blank

Održana konferencija o upotrebi digitalne imovine u poslovanju

U Regionalnoj privrednoj komori u Subotici održana je konferencija o upotrebi digitalne imovine u poslovanju, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

blank
Foto: Subotičke.rs

Ovaj sekretarijat je prvi sproveo kripto karavan Srbije, kako bi stručni tim približio okvire i modele posedovanja i poslovanja korišćenjem digitalne imovine, sa ciljem unapređenja poslovanja korišćenjem savremenih tehnologija.

Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar resora istakao je kako se ne više ne priča o budućnosti, nego o sadašnjosti, odnosno da na ovaj način pratimo svetske trendove u privredi:

„Već godinu dana pričamo o blockchain tehnologiji. Ovo što danas radimo ima za cilj da naše privrednike pripremi za ovakav vid poslovanja. Ne možemo bežeti od upotrebe ove tehnologije, niti od veštačke inteligencije. Pokrajinski sekretarijat za turizam i Ekonomski fakultet u Subotici je zajedno sa mađarskim partnerima dobio veliki projekat vredan milion evra, koji ima za cilj upotrebu AI u turizmu“, istakao je Ivaniševič dodavši da će se ugovor o realizaciji ovog projekta potpisati sledećeg meseca.

blank
Foto: Subotičke.rs

Digitalna imovina, odnosno virtuelna imovina, označava digitalni zapis vrednosti koji se može digitalno kupovati, prodavati, razmenjivati ili prenositi i koji se može koristiti kao sredstvo razmene ili u svrhu ulaganja.

“Blockchain tehnologija i digitalna imovine Srbija je bila jedna od prvih država u svetu koja je donela zakon o digitalnoj imovini koji je prilično liberalan. Činjenica je da je blockchain evoluirao i prihvatanje u svetu je trenutno iznad 5% stanovništva koje koristi blockchain tehnologiju” – istakao je jedan od predavača, Ivan Andrejević.

“Mislim da je od velike važnosti organizovati ovakve vrste događaja zato što ćemo mi danas pričati o konkretnim načinima kako privrednici u Republici Srbiji 2024. godine, u sadašnjosti na zakonom regulisan, dozvoljen način mogu da koriste digitalnu imovinu u svom poslovanju i kako na taj način mogu da unaprede svoje poslovanje. Kako putem digitalne imovine može da se prikuplja kapital na inovativan način, kako se višak slobodnih sredstava može uložiti u digitalnu imovinu i na taj način ostvariti određeni prinosi, naravno uz određenu dozu rizika i mogućnost transfera vrednosti putem digitalne imovine” – istakao je Bogdan Vujović, jedan od predavača na seminaru o digitalnoj imovini.

Pored pitanja u vezi sa digitalnom imovinom, na seminaru u okviru konferencije govorilo se o njenoj primeni u poslovnom sektoru, mogućnostima prikupljanja dodatnog kapitala u poslovanju izdavanjem digitalnog tokena kod Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije i Narodne Banke Srbije, primanju plata i zarada u digitalnoj imovini, zakonskim okvirima, značaju usvajanja ove tehnologije i mogućnostima koje pruža u privredi i turizmu i investiranju.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Upis brucoša na VTŠ

Nova školska godina za sve brucoše počinje u junu, kada će se na prvu akademsku godinu upisati nova generacija studenata. Visoka tehnička škola strukovnih studija

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.