blank

Crnogorski aktivisti razmatraju DNK analizu lavice Kiare iz palićkog Zoološkog vrta

blank

Holandski veterinar Juno van Zon, koji je u Crnoj Gori pregledao lava Simbu, koji je lutao šumama oko Budve, izjavio je za severnomakedonski portal Meta.mk da ne isključuje mogućnost da se radi o istom lavu koji je viđen krajem septembra prošle godine u luksuznim automobilima ljudi iz Kumanova

Crnogorski aktivisti razmatraju DNK analizu lavice Kiare iz Zoološkog vrta Palić u Vojvodini, kako bi se utvrdilo da li lav Simba potiče iz legla lavova koje je netragom nestalo u noći 17. na 18. jul, objavio je juče severnomakedonski portal Meta.mk.

Veterinar Juno van Zon, koji je u Crnoj Gori pregledao lava Simbu, koji je lutao šumama oko Budve, kaže za Meta.mk da ne isključuje mogućnost da se radi o istom lavu koji je viđen krajem septembra prošle godine u luksuznim automobilima Kumanovaca.

Specijalista za lavove iz organizacije za zaštitu životinja „Četiri šape” nakon pregleda lava zaključio je da je reč o mužjaku starom oko 5 meseci koji trenutno ima 29 kilograma.

Juno van Zon je rekao da je u trenutku kada su lava pronašli brojni crnogorski aktivisti koji su angažovani nakon javnog poziva Agencije za zaštitu životne sredine u Crnoj Gori bio veoma iscrpljen i dehidriran.

blank

“Lav je bio veoma slab i dehidriran, dugo nije imao adekvatnu ishranu, tako da ne isključujem mogućnost da je malo stariji“, rekao je veterinar.

On je rekao i da se posebnom analizom fotografija, koje su Kumanovci podelili na društvenim mrežama, putem softvera može utvrditi da li je po sredi isti kav koj se pojavio u Sevrnoj Makedoniji.

Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore podnela je Specijalnom državnom tužilaštvu krivične prijave protiv NN lica koja se po službenoj dužnosti gone zbog krijumčarenja lavova.

Agencija je pojasnila da je članom 265. Krivičnog zakonika Crne Gore propisano da će lice koje se bavi prometom robe preko carinske linije, izbegavanjem mera carinske kontrole ili koje izbegavanjem mera carinske kontrole, naoružano, u grupama ili korišćenjem, vrši promet robe preko carinske linija, silom ili pretnjom, biti kažnjeno zatvorom od šest meseci do pet godina i novčanom kaznom.

„Dalje, članom 311. propisano je da će se zatvorom od jedne do šest godina kazniti onaj ko otuđi zaštićeno prirodno dobro, a ako je zaštićeno prirodno dobro oduzeto razbojništvom ili razbojništvom ili ako vrednost ukradenog zaštićenog prirodnog dobra prelazi trideset hiljada hiljada evra, počinitelju će biti izrečena kazna zatvora od pet do petnaest godina“, naveli su iz pomenute agencije na svojoj Fejsbuk stranici.

Dodaju da je članom 312 Krivičnog zakonika propisano da će se zatvorom od tri meseca do tri godine kazniti ko, suprotno propisima, izveze ili uveze u Crnu Goru zaštićeno prirodno dobro ili posebno zaštićenu biljku ili životinju.

„Postoji osnov sumnje da je krivično delo izvršilo više izvršilaca, a vrednost ove egzotične i zaštićene životinje nezvanično se procenjuje na oko 200.000 evra“, saopštila je agencija.

Apelovali su na nadležne da reše problem trgovine životinjama i stave na raspolaganje sve svoje resurse, kako bi se ovom decenijskom problemu pristupilo odgovorno i održivo.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić je u izjavi koju prenosi crnogorski portal “Vijesti” izrazio zabrinutost što prisustvo lavova i cela situacija pokazuje da Crna Gora nije zaobišla crno tržište ilegalne trgovine životinjama.

SVE TEKSTOVE O NESTALIM PALIĆKIM LAVIĆIMA MOŽETE DA PROČITATE OVDE.

On je naglasio da vlasti moraju da utvrde ko je doveo lava.

„Ako se to ne desi, mi u ovoj situaciji ništa nismo mogli da uradimo“, rekao je Gazdić.

Crnogorska policija još istražuje ko je tačno držao lava pre nego što je pušten u šumu i odakle je došao.

Nakon što je portal Meta.mk počeo intenzivno da izveštava o švercu lavova u našoj zemlji, policija je privela osobu iz Kumanova protiv koje je podneta krivična prijava zbog držanja i otuđenja divljih životinja, ali do danas naša redakcija nije dobila informaciju gde i kako Simba stigao, gde je nestao i ko je za to odgovoran.

Meta.mk

Foto: Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Kiša

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 3 do 6 stepeni Celzijusa. Nepovolјna biometeorološka situacija za hronično oboleleosetlјive

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.