Gvenael de Bizmon: Kako biti Parižanka u Subotici?

Vidim ovde toliko snažnih žena, visokoobrazovanih, koje preuzimaju odgovornost za svoj život, kao u bilo kom drugom evropskom gradu

Žalosno mi je što je toliko starih zgrada srušeno zbog izgradnje stambenih kompleksa velike gustine i znatne spratnosti u samom centru grada, čak i u zaštićenim zonama! Šarm Subotice može da izbledi ako se tako nastavi. Njena šansa da bude jedinstven secesijski grad takođe. Zašto ne izgraditi te stambene zgrade izvan gradskog jezgra?

Branko M. Žujović

Postoje knjige koje muškarac jednostavno nikada ne pročita i to bez ustezanja može da saopšti. Jedna od njih je bestseler “Kako biti Parižanka gde god da si” koji su napisale prijateljice An Berest, Karolin de Megre, Sofi Mas i Odri Duan.

Pišući za “Nedeljnik” o ovoj po svoj prilici zanimljivoj knjizi, Zorica Marković je zabeležila da je biti Parižanka kroz istoriju bilo više od mode i načina života, ali i više od prestiža i privilegija.

“One su bile taj centar u koji se gledalo i kojem su imitiranjem udeljivani najbolji komplimenti. Pariz je gubio taj sjaj pojavom modnih centara, ali je biti Parižanka oduvek bilo mit”, zabeležila je Zorica Marković.

Jedna od čitateljki pomenute knjige negde je primetila da Parižanka, ili barem mrvica Parižanke, postoji u svakoj ženi.

“Onaj isti Lagerfeld rekao je da je taština najzdravija stvar u životu. Možda će joj to biti pokretač da sakrije koliko je potrošila na ono što je namazala na sebe, umesto na hleb…

…One će ponosno nositi svoje mane. Parižanke ne mogu bez svetog trojstva: ljubavi, stila i loših navika. Ona se neće odreći svog karaktera, a još manje svoje slobode”, napisala je Zorica Marković.

Otprilike ovoliko znam o Parižankama u drugim gradovima, plus kompletan intervju koji je Zorica Marković uradila sa autorkama pomenutog bestselera pod intrigantnim naslovom “Parižanke vole seks i politiku”.

Razgovor sa Gvenael de Bizmon (Gwenaelle de Bizemont), Parižankom koja sada živi među nama, u Subotici, teče u medijskoj senci podizanja spomenika kralju Petru I Karađorđeviću koji je studirao na vojnoj akademiji Sen Sir, francuski jezik govorio bolje nego maternji i u Gvenaelinom gradu ima veliku aveniju i impozantan spomenik. Za razliku od kralja Petra, koji je bio asketa, jedan od njegovih prethodnika na srpskom prestolu proćerdao je basnoslovno bogatstvo na dame u jednoj znamenitoj pariskoj crvenoj vetrenjači, ali i oko nje, pucajući čepovima šampanjca na ličnu porodičnu, političku i vojničku nesreću.

Odustajem od bestselera i žrtvujem oba kralja u ovom intervjuu. Opredeljujem se za ideju Željka Malnara koji je tvrdio, parafraziram, da su razlike među gradovima i predelima notorne, a da samo prefinjeni duhovi uočavaju sličnosti.

Gospođu de Bizmon stoga neskromno pitam za sličnosti Pariza i Subotice.

Gvenael de Bizmon: Možda je nepravedno porediti glavni grad sa provincijskim gradom, ali da, sličnosti postoje!

Moram na trenutak da stanem u odbranu provincije. Prizivam za svedoka Žaka Prevera koji je rekao da najlepše stvari u Pariz dolaze iz provincije – Sena na primer.

Gvenael de Bizmon: Kultura kafea i terasa je definitivno zajednička. A osećaj elegancije svakako postoji u oba grada. Tu je i pažljivo postavljeno drveće duž ulica, veličanstvenost nekih starih upravnih zgrada. Treba napomenuti i eleganciju žena i kosmopolitsku prirodu ovdašnjeg stanovništva. Izgleda da su svi sa svih strana sveta!

Kakva su bila Vaša iskustva sa našim vlastima i birokratijom kada ste se doselili u Suboticu?

