki lavići pojedeni ne može da bude uzeta zdravo za gotovo kao činjenica

Prvi smo objavili da su palićki lavići, koji su se omacili 16. jula, nestali iz volijere u Zoološkom vrtu. Prvu informaciju, o navodnom uginuću lavića, dobili smo od portparolke Zoološkog vrta Jelena Toljagić koja nam je 10. septembra rekla da lavica koja ih je omacila nije imala mleka i da je bila neiskusna kao majka.

Iste večeri javili su nam se zaposleni u Zoološkom vrtu, otkrivaući našoj redakciji da lavići nisu uginuli zbog nedostatka mleka, kako je portparolka rekla, jer bi to podrazumevalo da su pronađeni njihovi ostaci, da je izvršena obdukcija i da su negde zakopani, već da su netragom nestali.

TEKSTOVE O NESTALIM PALIĆKIM LAVIĆIMA PROČITAJTE OVDE.

Zoološki vrt je sve vreme o ovome ćutao, a kada se naša informacija raširila po nacionalnim medijima i pokazala se kao istinita, direktor Petar Savić bio je prinuđen da podnese ostavku.

Krajem septembra i tokom narednih meeci, u više gradova u Severnoj Makedoniji pojavili su se snimci mladunaca lava. Iako naša redakcija nikada nije tvrdila, kako su režimski mediji pokušali da nam spočitaju, da su lavići sigurno izneti i ponuđeni na prodaju, Zoološki vrt je tokom jeseni pokušao da okonča ovaj slučaj plasirajući, u istim odabranim medijima, pretpostavku da je laviće mogla da pojede odrasla jedinka kao gotovu činjenicu, što je neprihvatljivo. Objavljena je i lažna vest da je nadležna inspekcija utvrdila da su lavići uginuli.

Ostaci lavića, što bi se u tom slučaju očekivalo, nisu pronađeni, a sigirnosne kamere niko do pozne jeseni nije pregledao. Prema poslednjim informacijama, snimci na kamerama mogu da se prate unazad do 3. septembra, a nestanak lavića utvrđen je 18. jula.

U međuvremenu se pojavilo naknadno svedočenje baštovana Atile Sadovića koji se, posle više od tri meseca, setio da je najpre video lavića u čeljustima lava, a potom i da je video kako lav proždire lavića, kako je, prema nezvaničnim saznanjima naše redakcije, ispričao istražbnim organima koji su uzeli izjavu i od bivšeg direktora Petra Savića.

Naši izvori su nekoliko dana uoči vesti o Sadovićevom naknadnom svedočenju redakciju obavestili da se „priprema njegovo svedočenje“ i da je prvobitna ideja starog rukovodstva Zoološkog vrta bila da se saopšti da su se lavići udavili, od čega se odustalo.

 

Top-lista stranačkih nadrealista

Objavili smo da je član Gradskog veća Srđan Samardžić na Hajdukovu ozvaničio početak rada bankomata. Subotica je tako stala u red sa mestima i gradovima u kojoj su svečano otvarane kabine liftova, kontejneri, klupe u parku, staze i semafori.

“Nije ovde reč o tome da bankomat nije potreban meštanima Hajdukova. Naprotiv. Činjenica da je gradonačelnik saslušao i uvažio njihovu potrebu je za svako poštovanje. Reč je o meri. O dobrom ukusu…”

“Ne mora nužno baš sve da bude oglašeno zvonima i pripisano u zaslugu. Neke stvari, naprosto, treba ostaviti da se podrazumevaju. Da mirno poteku stihijom normalnog života, bez besmislene koketerije sa sprdnjom”, navedeno je u komentaru ovog događaja.

„Majo“ kao riznica subotičkog duha

Pisali smo i izveštavali o kafani “Majo”, kao riznici subotičkog duha.

 

Fontana za večnost

Razgovarali sm sa graditeljima Plave fontane o toj gradskoj lepotici.

 

OKTOBAR

Doveli smo građane i Vojvodinašume za isti (okrugli) sto

Zahvaljujući okruglom stolu koji je organizovala naša redakcija, odnosno zaključcima koji su tom prilikom usvojeni, u Subotici je iznedrena građanska inicijativa koja se bori za unapređenje zaštite subotičkih šuma.

