blank

Privrednici traže izmenu zakona kako se firme ne bi zatvarale zbog četiri dinara

Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije predaće sutra Ministarstvu privrede inicijativu da izmenu zakona i pravilnika o inspekcijskom nadzoru kako bi sprečili zatvaranja firmi zbog administrativno-tehničkih propusta i sitnih neslaganja u kasi, čak i od manjka ili viška četiri dinara.

blank

Član Upravnog odbora tog udruženja Dragan Subotić rekao je za agenciju Beta da inspekcija masovno zatvara firme, najčešće male i srednje, a veći stepen tolerancije ima prema stranim privrednicima.

“Važeći Zakon o inspekcijskom nadzoru i odgovarajući pravilnik nisu dovoljno precizni i u poslednje vreme inspekcija masovno zatvara firme na 15 do 90 dana zbog neslaganja sume novca na računima i u kasi i za četiri dinara. Propisi podjednako tretiraju bilo koju sumu novca, bilo da je reč o minusu ili višku u kasi”, rekao je Subotić.

Dodao je da se to najviše dešava u ugostiteljskim objektima, gde je nemoguće i zbog dobijanja bakšiša da se sume potpuno poklapaju.

Kazna za takav prekršaj je, kako je rekao, 200.000 dinara za pravno lice i 50.000 za odgovorno lice.

Subotić je rekao da inspekcija ima dvostruke aršine i kada kažnjava zbog neizdavanja računa “što je ozbiljan privredni prestup”, ali da je za strane firme veći stepen tolerancije.

Inspekcija se, prema njegovim rečima, prema privrednicima represivno ponaša jer napravi godišnji plan koliko novca treba da prikupi za budžet i teži da ispuni tu normu.

On je rekao za država nije ni svesna da veću štetu ima od zatvaranja objekata jer se ne puni budžet nego od kazni.

Subotić je rekao da su se zbog tog problema žalili Ministarstvu privrede i da im je sugerisano da pokrenu inicijativu za izmenu zakona i pravilnika, a taj predlog je podržalo 20 udruženja privrednika iz Srbije.

Beta

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.