Gvenael de Bizmon: U stvari, osećala sam se veoma dobrodošlo. Svi administrativni koraci bili su prilično jednostavni. Svi su bili oduševljeni što su nas upoznali. Iskreno, bili smo iznenađeni. Nekako smo zamišljali da će stvari biti komplikovanije. Ljudi su bili veoma zaintrigirani zašto biramo baš Suboticu kao odredište. Možda je to osećaj „malog grada“, ali smatrali smo da je svaki veoma pristupačan.

Naravno, bilo je smešnih situacija, sigurno! Na primer, kada smo shvatili da preduzeće Subotica gas uopšte ne zna kuda se prostire gasovod u našoj ulici, jer su svi nacrti koje su imali bili pogrešni. Morali smo da kopamo rupe po celoj ulici da bismo pronašli cevi. Na kraju su cevi pronađene, a gasna kompanija je tada brzo povezala vodove.

Impresionirala me je policija. Napadnuta sam bila jedne večeri, dok sam šetala sa psom u ponoć oko katedrale. To je moglo da mi se dogodi u bilo kom gradu na svetu. Oklevala sam da incident prijavim, jer mi ništa nije bilo ukradeno i nisam bila povređena. Ali, dva draga ovdašnja prijatelja ohrabrila su me da to ipak učinim, pa smo zajedno otišli u policiju. Policija je bila veoma profesionalna. Ozbiljno je shvatila incident. Nedelju dana kasnije, nakon odličnog policijskog rada, pronašli su napadača.

Kako se odvija Vaš život ovde?

Gvenael de Bizmon: Naš život tokom proteklih godinu i po odvijao se oko dugih renoviranja kuće, a takođe smo mnogo putovali po Evropi. Renoviranje je trajalo duže nego što smo mislili zbog kovida, nedostatka kvalifikovane radne snage i još nekih stvari, ali nam je dalo vremena da zasnujemo prijateljstva i iskažemo interesovanja. Veoma sam zainteresovana za sam grad i njegov urbanizam, pa sam dosta istraživala u vezi sa tim.

Žalosno mi je što je toliko starih zgrada srušeno zbog izgradnje stambenih kompleksa velike gustine i znatne spratnosti u samom centru grada, čak i u zaštićenim zonama! Šarm Subotice može da izbledi ako se tako nastavi. Njena šansa da bude jedinstven secesijski grad takođe. Zašto ne izgraditi te stambene zgrade izvan gradskog jezgra?

Bavila sam se negovanjem i spasavanjem pasa lutalica, to je nešto što mi je pri srcu. Ovde imate fantastične i posvećene ljude koji rade sjajan posao, poput “Subotičkih njuškica”.

Pretpostavljam da se ne bavite samo obnovom svoje kuće, istraživanjem subotičke arhitekture i zbrinjavanjem pasa lutalica. Recite nam nešto više o svom radu – podršci ženskom preduzetništvu, na primer.

Gvenael de Bizmon: Potičem iz porodice preduzetnika i imala sam sedam sopstvenih kompanija u proteklih trideset godina, u raznim zemljama i raznim oblastima, od dekoracije doma do poklona, cveća, pa čak i odeće za plažu! Izašla sam iz svoje najveće kompanije u Dubaiju maja 2020. godine i sada imam samo malu konsultantsku firmu koja pomaže vlasnicama preduzeća da prodaju svoje poslove u Dubaiju. Po pravilu, preduzetnice potcenjuju svoj rad i duge sate koje su uložile radeći, često čak ni sebi ne isplaćuju platu. To je velika greška, jer kada želite da prodate firmu kupac će to uračunati u cenu.

Posvećeni ste, dakle, ženama koje su preduzetnice…

Gvenael de Bizmon: Takođe sam mentor programa “UN Women”. Ovaj entitet Ujedinjenih nacija, osnovan 2011. godine, za cilj ima da bude globalni šampion rodne ravnopravnosti. Cilj je da isporuči programe, politike i standarde kako bi se osiguralo da svaka žena i devojka žive svojim punim potencijalom. Mentorstvo drugih žena u poslu je važan alat za to.

Konkretno, uzimam na 6 meseci, obično ženu preduzetnicu na raskršću svoje preduzetničke karijere. Moja uloga nije da joj govorim šta da radi, već da hodam tim putem pored nje, ohrabrujem je i svojim iskustvom podržavam. To je strukturirani mentorski program, sa izveštajima o napretku i postavljanjem ciljeva koji, nadamo se, gradi samopouzdanje i osnažuje žene koje se odluče za ovakav vid mentorstva. Kako je najveći deo mog preduzetničkog života bio u Dubaiju, usredsređena sam na kandidatkinje iz tog regiona.

