blank

Peticija protiv bacanja hrane

 

blank

Svetska fondacija za prirodu saopštila je da čak jedna trećina globalno proizvedene hrane završi kao otpad. Oni su istakli da se tim postupkom na baca samo hrana, već i prirodni resursi koji su neophodni za njenu proizvodnju, kao što su zemljište, energija i voda, te su pokrenuli peticiju kako bi se tome stalo na put.

„Čak 50 miliona tona voća i povrća u Evropi se baca isključivo zbog ’nepravilnog’ oblika i sve to košta neverovatnih 140 milijardi evra. Ostaci hrane stvaraju nepodnošljiv pritisak na deponije i svojim razlaganjem ispuštaju štetne materije kojima negativno utiču na okolinu i doprinose klimatskim promenama”, navedeno je na stranici Svetske fondacije za prirodu.

blank

Kako su naveli, bacanje hrane se događa u čitavom lancu snabdevanja – od proizvodnje, prerade, prodaje i potrošnje. Na svetskom nivou baci se oko 1,3 milijarde tona (700 milijardi evra), a na nivou Evropske unije 88 miliona tona (143 milijardi evra).

U Srbiji bude bačeno oko 700.000 tona hrane, u Hrvatskoj oko 400.000 tona, a u Sloveniji oko 140.000 tona.

Osim što predstavlja ekološki, bacanje hrane predstavlja i socijalni problem.

„Trenutno ima 850 miliona gojaznih ljudi, 795 miliona gladnih ljudi koji nemaju dovoljno hrane za zdrav život, a čak devet miliona umire od gladi”, naveli su.

blank

„Neophodan nam je funkcionalan sistem doniranja hrane koji bi omogućio i restoranima i prodavnicama jednostavan način pomaganja ugroženim ljudima. Sistem doniranja hrane, banke hrane, zakonska legislativa koja to sve omogućava i prati… Sve to u našim zemljama ili ne postoji ili ne funkcioniše najbolje. Glas naroda, međutim, može i treba da napravi razliku. Pošalji jasnu poruku, reci NE bacanju hrane”, zaključili su iz Svetske fondacije za prirodu.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.