blank

Francusku i Srbiju povezuje strip – izložba na Otvorenom

Na Otvorenom univerzitetu danas je otvrena izložba stripa „Tri godine ukršetnih rezidencija u oblasti stripa između Francuske i Srbije”.

blank
U organizaciji Komunikart-a iz Pančeva, Francuskog instituta u Srbiji i Ministarstva kulture i informisanja nastao je svojevrsni projekat u stripu, mladih umetnika iz Francuske i Srbije.

Tri naša strip crtača, dva meseca su provela u Angulemu, evropskom centru stripa iz Francuske gde su stvarali svoja strip dela.

„Program razmene strip autora iz dve zemlje predstavljaju svoj projekat koji se prezentuje Komisiji koja potom izabere pobednika i stipendira ga. Subotica je prvi grad posle Pančeva u kojoj je strip postavka izložena, ali svakako ne i poslednji”, reči su Monike Husar Tokin, ispred Komunikart-a.

blank
Prva tri poglavlja SF priče Big Rock Energy, Ilije Jakovljevića su postavljena na izložbi, nastavak se očekuje, a Ilija dodaje:

„Bavim se alternativnim stripom već šest godina, a projekat koji vidite je avantura, sve je nastalo praktično iz dosade. U kratkom vremenu sam napravio priču i prijatelj me nagovorio da konkurišem za projekat Rezidencija i nekim čudom sam prošao, pretpostavljam da im se svidelo. Tako sam otišao u Angulem, strip centar Evrope, u kome sam proveo dva nezaboravna meseca. Značajan momenat u mojoj karijeri. Definitivno strip počinje sa praznim papirom, mogu reći praznom glavom. Nemam nikakav plan unapred – možda neku osnovu, radim panel po panel. Inspiriše me alternativni strip i mange”, dodaje preterano skromni Ilija.

Smatra da je strip zapostavljen, a svoju kreativnost pokazuje i kroz ilustracije, storibordove i scenarije za spotove. Potrebno je da se prepozna umetnički momenat stripa, i da se finansiraju mladi autori stripa, pa tako pozdravlja strip festivale u Pančevu i Leskovcu, završava našu priču Ilija Jakovljević, strip autor za koga će se još čuti na ovom polju, sudeći po kreativnosti.

 

 

 

Konkurs za ovu godinu možete videti ovde.

U okviru ovog programa biće podržana dva stripska projekta u vidu umetničke rezidencije strip autora iz Srbije u Angulemu u Francuskoj od 20. oktobra do 20. decembra 2023. godine, kao i francuske strip autora koji će boraviti u Pančevu u oktobru 2023. godine, navodi se u saopštenju i javnom pozivu učesnicima i učesnicama.

Konkurs je otvoren od 10. marta do 30. aprila 2023. u ponoć, a imena dobitnika biće objavljena 16. maja 2023. godine na sajtu Francuskog instituta u Srbiji.

Detaljne propozicije konkursa i formular za prijavu dostupni su na internet strani Francuskog instututa u Srbiji, u sekciji za kulturu i boravak umetnika. Za dodatne informacije, kandidati/kinje se mogu javiti putem e-mail adrese [email protected] i maisondesaute[email protected], a detaljnije informacije pogledajte ovde – stripblog.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 15 do 25 stepeni Celzijusa. Biometeorološka situacija imaće nešto povoljniji uticaj

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.