Šta ste do sada saznali o ženskom preduzetništvu u našem gradu, pa i u celoj Srbiji?

Gvenael de Bizmon: U Subotici sam srela nekoliko preduzetnica i bila impresionirana. Tim pre što osećam da je ovo, donekle, još uvek patrijarhalno društvo, što znači da je potreban dodatni trud i hrabrost da žene započnu posao. Ne mogu da govorim o ostatku Srbije koju uopšte ne poznajem dobro.

Kako vidite žene u Subotici?

Gvenael de Bizmon: Vidim ovde toliko snažnih žena, visokoobrazovanih, koje preuzimaju odgovornost za svoj život, kao u bilo kom drugom evropskom gradu. I one su vredni radnici. Srela sam žene koje imaju po 3 posla, kao što je rad u fabrici u slobodnoj zoni ili upravljanje tezgom vikendom na pijaci i pritom same podižu svoju decu. Zadivljena sam i osećam se kao da sam lenja pored njih! Takođe, vidim mnogo neiskorišćenih talenata među ovim damama, sa manje mogućnosti nego što imaju žene u Evropskoj uniji u pogledu izbora karijere. I svakako manje podrške kada su ranjive, dok prolaze kroz razvode ili godine.

Postoje li mesta u gradu u kojima volite da provodite vreme?

Gvenael de Bizmon: O da, ima ih nekoliko! Volim kraj oko Sinagoge sa njegovim živopisnim, staromodnim, stilom pijace. Takođe, volim da se motam oko prelepe Gradske kuće.

Jeste li upoznati sa delom Danila Kiša, našeg poznatog pisca, koji je rođen u Subotici, a živeo u Francuskoj? Njegov kompletan opus preveden je na francuski jezik. (Pomišljam i na Spiridona Mitića, ali ga za sada zaobilazim.)

Gvenael de Bizmon: Ne, nisam znala za Danila Kiša, ali me je vaše pitanje podstaklo da informacije o njemu potražim na Guglu! Prilično impresivan um, svakako ću pokušati da nađem njegove knjige u Francuskoj tokom Božića!

Jeste li imali priliku da upoznate lokalnu kulturnu scenu?

Gvenael de Bizmon: Kao što znate, kulturni život bio je ograničen tokom poslednje dve godine zbog kovida. Ali pre toga, kada smo prvi put došli u grad, u leto 2019. godine, naleteli smo na Etno festival i shvatili da u ovom gradu ima toliko festivala! Uprkos kovidu, uživali smo u posetama Gradskom muzeju, nekim umetničkim izložbama, koncertima u centru grada ili Sinagogi, pa čak i prošle nedelje na Festivalu mlade rakije u obližnjem selu.

Mala škola dnovinarstva

Rečju, koliko god se zgražavamo nad objavljenim intervjuom sa serijskim silovateljom, ponajpre bi morali da se zgrozimo nad samim sobom, nad našim moralnim načelima i pohotom, željom

Više »

Zatvorite sve normalne

Uskoro na slobodu izlazi još petorica osvedočenih silovatelja, a tada ćemo, verovatno, ponovo slušati nikad glasnije „argumente“ legalista i pobornika svakojakih ljudskih prava koji će,

Više »

„Ljubinka Bobić“ Minji Peković

Predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije, Nebojša Dugalić, obavestio je Narodno pozorište u Subotici da je nagrada „Ljubinka Bobić“, bijenalna nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije za

Više »

Spartak posle poraza smenio trenera

Fudbalski klub „Spartak“ izgubio je juče protiv Radničkog iz Niša u dvanaestom kolu Superlige Srbije, rezultatom 3:0. Spartak je dobro počeo, ali je domaćin pojačao

Više »

Otvorena prva izložba u Art hangaru

U novootvorenom Art hangaru sinoć je otvorena izložba „Tihi oporavak” („Silent recovery”), gde su Laslo Antal, Jelena Grujičić, Edita Kadirić, Balint Sombati, Maja Rakočević Cvijanov,

Više »

Benzin do 174 dinara

Od 15 časova na pumpama u Srbiji litar evrodizela koštaće 216 dinara, dok će litar benzina BMB 95 biti 174 dinara. Inače, nekoliko prethodnih nedelja

Više »