 

Prof. dr Svetomir Bojanin: Uzdrman je smisao porodice i porodičnog života, te sve postepeno gubi svoj pravi lik

“Problemi i takve prirode ne rešavaju se kolektivno i korporativno, oni su uvek duboko intimni i ljudski – prijateljski. Danas me posebno impresionira gospođa Dragana Vučković, bivša moja studentkinja, a sada direktor škole koju je reorganizovala u modernu instituciju sveobuhvatne pomoći deci sa smetnjama u razvoju”, rekao je Bojanin.

 

Ukazali smo na ogromno polje ambrozije severno od grada.

Severno od grada s kraja leta buja čitava „plantaža“ ambrozije.

 

Subotica via Lopare

Pitali smo Gradsku kuću šta je zaista ostvareno od pompezno najavljivane saradnje sa Republikom Srpskom, ali odgovore nikada nismo dobili, osim sporadičnih priznanja pojedinih rukovodilaca da se, do sada, od onoga što je prethodnih godina najavljivano, nije ostvarilo ništa.

 

Zašto Mirović Piškara nije trebalo da stavlja na direktorski kiseonik?

Pokušali smo da ukažemo zbog čega predsednik pokrajinske vlade nije trebalo da imejuje Slobodana Puškara za vršioca dužnosti direktora subotičke bolnice.

 

Subotički argonaut

Izveštavali smo i o subotičkom argonautu koji je sa Rusima plovio kanalom Dunav – Tisa – Dunav, prskao ambroziju sirćetnim rastvorom i pomagao ljudima.

 

Zlatna plaketa u našoj redakciji

Na 26. Internacionalnom festivalu reportaže i medija „Interfer” u Beogradu uredniku našeg portala Branku M. Žujoviću dodeljena je nagrada za najbolju novinsku reportažu za tekst „Dugo putovanje u kovid”, u konkurenciji više od dvesta reportaža iz naše zemlje i sveta.

REPORTAŽU „DUGO PUTOVANJE U KOVID“ MOŽETE PROČITATI OVDE.

 

NOVEMBAR

Prava misterija

Proverili smo zašto je jedan od migranata 46 dana stajao ispred subotičke prodavnice.

 

Ako može Pariz…

Pokušali smo da objasnimo i zašto kralj Petar I Oslobodilac zaslužuje spomenik u Subotici, ostavljajući značajnu rezervu prema stranačkoj politici i prostornoj estetici koja je ciljana podizanjem spomenika.

 

Gvenael de Bizmon

Za Subotičke.rs govorila je Parižanka koja živi u našem gradu.

 

DECEMBAR

Kakav nam Zoološki vrt treba?

Naša redakcija organizovala je okrugli sto “Kakav nam Zoološki vrt treba”.

 

Prekršajni nalozi

Subtička policija uredniku našeg portala prosledila je prekršajne naloga zbog prisustva na protestima 4. i 11. decembra. Nakon što su se ovim povodom oglasili Udruženje novinara Srbije i Sindikat novinra Srbije, policija je odustala od namere da kazni našeg urednika zbog toga što je izveštavao sa protesta.

 

„Rulja koja nema pojma“

Objavili smo snimke na kojima se čuje sveštenik Dragan Stokin kako okupljenom narodu poručuje da je “rulja koja pojma nema šta radi”.

 

„Ruljo“, srećna ti nova godina!

Mala škola dnovinarstva

Rečju, koliko god se zgražavamo nad objavljenim intervjuom sa serijskim silovateljom, ponajpre bi morali da se zgrozimo nad samim sobom, nad našim moralnim načelima i pohotom, željom

Više »

Zatvorite sve normalne

Uskoro na slobodu izlazi još petorica osvedočenih silovatelja, a tada ćemo, verovatno, ponovo slušati nikad glasnije „argumente“ legalista i pobornika svakojakih ljudskih prava koji će,

Više »

„Ljubinka Bobić“ Minji Peković

Predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije, Nebojša Dugalić, obavestio je Narodno pozorište u Subotici da je nagrada „Ljubinka Bobić“, bijenalna nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije za

Više »

Spartak posle poraza smenio trenera

Fudbalski klub „Spartak“ izgubio je juče protiv Radničkog iz Niša u dvanaestom kolu Superlige Srbije, rezultatom 3:0. Spartak je dobro počeo, ali je domaćin pojačao

Više »

Otvorena prva izložba u Art hangaru

U novootvorenom Art hangaru sinoć je otvorena izložba „Tihi oporavak” („Silent recovery”), gde su Laslo Antal, Jelena Grujičić, Edita Kadirić, Balint Sombati, Maja Rakočević Cvijanov,

Više »

