blank

Srbija jedna od retkih zemalja koje još koriste protivgradne rakete

„Da se ne puca u oblak imali bismo katastrofu, a samo rakete mogu da nas spasu“ – ovo je samo jedna u nizu izjava o protivgradnim raketama koje „spašavaju“ sve nas od grada, a posebno poljoprivrednike, koje se čuju ovih dana, nakon što su grad i velika količina kiše ove i prošle nedelje oštetili brojne zasade širom Srbije.

blank
Foto: David Trinks on Unsplash

Međutim, stručnjaci upozoravaju da rakete zapravo nisu efikasne u razbijanju grada i danas da postoje mnogo efikasniji načini zaštite, ali se oni u Srbiji retko koriste. Među njima, glavni su protivgradne mreže koje sprečavaju štetu ili osiguranje imovine, koje sprečava finansijski gubitak ako do štete ipak dođe.

Zapravo, veoma mali broj zemalja koristi protivgradne rakete, za koje stručnjaci kažu da se mogu koristiti samo u eksperimentalne svrhe, dok za zaštitu od grada postoje druge, mnogo efikasnije metode.

„Ispitivanjima je ustanovljeno da je efikasnost protivgradnih raketa na veoma niskom nivou te da bi bilo isplativije i mnogo efikasnije okrenuti se drugim vidovima zaštite“, kaže za Novu ekonomiju klimatolog i profesor na Fizičkom fakultetu u Beogradu Vladimir Đurđević.

Opširnije pročitajte ovde.

Izvor: Nova Ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.