Subotica u „Evropi odozgo“

Srbija će u premijernoj epizodi dokumentarnog serijala „Evropa odozgo“ dobiti 50 minuta najbolje reklame, i to besplatne, zahvaljujući kojoj će gledaoci širom planete imati priliku

Više »

Vučić odlikuje Orbana

Predsednik Republike Aleksandar Vučić sastaće se danas sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, a nakon sastanka Vučić će Orbanu

Više »

Kraj pandemije je blizu

Svet nikada nije bio u boljoj poziciji da okonča pandemiju koronavirusa. Teodros Adgan Gebrejesus, direktor Svetske zdravstvene organizacije, objasnio je da bi svet uskor trebalo

Više »

Preminuo Kornelije Kovač

Kompozitor Kornelije Kovač preminuo je u 81. godini, navodi Tanjug. Kovač je bio jedan od najplodonosnijih kompozitora i autor nekih od najvećih hitova na prostoru

Više »

Voz usmrtio ženu na Paliću

Sinoć oko 22 časa i 40 minuta voz je na Paliću usmrtio ženu koja je, vozeći bicikl na električni pogon, preko zelene površine pokušavala da

Više »

Svinjski rat i pileći mozgovi

Rijaliti je, možda, i najpoštenije takmičenje u Srbiji. Jer, ma koliko imali sredstava i mogućnosti, nikada se nije dogodilo, ali baš nikad, da neko od

Više »

Teku „Berbanski dani“

Tradicionalna, trideset i druga po redu manifestacija „Berbanski dani“ kojom se obeležava i slavi berba voća i povrća, proizvodnja vina i završetak radova u voćnjacima

Više »

Počeli Zavičajni dani

U Velikoj većnici subotičke Gradske kuće večeras su otvoreni deveti po redu Zavičajni dani. Ovu manifestaciju svečano je otvorio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić. „Pored važne

Više »

Veštačka oplodnja bolnice

Vršilac dužnosti direktora ovdašnje bolnice, Saša Dželebdžić, nastavlja neslavnu praksu ćutanja o pitanjima od javnog značaja. U ovom trenutku nemoguće je proveriti hoće li, uprkos

Više »

Berbanski dani, 32. put

  Svečano otvaranje Berbanskih dana zakazano je za subotu u podne, na Velikoj terasi. Organizator ove manifestacije, Javno preduzeće “Park Palić”, saopštilo je da su

Više »

U subotu „Dan pešačenja“

Početak manifestacije u 8 časova i 45 minuta, u dvorištu Osnovne škole ”Miroslav Antić” na Paliću. Početak pešačenja u 9 sati, ukupna dužina staze oko

Više »

Pokušaj krađe u Aleksandrovu

Juče, nešto posle ponoći, u Aleksandrovu je zabeležen pokušaj krađe, potvrđeno je sajtu Subotičke.rs.   U pisanom odgovoru Policijske uprave u Subotici našoj redakciji navedeno

Više »

Farma

Onaj ko dozvoljava zakonitu prodaju domaćeg mleka na pijaci može da podstakne i dostavu. Postoje sasvim solidni i lako dostupni mobilni hladnjaci za tako nešto.

Više »

Škola zabranila mobilne telefone

Nastavničko veće Osnovne škole „Branko Radičević“ iz sela Uljma, kod Vršca, donelo je odluku da se đacima zabrani upotreba mobilnih telefona i pametnih satova. Od

Više »

Vernikovo kolo

Šizofren je grad koji u pola devet uveče sahrani biskupa u katedrali, u devet, dvesta metara dalje, priredi šou Zorice Brunclik i sve to flambira

Više »

Sahranjen biskup Slavko Večerin

U Katedrali Svete Terezije Avilske večeras je sahranjen biskup Slavko Večerin. Misu zadušnicu koja je počela u 18 časova predvodio je predsednik Međunarodne biskupske konferencije

Više »

Obeležen Dan grada (VIDEO)

Podizanjem gradske zastave, a zatim intoniranjem državne himne „Bože pravde“ i svečanom sednicom gradske skupštine obeležen je prvi septembar, Dan grada. Subotica se svečano odužila

Više »

U četvrtak obeležavamo Dan grada

Kako je ranije najavljeno, na Dan grada, 1. septembra očekuje nas  tradicionalno podizanje zastave uz nastup duvačkog orkestra, svečana sednica Skupštine grada, a u muzičkom

Više »