Benzin do 174 dinara

Od 15 časova na pumpama u Srbiji litar evrodizela koštaće 216 dinara, dok će litar benzina BMB 95 biti 174 dinara. Inače, nekoliko prethodnih nedelja

Više »

Subotica u „Evropi odozgo“

Srbija će u premijernoj epizodi dokumentarnog serijala „Evropa odozgo“ dobiti 50 minuta najbolje reklame, i to besplatne, zahvaljujući kojoj će gledaoci širom planete imati priliku

Više »

Vučić odlikuje Orbana

Predsednik Republike Aleksandar Vučić sastaće se danas sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, a nakon sastanka Vučić će Orbanu

Više »

Kraj pandemije je blizu

Svet nikada nije bio u boljoj poziciji da okonča pandemiju koronavirusa. Teodros Adgan Gebrejesus, direktor Svetske zdravstvene organizacije, objasnio je da bi svet uskor trebalo

Više »

Preminuo Kornelije Kovač

Kompozitor Kornelije Kovač preminuo je u 81. godini, navodi Tanjug. Kovač je bio jedan od najplodonosnijih kompozitora i autor nekih od najvećih hitova na prostoru

Više »

Voz usmrtio ženu na Paliću

Sinoć oko 22 časa i 40 minuta voz je na Paliću usmrtio ženu koja je, vozeći bicikl na električni pogon, preko zelene površine pokušavala da

Više »

Svinjski rat i pileći mozgovi

Rijaliti je, možda, i najpoštenije takmičenje u Srbiji. Jer, ma koliko imali sredstava i mogućnosti, nikada se nije dogodilo, ali baš nikad, da neko od

Više »

Teku „Berbanski dani“

Tradicionalna, trideset i druga po redu manifestacija „Berbanski dani“ kojom se obeležava i slavi berba voća i povrća, proizvodnja vina i završetak radova u voćnjacima

Više »

Počeli Zavičajni dani

U Velikoj većnici subotičke Gradske kuće večeras su otvoreni deveti po redu Zavičajni dani. Ovu manifestaciju svečano je otvorio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić. „Pored važne

Više »

Veštačka oplodnja bolnice

Vršilac dužnosti direktora ovdašnje bolnice, Saša Dželebdžić, nastavlja neslavnu praksu ćutanja o pitanjima od javnog značaja. U ovom trenutku nemoguće je proveriti hoće li, uprkos

Više »

Berbanski dani, 32. put

  Svečano otvaranje Berbanskih dana zakazano je za subotu u podne, na Velikoj terasi. Organizator ove manifestacije, Javno preduzeće “Park Palić”, saopštilo je da su

Više »

U subotu „Dan pešačenja“

Početak manifestacije u 8 časova i 45 minuta, u dvorištu Osnovne škole ”Miroslav Antić” na Paliću. Početak pešačenja u 9 sati, ukupna dužina staze oko

Više »

Pokušaj krađe u Aleksandrovu

Juče, nešto posle ponoći, u Aleksandrovu je zabeležen pokušaj krađe, potvrđeno je sajtu Subotičke.rs.   U pisanom odgovoru Policijske uprave u Subotici našoj redakciji navedeno

Više »

Farma

Onaj ko dozvoljava zakonitu prodaju domaćeg mleka na pijaci može da podstakne i dostavu. Postoje sasvim solidni i lako dostupni mobilni hladnjaci za tako nešto.

Više »

Škola zabranila mobilne telefone

Nastavničko veće Osnovne škole „Branko Radičević“ iz sela Uljma, kod Vršca, donelo je odluku da se đacima zabrani upotreba mobilnih telefona i pametnih satova. Od

Više »

Vernikovo kolo

Šizofren je grad koji u pola devet uveče sahrani biskupa u katedrali, u devet, dvesta metara dalje, priredi šou Zorice Brunclik i sve to flambira

Više »

Sahranjen biskup Slavko Večerin

U Katedrali Svete Terezije Avilske večeras je sahranjen biskup Slavko Večerin. Misu zadušnicu koja je počela u 18 časova predvodio je predsednik Međunarodne biskupske konferencije

Više »

Obeležen Dan grada (VIDEO)

Podizanjem gradske zastave, a zatim intoniranjem državne himne „Bože pravde“ i svečanom sednicom gradske skupštine obeležen je prvi septembar, Dan grada. Subotica se svečano odužila

Više »

U četvrtak obeležavamo Dan grada

Kako je ranije najavljeno, na Dan grada, 1. septembra očekuje nas  tradicionalno podizanje zastave uz nastup duvačkog orkestra, svečana sednica Skupštine grada, a u muzičkom

