blank

Subotički pomorci koji rade u inostranstvu dobili rešenja o plaćanju poreza u Srbiji

Subotičani koji godinama rade na brodovima u inostranstvu su dobili sredinom decembra prošle godine privremena rešenja o plaćanju poreza u Srbiji za 2017. godinu, a iznosi se kreću i do 10.000, pa čak i 15.000 evra, što je sagovornike Magločistača koji su se našli u ovoj situaciji ostavilo – u šoku.

blank
Foto: Piksabej

Prema nezvaničnim informacijama, više od 20.000 državljana Srbije radi u inostranstvu u ovom sektoru delatnosti, od kojih veliki broj platu dobija na račune u Srbiji.

Mnogi su i ranijih godina pokušavali samoinicijativno da plate porez, ali ih je poreska administracija odbijala jer nije postojao osnov niti formular preko kojeg zainteresovani mogu da se samooporezuju.

I pored činjenice da ova oblast još uvek nije precizno uređena, Poreska uprava je odjednom počela da oporezuje građane unazad pet godina, što zakon dozvoljava. Zbog toga je veliki broj njih preko svojih advokata uložio žalbe na ovakva rešenja, a tim povodom se i Udruženje pomoraca Srbije 30. decembra 2022. godine obratilo otvorenim pismom predsedniku Srbije.

U pismu je zatraženo da se ponište sva privremena rešenja i naplata do pronalaska i dogovora oko odgovarajućeg modela oporezivanja po uzoru na već postojeće modele u drugim državama.

Većina građana koji su dobili privremena rešenja od Poreske uprave uložili su žalbu i na osnov i na visinu naznačenih iznosa. Neki od njih kažu za Magločistač da će plaćati mesečne rate u iznosu od nekoliko hiljada dinara na 120 rata tj. 10 godina, dok drugi odbijaju da plate porez jer smatraju da ništa ne duguju državi, da nisu kriminalci, a da im pri tom zdravstvena zaštita u Srbiji godinama nije dostupna jer nemaju ni zdravstvenu knjižicu.

„Prva moja reakcija je bila – šok“

Subotičanka Mirjana Jovičić (37) od 2011. godine radi na brodu u sklopu recepcije. Kako kaže za Magločistač, za 2017. godinu treba da plati državi oko 2.000 evra, što odgovara porezu za sedam meseci provedenih na brodu.

„Prva moja reakcija je bila – šok jer stiže deblji koverat iz Poreske uprave. Rešenje sam dobila 16. decembra prošle godine. Oni su požurili da obračunavaju 2017. godinu jer bi rešenje, da je ušlo u ovu godinu, zastarelo. Napravili su plan kako to da se plati jer pretpostavljaju da veliki broj ljudi više ne radi u inostranstvu ili je promenio posao. Tako da, narednih 10 godina, svaki mesec, na 120 rata, treba da plaćamo određeni iznos dok ne otplatimo dug. Mnogi od nas nemaju odjednom da daju ceo iznos, a još će da se nakupe i ostale godine koje će tek da se obračunavaju“, napominje ona.

Opširnije pročitajte ovde.

Magločistač

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

One response to “Subotički pomorci koji rade u inostranstvu dobili rešenja o plaćanju poreza u Srbiji”

  1. Jedino da se isele svi iz Srbije, nema drugog rešenja.
    Pomorci u Hrvatskoj i Crnoj Gori ne plaćaju porez te bi ljudima iz Srbije bilo bolje da tamo provode vreme između dva ugovora nego da su u Srbiji.
    Srbija će u vrlo kratkom vremenskom periodu pasti na ispod 5 miliona stanovnika.
    Zamislite, da plaćate zdravstveno za 2017. a bili ste 10 meseci van Srbije te godine a ona dva meseca što ste bili u Srbiji niste imali knjižicu. Zaista se ovakve stvari samo u Srbiji mogu naći.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Kiša

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 3 do 6 stepeni Celzijusa. Nepovolјna biometeorološka situacija za hronično oboleleosetlјive

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.