blank

Vreme je da se na “velika vrata” vratimo na Mesec

Pre tačno 50 godina, američki kosmonauti iz modula „Apolo 17″ sleteli su na Mesec, i kao poslednja ljudska posada prošetali njegovom pustom površinom.

blank

Iako su rakete već bile spremne, sledeće tri misije „Apolo” su otkazane, jer se nije videla svrha u trošenju desetina milijardi dolara, da bi ljudi sleteli na Mesec i doneli još nekoliko stotina kilograma stena, potpuno istih kao i one koje su ranije donete.

Posle pola veka nešto se suštinski promenilo i ove godine je kao svetska senzacija iz SAD najavljen povratak ljudskih posada na Mesec. Dokle se stiglo sa osvajanjem Svemira, da li se bliži datum njegovog naseljavanja i da li su tačne tvrdnje da će se ubuduće ratovati iz orbite Meseca? Sve ove dileme pokušao je da razjasni astronomom Jovan Aleksić iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković”.

Amerikanci najavljuju slanje prve ljudske misije koja bi trebalo da se na Mesecu zadrži duže vreme i počne da pravi prvu ljudsku koloniju. Na pustom Zemljinom satelitu nema vode i atmosfere pa se postavlja pitanje o mogućnostima koje su na raspolaganju.

Šta je kosmički rat?
„Osvajanje Meseca je težnja za dominacijom na novoj teritoriji. Kao što se nekada u stara vremena zauzimala zemaljska teritorija. To je trka ko će pre da zauzme prostor bilo zbog strateško- političkog položaja, kao i trka zbog rudarenja resursa”, istakao je astronom Jovan Aleksić iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković”.

„Planira se izgradnja kolonije i baze, to je grandiozni tehnološki, vanplanetarni projekat. Otkrivena su područja na Mesečevoj površini na kojima ima zamrznute vode, na severnom i južnom polu Meseca. U toku je razmatranje lokacije kod južnog Mesečevog pola da se koristi voda koja je u obliku leda”, istakao je Aleksić.

RTS

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Danas je Petrovdan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Petrovdan – praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu. Pavle i Petar su bili prvi propovednici hrišćanstva

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.