Više »

Lutak sa naslovne strane

Hoće li gradonačelnik uputiti izvinjenje javnosti, nakon što je u medijima predstavljen kao centralna ličnost zatvaranja književne kolonije nauštrb njenih učesnika? Branko M. Žujović Kažu

Više »

Od ponedeljka prskaju i krpelje

Gradski Sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj saopštio je da će od ponedeljka do 5. septembra firma Oris iz Sombora prskati krpelje na području

Više »

Počinje prskanje komaraca

Pčelari upozoreni da izmeste košnice 5 kilometara daleko Gradska uprava saopštila je da će preduzeće Oris iz Sombora od danas do 4. septembra sprovesti kombinovani

Više »

Objavljene nove cene goriva

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je u petak saopštilo nove cene goriva. Evrodizel od tada može da košta do 217,50 dinara za litar, a motorni

Više »

Kupio lava, pa ga krio u stanu

U Lazarevcu je pronađen piton, a u Subotici mladunče afričkog lava. Pripadnici policije su u Beogradu i Subotici, u saradnji sa Jedinicom za suzbijanje ekološkog

Više »

Dan Svetog Ištvana na Paliću

Kao i prethodnih godina, zaunteresovani su juče, u popodnevnim časovima, počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić

Više »

Poljoprivrednici nastavili protest (VIDEO)

Subotički poljoprivrednici nastavili su protest, zahtevajući proglašenje stanja elementarne nepogode na području grada, uzrokvane sušom. U video prilogu Bojana Mihajlovića proverite šta su još saopštili

Više »

Medijski dim u Odžacima

Troškovi izrade scenografije za potrebe medijskog projekta obuhvatili draperije, kvaku, bravu, lepak u stiku, vodene boje, četkice, set školskih lenjira, blok broj 5 i hamer

Više »

Benzin 190, dizel 215 dinara

Ministarstvo trgovine, trizma i telekomunikacija saopštilo je da je od danas u 15 časova, zakqučno sa 5. avhustom u 15 časova, najviša cena evrodizela 215

Više »

Šumski požari u blizini grada

Šume severno od Subotice danas su zahvatili šumski požari. Prve nezvanične informacije govore da je vatrom zahvaćeno više hektara šume. Kako Subotičke.rs saznaju od Leventea

Više »

Pucao u sugrađanina

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici uhapsili u A. Ž. (1997) iz Subotice zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivična dela teška telesna povreda

Više »

Gde su palićki lavići?

Pre tačno godinu dana, lavica Kiara omacila petoro mladunaca od kojih je četvoro preživelih nestalo bez traga dva dana kasnije. Zoološki vrt sigurnosne kamere nije

Više »

Udruženi porodični poduhvat

Bojan Nikolić, bivši uposlenik Vladana Stefanovića i poslovni partner organizacije njegovog brata Veselina Stefanovića, na čijem je čelu i sam bio do 2018. godine, kao

Više »

Ko je palićki „Akvamen“?

I hoće li snositi odgovornost zbog onoga što je Ištvan Pastor juče saopštio ili će ponovo politički vuk pojesti društvenog magarca? Branko M. Žujović Sjajno

Više »

Lin Cesu i njegovi ljudi

Počevši od trećeg juna 1839. godine, petsto radnika u službi kineske države 23 dana je uništavalo opijum engleskih trgovaca u Kantonu, bacajući ga u more.

Više »

Počeo Etnofest

Koncertima umetnika iz Austrije, Italije, Zimbabvea i Belgije sinoć je na Velikoj terasi na Paliću počeo Etnofest. Tokom festivala nastupiće umetnici iz više zemalja širom

Više »

„Boli me k…“

Kako nam se dogodilo da jedna prostačka formula življenja postane opšti obrazac funkcionisanja celog društva i zašto to ima veze sa tragedijom koja se u

Više »

Kesić dobrodošao u Suboticu

Pokret građanske Subotice juče je, povodom otkazivanje predstave Zorana Kesića, saopštio da više nema mesta za humor i zabavu Subotičana, ako se u predstavi spominju

Više »

Bolnicu hitno na reanimaciju

Ovdašnja bolnica više nije zdravstvena ustanova, već cirkus sa direktorom Slobodanom Puškarom na stranačkom trapezu. Dve frakcije unutar Srpske napredne stranke, od kojih jedna trenutno

Više »

Čekajući Šveljoa

Niko ne treba da bude iznenađen ako jednog dana, uz troškove šminkanja i kostimiranja, u sufinansiranim medijskim projektima budemo plaćali „usluge“ suflera i inspicijenata. Kada

Više »

„Golubice“ u finalu Kupa Srbije

Ženski fudbalski klub Spartak u polufinalu Kupa Srbije savladao je ekipu Crvene zvezde izborivši plasman u finale.  Na stadionu „Rajko Mitić“ u Beogradu, plavo-bele devojke

Više »

Izlečite konačno bolnicu!

