blank

U Budimpešti premijerno izvedena predstava “Pop Ćira i pop Spira”

Proteklog vikenda, u Budimpešti, premijerno je izveden komad po motivima drame Stevana Sremca „Pop Ćira i pop Spira” koji su dva teatra, Srpsko pozorište u Mađarskoj i Narodno pozorište Subotica, uradili kao zajednički projekat.

blank
Foto: Narodno pozorište Subotica

Komedija Stevana Sremca koju je za scenu prilagodio Erne Verebeš, a režirao Andraš Pataki, u Budimpešti je premijerno odigrana na mađarskom jeziku pod nazivom „Zub oca“.

Osnovna ideja i tačka polazišta kad je dogovarana saradnja su dvojezičnost i multikulturalnost, pa je zato odabran tekst koji je vezan za ovo podneblje i koji glumci besprekorno, i na srpskom i na mađarskom jeziku, mogu da odigraju na sceni. To po rečima Milana Rusa, direktora Srpskog pozorišta u Budimpešti i jeste misija. Mnogi sjajni komadi srpske dramaturgije tako su predstavljeni mađarskoj publici, poput dela Radoslava Zlatana Dorića, Dušana Kovačevića i drugih pisaca, dok su dela Ferenca Molnara i drugih sjajnih mađarskih autora igrana na srpskom jeziku.

„Ovakva saradnja i koprodukcije najbolji su način da se stvore mostovi i uspostave veze između pozorišta koja se odlično razumeju. Izuzetno mi je drago da smo mogli da učestvujemo u ovom projektu, jer pozorišta doprinose zbližavanju srpske i mađarske zajednice, promovišući toleranciju i međusobno poštovanje. Ovo je posebno važno u multietničkim sredinama poput Subotice. Saradnja omogućava razmenu iskustava, ideja i tehnika između umetnika iz dve zemlje. Ovo može dovesti do inovativnijih i kvalitetnijih produkcija, što doprinosi bogatstvu teatarske scene u oba regiona“ – istakao je upravnik Narodnog pozorišta Miloš Nikolić.

U predstavi igraju Tibor Kakonji, Johan Višer, Laura Tapolčanji, Alisa Lacko, Anastasija Kargina, Milan Rus, Kristina Sorčik, Branimir Đorđev, Zoltan Molnar, a subotičko pozorište predstavljali su glumci Monika Pesic i Arpad Černik. Kako sami kažu, rad na ovoj predstavi bio je veoma zanimljivo i dragoceno iskustvo. 

Nakon premijere u Budimpešti, očekuje se da će ova predstava biti izvedena u Narodnom pozorištu u Subotici, u oktobru.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Danas je Petrovdan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Petrovdan – praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu. Pavle i Petar su bili prvi propovednici hrišćanstva

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.