blank

Grad humanosti udruženja „Čepom do osmeha”

blank

Humanitarno-ekološka akcija „Čepom do osmeha” bavi se sakupljanjem plastičnih čepova, a radi pomoći i pružanja podrške deci sa smetnjama u razvoju i/ili invaliditetom. Sakupljeni čepovi bivaju transportovani u reciklažne centre, a ostvarenim novčanim sredstvima kupuju se različita namenska pomagala. Do sada je sakupljeno više od 500 tona plastičnih čepova i obezbeđeno 56 pomagala za decu širom Srbije.

Plastični čep je samo jedan simbol. Simbol koji označava negovanje volonterskog duha, humanost, solidarnost, empatiju, ali i brigu o zaštiti životne sredine i želju da podstičemo edukaciju o separaciji otpada i reciklaži. Sa odvajanjem plastičnog čepa u domaćinstvu, zapravo smo postavili osnove i usadili naviku za vršenjem primarne selekcije otpada.

U subotu je na novosadskom Štrandu udruženje „Čepom do osmeha” uspešno organizovalo četvrti u nizu sajam pod nazivom „Grad humanosti”.

blank

Na sajmu smo uspeli da okupimo udruženja koja su na putu osnivanja socijalnog preduzeća i ona koja već imaju značajna iskustva u tome. Udruženje je tokom svog rada uvidelo veliku potrebu za organizovanjem ovakvih manifestacija u cilju međusobnog upoznavanja, umrežavanja, osnaživanja i promocije socijalnih preduzeća, zajedno sa predstavljanjem aktivnosti, proizvoda ili usluga koja udruženja pružaju. Takođe, hteli smo da skrenemo pažnju
na aktivnost organizacije Fondacija „Tijana Jurić“, koja ističe koliko naše odgovorno ponašanje može da obezbedi sigurniju i bolju budućnost i bezbednost dece u Srbiji.

„Čepom do osmeha“ uz podršku platne institucije „Pejspot” zapošljava tri osobe sa invaliditetom. Kao uspešni primer socijalnog preduzeća, vodeći se ovom sjajnom, uspešnom saradnjom, želimo da se i druge kompanije uključe, da pokažu društvenu odgovornost i podrže udruženja i pojedince, koji žele da se radno angažuju i postanu ravnopravni članovi društva.

Osoba koja je sa nama od samog početka i koja je svoj život posvetila socijalnom preduzetništvu, magistar menadžmenta Pavle Počuč, kratkim govorom je otvorio sajam.

Tokom manifestacije su snimljeni kratki video-sadržaji u formatu podkasta o izazovima sa kojima se udruženja susreću i o temi socijalnog preduzetništva.

Nezaobilazni deo svake ovakve manifestacije je sklapanje mozaika od plastičnih čepova.

blank

Mališani su se kroz igru i druženje učili solidarnosti i empatiji prema deci sa invaliditetom, ali i upoznavali sa osnovama zaštite prirodne sredine. Svaki gost sajma i dragi mališani koji su sklapali mozaik, nagrađeni su poklon paketom kompanije „Dm drogerie markt”. Takođe, učesnici sajma su kao uspomenu na ovaj lep susret, poneli plakete u izradi porodične firme „Vitraži Ganić“ iz Sombora.

Udruženja koja su se predstavila i učestvovala na sajmu su:

UG „Biser” iz Srbobrana

Udruženje „Biser” se zalaže za poboljšanje kvaliteta života osoba sa invaliditetom, a naročito mentalno nedovoljno razvijenih osoba.

UG MNRO iz Odžaka

Udruženje se bavi pružanjem pomoći mentalno nedovoljno razvijenim osobama.

Fondacija „Tijana Jurić” iz Subotice

Fondacija „Tijana Jurić” je organizacija koja svojim delovanjem čini mnogo da poboljša
bezbednost dece u Srbiji.

Udruženje studenata sa hendikepom – USH iz Beograda

Udruženje studenata sa hendikepom (USH) je nevladina, nestranačka, neprofitna organizacija koja se zalaže za izjednačavanje mogućnosti mladih i studenata sa hendikepom i studenata bez hendikepa, kroz kreiranje uslova za inkluzivno formalno i neformalno obrazovanje i primenu socijalnog modela.

UG „Naša kuća” iz Beograda

Udruženje za podršku i zapošljavanje osoba ometenih u razvoju pružaju mogućnost svojim korisnicima da se radno angažuju i postanu ravnopravni članovi društva.

