blank

Zrenjaninka Jovana Maksić, mlada naučnica, doktoranta iz oblasti medicinske neuro nauke, koja kao samostalna oblast ne postoji u Srbiji

Jovana Maksić, mlada naučnica iz Zrenjanina, doktorant je iz oblasti medicinske neuro nauke, koja kao samostalna oblast ne postoji u Srbiji.

blank
foto: I love Zrenjanin, zrenjanin.rs

Nakon završenog Njujorškog univerziteta u Šangaju, studije je nastavila u Pragu i Njujorku, a doktorsku disertaciju priprema u Frankfurtu, na “Ernst Štruman” institutu, delu Maks Plank sistema u oblasti istraživanja ove nauke koja u Srbiji postoji samo u okviru neuromedicine i neurologije i ne egzistira kao samostalna naučna disciplina.

Jovana je rođena i odrasla u Zrenjaninu, gde se školovala do drugog razreda gimnazije. Srednje obrazovanje završila je u školi “Ruđer Bošković” u Beogradu, otisnuvši se potom na studije u inostranstvu i naučne vode, a posebno se do sada bavila istraživanjem ponašanja primata, malih divljih majmuna, u njihovom prirodnom okruženju, drugačijem u odnosu na simulirane laboratorijske uslove. To je činila na ostrvu Kajo Santijago u Portoriku, na kom od pre stotinak godina obitavaju majmuni poreklom iz Indije.

Boravak u rodnom gradu tokom božićnih praznika završava sutra, a danas je iskoristila priliku da, zajedno s momkom iz Francuske, poseti Gradsku kuću, na poziv gradonačelnika. Razgovarali su o mnogim temama, između ostalog i o tome kako Jovanin primer i put kojim je pošla može pozitivno delovati i motivisati mlade ljude da učine nešto slično.

Iako joj je tek 26 godina – rođena je 1996. godine – Jovana se može podičiti ozbiljnom biografijom i referencama, a naučno-istraživačkim radom bavila se na univerzitetima u Šangaju, Berlinu i Njujorku. Između ostalog, stažirala je tokom 2016. godine i u Opštoj bolnici “Đorđe Joanović” u Zrenjaninu, u okviru pedijatrijske neurologije EEG laboratorije, gde je asistirala pri kliničkim EEG snimanjima i prijemu pacijenata koji pate od epilepsije.

ILOVEZRENJANIN

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Danas je Petrovdan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Petrovdan – praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu. Pavle i Petar su bili prvi propovednici hrišćanstva

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.