blank

Oglašena peticija za pošumljavanje Vojvodine

Organizacija Eko centar Stanište pokrenula je onlajn peticiju za pošumljavanje Vojvodine. Pokretači peticije smatraju da lokane samouprave u Srbiji treba da se obavežu da donesu višegodišnje planove pošumljavanja na svojoj teritoriji, do određenog roka.

blank
Foto: Pixabay

Kako se navodi u tekstu peticije, Skupština Srbije bi to mogl da postigne izmenama Zakona o šumama, kao i Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Gradove i opštine kako se navodi treba obavezati da izdvoje određeni procenat državnog poljoprivrednog zemljišta za podizanje vetrozaštitnih pojaseva i za pošumljavanje, u odgovarajućem kvalitetu, kao i sankciju ukoliko se ova obaveza ne ispuni.

Izmenama istog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kako se navodi, treba izmeniti odnos rasporeda prihoda od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta između republičkog, pokrajinskog i lokalnih budžeta (odnos 30:30:40 promeniti na 10:50:40).

Izmenama Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara treba ukinuti naknadu za promenu namene poljoprivrednog zemljišta radi pošumljavanja.

Te zakonske izmene, prema mišljenju autora peticije, mogla bi da predloži Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine.

Sa druge strane, Pokrajinska vlada trebalo bi da obezbedi učešće udruženja građana i stručne javnosti u odlučivanju o programu fonda i načine izveštavanja javnosti.

Iako trećina opština i gradova u Vojvodini ima šumovitost manju od jedan odsto, samo Opština Srbobran ima višegodišnji plan pošumljavanja. Zato treba opštine i gradove obavezati da do određenog roka izrade ove planove. Izrada ovih planova i kasnije njihovo sprovođenje može se delom platiti iz pokrajinskog Fonda za šume.

Profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu Ratko Ristić, koji je poznat i kao protivnik izgradnje mini-hidroelktrana (MHE), kao i otvaranja rudnika, posebno litijuma. izjavio je da hitno treba pošumiti nekoliko desetina hiljada hektara u Srbiji kako ne bi ponovo došlo do izlivanja reka i poplava u pojedinim delovima zemlje.

Nova Ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.