Lutak sa naslovne strane

Hoće li gradonačelnik uputiti izvinjenje javnosti, nakon što je u medijima predstavljen kao centralna ličnost zatvaranja književne kolonije nauštrb njenih učesnika? Branko M. Žujović Kažu

Više »

Od ponedeljka prskaju i krpelje

Gradski Sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj saopštio je da će od ponedeljka do 5. septembra firma Oris iz Sombora prskati krpelje na području

Više »

Počinje prskanje komaraca

Pčelari upozoreni da izmeste košnice 5 kilometara daleko Gradska uprava saopštila je da će preduzeće Oris iz Sombora od danas do 4. septembra sprovesti kombinovani

Više »

Objavljene nove cene goriva

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je u petak saopštilo nove cene goriva. Evrodizel od tada može da košta do 217,50 dinara za litar, a motorni

Više »

Kupio lava, pa ga krio u stanu

U Lazarevcu je pronađen piton, a u Subotici mladunče afričkog lava. Pripadnici policije su u Beogradu i Subotici, u saradnji sa Jedinicom za suzbijanje ekološkog

Više »

Dan Svetog Ištvana na Paliću

Kao i prethodnih godina, zaunteresovani su juče, u popodnevnim časovima, počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić

Više »

Poljoprivrednici nastavili protest (VIDEO)

Subotički poljoprivrednici nastavili su protest, zahtevajući proglašenje stanja elementarne nepogode na području grada, uzrokvane sušom. U video prilogu Bojana Mihajlovića proverite šta su još saopštili

Više »

Medijski dim u Odžacima

Troškovi izrade scenografije za potrebe medijskog projekta obuhvatili draperije, kvaku, bravu, lepak u stiku, vodene boje, četkice, set školskih lenjira, blok broj 5 i hamer

Više »

Benzin 190, dizel 215 dinara

Ministarstvo trgovine, trizma i telekomunikacija saopštilo je da je od danas u 15 časova, zakqučno sa 5. avhustom u 15 časova, najviša cena evrodizela 215

Više »

Šumski požari u blizini grada

Šume severno od Subotice danas su zahvatili šumski požari. Prve nezvanične informacije govore da je vatrom zahvaćeno više hektara šume. Kako Subotičke.rs saznaju od Leventea

Više »

Pucao u sugrađanina

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici uhapsili u A. Ž. (1997) iz Subotice zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivična dela teška telesna povreda

Više »

Gde su palićki lavići?

Pre tačno godinu dana, lavica Kiara omacila petoro mladunaca od kojih je četvoro preživelih nestalo bez traga dva dana kasnije. Zoološki vrt sigurnosne kamere nije

Više »

Udruženi porodični poduhvat

Bojan Nikolić, bivši uposlenik Vladana Stefanovića i poslovni partner organizacije njegovog brata Veselina Stefanovića, na čijem je čelu i sam bio do 2018. godine, kao

Više »

Ko je palićki „Akvamen“?

I hoće li snositi odgovornost zbog onoga što je Ištvan Pastor juče saopštio ili će ponovo politički vuk pojesti društvenog magarca? Branko M. Žujović Sjajno

Više »

Lin Cesu i njegovi ljudi

Počevši od trećeg juna 1839. godine, petsto radnika u službi kineske države 23 dana je uništavalo opijum engleskih trgovaca u Kantonu, bacajući ga u more.

Više »

Počeo Etnofest

Koncertima umetnika iz Austrije, Italije, Zimbabvea i Belgije sinoć je na Velikoj terasi na Paliću počeo Etnofest. Tokom festivala nastupiće umetnici iz više zemalja širom

Više »

„Boli me k…“

Kako nam se dogodilo da jedna prostačka formula življenja postane opšti obrazac funkcionisanja celog društva i zašto to ima veze sa tragedijom koja se u

Više »

Kesić dobrodošao u Suboticu

Pokret građanske Subotice juče je, povodom otkazivanje predstave Zorana Kesića, saopštio da više nema mesta za humor i zabavu Subotičana, ako se u predstavi spominju

Više »

Bolnicu hitno na reanimaciju

Ovdašnja bolnica više nije zdravstvena ustanova, već cirkus sa direktorom Slobodanom Puškarom na stranačkom trapezu. Dve frakcije unutar Srpske napredne stranke, od kojih jedna trenutno

Više »

Čekajući Šveljoa

Niko ne treba da bude iznenađen ako jednog dana, uz troškove šminkanja i kostimiranja, u sufinansiranim medijskim projektima budemo plaćali „usluge“ suflera i inspicijenata. Kada

Više »

„Golubice“ u finalu Kupa Srbije

Ženski fudbalski klub Spartak u polufinalu Kupa Srbije savladao je ekipu Crvene zvezde izborivši plasman u finale.  Na stadionu „Rajko Mitić“ u Beogradu, plavo-bele devojke

Više »

Izlečite konačno bolnicu!

