blank

Međunarodni dan nestale dece (VIDEO)

YouTube video

Nestalo je dete. Sledi prijava policiji. Policija traži fotografiju, opis i podatke. Angažuju se svi raspoloživi resursi. Policija počinje potragu odmah po prijavi.

Taj član zakona promenjen je godinu dana posle smrti Tijane Jurić, devojčice koja je oteta i ubijena, a izmenjeni član simbolično je nazvan „Tijanin zakon“. Ukoliko se posumnja na nestanak, treba odmah obavestiti policiju.

Slučajevi nestanka se prijavljuju policiji na broj 192, a u Srbiji funkcioniše i jedinstveni evropski broj 116000 za nestalu decu.

Međunarodni dan nestale dece obeležava se svakog 25. maja, ali to nije jedini dan u godini o kome treba da se priča o ovom izuzetno važnom problemu.

Za nestanak deteta potrbno je da se alarmira cela zajednica kako bi se što pre pronašlo nestalo dete. Jedan od njih je sistem Amber alert, za čije se uvođenje zalaže i Centar za nestalu i zlostavljanu decu.

Sistem se pokreće kada postoji realna procena da je dete u opasnosti. Preko ovog sistema, istovremeno se plasiraju informacije o detetu na što više kanala komunikacije – od radija , televizije, društvenim mrežama kako bi celokupna javnost u vrlo kratkom roku bila obaveštena o nestanku deteta. I grad Novi Sad aktivno učestvuje u ovakvim akcijama.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.