blank

Fabrika kablova dobila subvenciju za kupovinu zemljišta u Subotici

Austrijska kompanija Feller dobila je 539.000 evra kroz državnu subvenciju, za kupovinu zemljišta i izgradnju fabrike za proizvodnju kablova za napajanje u industirjskoj zoni Subotice. Pošto je jedan od uslova za dobijanje ove državne pomoći zapošljavanje novih 53 radnika, gruba računica ukazuje da će fabrika dobiti malo više od 10.000 evra po novozaposlenom, piše Nova Ekonomija.

blank
Foto: Ibrahim Boran on Unsplash

Domaća podružnica koja je i dobila subvenciju osnovana je 2. decembra 2021. godine, u vlasništvu je austrijske kompanije „Josef Feller“, a bavi se proizvodnjom ostalih elektronskih i električnih provodnika i kablova. Ugovor o subvenciji potpisan je 29. marta ove godine sa Ministarstvom privrede Srbije.

Iz potpisanog ugovora vidi se da je kompanija u oktobru 2022. godine predala Razvojnoj agenciji Srbije zahtev za dodelu podsticaja radi privlačenja stranih direktnih ulaganja, a u trenutku podnošenja zahteva je imala sedam zaposlenih.

Sprovođenjem projekta izgradnje fabrike biće zaposleno najmanje 53 nova radnika na neodređeno vreme u roku od tri godine (računajući od dana podnošenja prijave) i u materijalna i nematerijalna sredstva uloženo još 3,8 miliona evra. Takođe, zaposlenima će Feller morati da isplaćuje platu najmanje 20 odsto veću od minimalne.

blank
Foto: Subotičke.rs

U narednih pet godina, ugovorom je obavezno, da Feller ne smanjuje broj zaposlenih ispod 60, kao ni vrednost materijalnih i nematerijalnih sredstava. Sredstva u ukupnom iznosu od 539.000 evra biće isplaćena u dve tranše.

Prva, u 2025. godini, biće isplaćena u iznosu od 359.135 evra po dostavljanju dokaza da je kompanija ispunila obavezu ulaganja 2,9 miliona evra i zaposlila 29 novih radnika na neodređeno vreme.

Druga tranša u iznosu od 179.864 evra biće isplaćena u 2026. godini, nakon što fabrika uloži 815.000 evra i zaposli još 24 nova radnika na neodređeno vreme.

U ugovoru se navodi da kompanija poseduje pogone u Austriji, Mađarskoj, SAD i Ujedinjenom Kraljevstvu, a da su joj glavna tržišta uglavnom zemlje Evrope, ali je prisutna i u SAD i nekim zemljama Azije.

U 2021. godini Feller je ostvario konsolidovani prihod od 63,6 miliona evra i zapošljavao oko 498 radnika u okviru grupacije, navodi se u ugovoru.

Izvor: Nova Ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Upis brucoša na VTŠ

Nova školska godina za sve brucoše počinje u junu, kada će se na prvu akademsku godinu upisati nova generacija studenata. Visoka tehnička škola strukovnih studija

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.