Godinama Subotičani izražavaju nezadovoljstvo stanjem u gradskoj bolnici. Krajnje je vreme da država pribegne akciji spasavanja te važne ustanove. Subotički lekari to nisu u stanju

Više »

Subotica u petak bez gasa

Javno komunalno preduzeće „Suboticagas“ Subotica saopštilo je da će, prema obaveštenju kompanije „Transportgas Srbija“ doo Novi Sad, u petak doći do prekida u isporuci gasa

Više »

„Bizovci“ pobednici „BizKoda“

Ekipi „404 Name Not Found“ pripalo je prbvo mesto u programiranju Pobednici ovogodišnjeg, šestog po redu „BiZkoda“, takmičenja studenata Visoke tehničke škole strukovnih studija i

Više »

Počelo takmičenje studenata „BizKod“

U prostorijama kompanije „Infostud grupa“ danas je počeo „BizKod“, takmičenje namenjeno studentima Visoke tehničke škole strukovnih studija i Ekonomskog fakulteta iz Subotice. Takmičenje se održava

Više »

Još zgrada umesto parka (VIDEO)

Povodom izmene Urbanističkog plana iz 2011. godine u mesnoj zajednici „Centar III“ i izmeštanju Kvantaške pijace, danas se ponovo oglasila Demokratska stranmka. Nela Tonković i

Više »

Voz usmrtio muškarca

U teškoj nesreći koja se dogodila sinoć oko 20 časova i 10 minuta u Subotici, jedan muškarac je poginuo kada je na njega naleteo voz,

Više »

Jazavac pred komisijom

Umesto odgovora na naša pitanja o prošlogodišnjoj kandidaturi P. R. za člana medijske komisije u Vrbasu, kolega Petar Kočić na našu adresu isporučio nepristojnost, nervozu

Više »

Nebojša Vučković napustio Spartak

Posle tri godine, sporazumno je završena saradnja Nebojše Vučkovića i Fudbalskog kluba „Spartak“. „Hvala upravi na poverenju i saradnji. Zahvaljujem se zaposlenima i trenerima. Imao

Više »

Otvorena vrata u gimnaziji

Gimnazija „Svetozar Marković“ otvoriće svoja vrata budućim srednjoškolcima u sredu, 18. maja. Učenici osmih razreda osnovnih škola biće u prilici da se upoznaju sa životom

Više »

Prvakinje Srbije u futsalu!

Učenice Hemijsko-tehnološke škole „Lazar Nešić“ osvojile su prvo mesto na Državnom školskom prvenstvu u futsalu. One su u finalu, odigranom u Paraćinu, savladale protivnice iz

Više »

Gerontološki centar dobio tri vozila

Ministarstva zdravlja je u saradnji sa Ministarstvom rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja doniralo Gerontološkom centru Subotica tri sanitetska vozila na korišćenje, saopšeno je iz

Više »

Projektno bačko kolo

  Uzak krug firmi i udruženja iz Subotice, Koluta, Novog Sada, Odžaka i Sombora međusobno razmenjuje fakture za iste usluge u okviru svojih medijskih projekata

Više »

Sajam cveća u centru grada (FOTO)

Četvrti „Prolećni festival cveća“ otvoren je danas na centralnom gradskom trgu i trajaće do petka, 13. maja. Cvetna manifestacija okupila je trideset šest izlagača koji

Više »

BAČKA ŠEMA Ko to tamo snima?

Kako se novoosnovanoj privatnoj produkciji, sa dvoje zaposlenih, jednim honorarcem, četiri kamere i mobilnim studiom, lane isplatilo da angažuje „podizvođače“ za snimanje video-priloga u okviru

Više »

Opasne emisione veze

Sav novac, dobijen na pokrajinskom konkursu raspisanom 4. februara, firma osnovana 8. februara prebacila firmi osnovanoj 8. juna 2021. godine Branko M. Žujović Sholastici su

Više »

Postoji li konkursna omerta?