Klaster socijalnog preduzetništva Vojvodine iz Novog Sada

KASPEV je poslovno udruženje društveno odgovornih malih i srednjih preduzeća, koje neprestano radi na jačanju veze obrazovnih institucija, privrednih subjekata i drugih institucija iz oblasti socijalnog preduzetništva i tako unapređuju položaj osoba sa invaliditetom, ali i ostalih ranjivih grupa na teritoriji Vojvodine i šire.

UG „Patrija” (Liceulice)

Udruženje građana „Patrija“ je nevladina, neprofitna organizacija, čije je osnovno polje delovanja podrška marginalizovanim grupama, pre svega osobama sa poteškoćama u psihosocijalnom funkcionisanju. Projekat magazin „LiceUlice“ osmišljen je kao podrška onima koji najteže dolaze do posla i koji žive na margini našeg društva.

UG „Ekologija i dete” iz Novog Sada

Udruženje se bavi promocijom značaja ekologije i pružanjem pomoći deci i njihovim porodicama.

UG „Sunce” iz Novog Sada

Udruženje okuplja osobe sa invaliditetom i posledicama cerebralne paralize kako bi olakšalo, omogućilo i unapredilo uključivanje svojih članova u svakodnevne tokove života kao ravnopravnih članova društva.

UG MNRO iz Novog Sada

Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Grada Novog Sada je humanitarna organizacija koja okuplja osobe sa intelektualnim teškoćama i njihove porodice u cilju jačanju kapaciteta i uspešne socijalne integracije.

UG „Vitezovi osmeha” iz Novog Sada

Nevladina humanitarna organizacija „Vitezovi osmeha” okuplja stručne i posvećene ljudi u svojim oblastima, koji svoje slobodno vreme provode u svakodnevnom stručnom angažovanju i socioedukativnim podsticajima svih osoba sa smetnjama u razvoju i osobama sa invaliditetom, a u promociji njihovih prava i podršci u procesu socijalizacije i samostalne integracije u život lokalnog, mikrosocijalnog okruženja.

blank

I ove godine smo imali značajnu podršku naših dugogodišnjih prijatelja. Prijatelji iz NSPlakata su se potrudili da ovogodišnji grad humanosti izgleda realistično i živopisno. Za ceo tim i učesnike, majice je obezbedila kompanija Geezer. Naši dragi prijatelji iz picerije Libero i iz restorana Trpeza su obezbedili doručak i ručak, dok je kompanija Minaqua obezbedila osveženje za ovaj topao, letnji dan. Sajam je organizovan u skladu sa epidemiološkim
merama uz dezinfekciona sredstva kompanije Miral.

Ovaj projekat podržan je od strane Gradske uprave za privredu grada Novog Sada.

Osnaženi ovim susretom još snažnije nastavljamo našu misiju, da učinimo ovaj svet boljim (i čistijim!) mestom za život svih nas!

U akciji „Čepom do osmeha“ učestvuje više od dve hiljade aktivnih volontera i dvadeset pet angažovanih koordinatora u svim većim gradovima zemlje. Koordinatori za grad Suboticu su Marijana Vidović, njen suprug Goran i sinovi Miloš i Luka Vidović.

Za sve informacije u vezi sa akcijom „Čepom do osmeha“, građani se mogu obratiti na brojeve centrale – 069/31-13-100 i 069/31-13-107, imejlom na: cepomdoosmeha@gmail.com, posredstvom društvenih mreža „Fejsbuk“ i „Instagram“, ili putem internet-stranice cepomdoosmeha.org.rs.

Spisak mesta na kojima Subotičani mogu da ostave sakupljene čepove:

Naselje Prozivka

– Mesna zajednica Bajnat
– Dm drogerie markt
– Stambena zajednica Braće Radić 156
– Restoran „Babys“

Naselje Ker

– Benzinska pumpa „Euro-Petrol“ u Ulici Otmara Majera
– Restoran „Dvor“

Teslino naselje

– Restoran „Rene“
– Zdrava hrana „Taki plus“
– Samousluga „Crni Džo“

Naselje Aleksandrovo

– Apoteka Ogranak 16

Centar grada

– Apoteka „Higija Su“
– Zdrava hrana „Sunčev cvet“
– Dm drogerie markt na Korzou
– Apoteka Ogranak 2, kod Sinagoge
– Zdrava hrana „Bioteka“, kod Mlečne pijace, u dvorištu
– Knjižara „ForA4“ u Arsenija Čarnojevića
– Glavna autobuska stanica, čekaonica
– Ambulanta kod Željezničke stanice
– Dispanzer (dečije, školsko, zubno odeljenje i odeljenje ginekologije)
– Apoteka Ogranak 17, Matije Gupca

Novo selo

– Buket i Paket
– Samousluga „TIM market“

Mali Bajmok

– Samousluga „IT Dora“
– Dm drogerie markt u Stop shop-u

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.