“Bilo bi dobro da oni koji ocenjuju projekte svojih kolega i direktno utiču na sudbine mnogih medija, budu spremni i javno da brane sopstvene odluke.

Više »

Šesti „BizKod” 21. i 22. maja

Takmičenje za studente Visoke tehničke škole i Ekonomskog fakulteta „BizKod” biće održano 21. i 22. maja u prostorijama kompanije „Infostud”.  Studenti ‒ programeri i ekonomisti,

Više »

Počela isplata prinadležnosti za mart

Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja saopštilo je da danas počinje isplata više prinadležnosti za mart, među kojima su novčana socijalna pomoć, posebna novčana

Više »

Alibunar ili Alibabin bunar?

Kako se dogodilo da se u sastavu ovogodišnje komisije za ocenjivanje medijskih projekata u maloj banatskoj opštini nađu isključivo predstavnici organizacija i medijskih kuća povezanih

Više »

Danas je Uskrs

Vernici Rimokatoličke crkve i drugih zapadnih crkava danas slave Uskrs. Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar predvodiće centralnu misu u 11 časova u katedrali Uznesenja Blažene Djevice

Više »

Danas je Veliki petak

Katolici, protestanti, anglikanci i brojne manje crkve, Uskrs će praznovati 17. aprila. Danas obeležavaju Veliki petak, dan raspeća Isusa Hrista. Dan kada je na krstu

Više »

Plejmejkeri

Udruženje „Plej“ iz Subotice, na čijem je čelu Veselin Stefanović, brat Vladana Stefanovića, vlasnika firmi koje su na medijskim konkursima proteklih godina dobile više od

Više »

Vladan iz konkursne senke

Četiri Stefanovićeve firme od 2015, zaključno sa 2021. godinom, na konkursima dobile 1.211.591 evro. U isto vreme, predstavnici njegovih i srodnih „gongo“ organizacija bili česti

Više »

Od subote bez kovid propusnica

Biće uvedena dodatna „buster“ doza vakcine Krizni štab doneo je juče odluku o ublažavanju kovid mera, pa se od subote ukida važenje kovid propusnica, ali

Više »

Zatvoreno privremeno prihvatilište

Danas u 14 časova zatvoreno je privremeno prihvatilište za najugroženije Subotičane u Gajevoj 50, saopštio je Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne

Više »

Održan javni čas „Kiš teatra“

U prostorijama Fondacije „Danilo Kiš“, mladi glumci pozorišne radionice „Kiš teatar“ nakon četiri meseca rada predstavili su se publici javnim časom. Subotičanin Stefan Orovec odlučio

Više »

Gaćinović podneo ostavku

Na startu nastavka fudbalske sezone, dvadeset drugo kolo Superlige Srbije završeno je porazom Spartaka. Na Gradskom stadionu u Subotici, Radnik iz Surdulice pobedio je sa

Više »

Promocija knjige Karolja Dudaša

Gradska biblioteka Subotica saopštila je da će u petak biti održana promocija knjige Karolja Dudaša „Mađarski putevi”, povodom 75. godišnjice nedeljnika „Het Nap“. Promocija će

Više »

Javni čas „Kiš“ teatra

Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo „Danilo Kiš” najavila je da će u petak biti održan javni čas polaznika pozorišne radionice „Kiš“ teatra na srpskom

Više »

Posađeno 1.300 sadnica crnog bora (VIDEO)

„Pošumljavanje treba da nam bude prioritet i zajednički cilj“, izjavila je Jelena Grujičić koja predvodi građanski inicijativu „Zaštitimo šume Subotice“ Radnici Javnog preduzeća „Vojvodinašume“ i

Više »

Prvak medijske scene

Zašto funkcioner svoju poziciju upotrebljava za vlastitu promociju ili je takav manir, zapravo, nova stropoštana normalnost društva, na koju ćemo morati da se naviknemo zato

Više »

Može i bez stranih kredita!

Subotičke Dveri saopštile su da je u Programu korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine za 2022. godinu, o kojem će se, pod 4.

Više »

Aman, dokle?

O krađi na vagama u subotičkom supermarketu najpre je bila obaveštena inspekcija. Osoba koja se obratila tržišnoj inspekciji kaže da inspektor nije želeo da reaguje,

Više »

Aman, šta to radite? (VIDEO)

Vage u supermarketu u naselju Prozivka zakidaju za 36, odnosno 40 grama, u šta smo se lično uverili Branko M. Žujović Digitalne vage u supermarketu

Više »