Godinama Subotičani izražavaju nezadovoljstvo stanjem u gradskoj bolnici. Krajnje je vreme da država pribegne akciji spasavanja te važne ustanove. Subotički lekari to nisu u stanju

Više »

Subotica u petak bez gasa

Javno komunalno preduzeće „Suboticagas“ Subotica saopštilo je da će, prema obaveštenju kompanije „Transportgas Srbija“ doo Novi Sad, u petak doći do prekida u isporuci gasa

Više »

„Bizovci“ pobednici „BizKoda“

Ekipi „404 Name Not Found“ pripalo je prbvo mesto u programiranju Pobednici ovogodišnjeg, šestog po redu „BiZkoda“, takmičenja studenata Visoke tehničke škole strukovnih studija i

Više »

Počelo takmičenje studenata „BizKod“

U prostorijama kompanije „Infostud grupa“ danas je počeo „BizKod“, takmičenje namenjeno studentima Visoke tehničke škole strukovnih studija i Ekonomskog fakulteta iz Subotice. Takmičenje se održava

Više »

Još zgrada umesto parka (VIDEO)

Povodom izmene Urbanističkog plana iz 2011. godine u mesnoj zajednici „Centar III“ i izmeštanju Kvantaške pijace, danas se ponovo oglasila Demokratska stranmka. Nela Tonković i

Više »

Voz usmrtio muškarca

U teškoj nesreći koja se dogodila sinoć oko 20 časova i 10 minuta u Subotici, jedan muškarac je poginuo kada je na njega naleteo voz,

Više »

Jazavac pred komisijom

Umesto odgovora na naša pitanja o prošlogodišnjoj kandidaturi P. R. za člana medijske komisije u Vrbasu, kolega Petar Kočić na našu adresu isporučio nepristojnost, nervozu

Više »

Nebojša Vučković napustio Spartak

Posle tri godine, sporazumno je završena saradnja Nebojše Vučkovića i Fudbalskog kluba „Spartak“. „Hvala upravi na poverenju i saradnji. Zahvaljujem se zaposlenima i trenerima. Imao

Više »

Otvorena vrata u gimnaziji

Gimnazija „Svetozar Marković“ otvoriće svoja vrata budućim srednjoškolcima u sredu, 18. maja. Učenici osmih razreda osnovnih škola biće u prilici da se upoznaju sa životom

Više »

Prvakinje Srbije u futsalu!

Učenice Hemijsko-tehnološke škole „Lazar Nešić“ osvojile su prvo mesto na Državnom školskom prvenstvu u futsalu. One su u finalu, odigranom u Paraćinu, savladale protivnice iz

Više »

Gerontološki centar dobio tri vozila

Ministarstva zdravlja je u saradnji sa Ministarstvom rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja doniralo Gerontološkom centru Subotica tri sanitetska vozila na korišćenje, saopšeno je iz

Više »

Projektno bačko kolo

  Uzak krug firmi i udruženja iz Subotice, Koluta, Novog Sada, Odžaka i Sombora međusobno razmenjuje fakture za iste usluge u okviru svojih medijskih projekata

Više »

Sajam cveća u centru grada (FOTO)

Četvrti „Prolećni festival cveća“ otvoren je danas na centralnom gradskom trgu i trajaće do petka, 13. maja. Cvetna manifestacija okupila je trideset šest izlagača koji

Više »

BAČKA ŠEMA Ko to tamo snima?

Kako se novoosnovanoj privatnoj produkciji, sa dvoje zaposlenih, jednim honorarcem, četiri kamere i mobilnim studiom, lane isplatilo da angažuje „podizvođače“ za snimanje video-priloga u okviru

Više »

Opasne emisione veze

Sav novac, dobijen na pokrajinskom konkursu raspisanom 4. februara, firma osnovana 8. februara prebacila firmi osnovanoj 8. juna 2021. godine Branko M. Žujović Sholastici su

Više »

Postoji li konkursna omerta?

“Bilo bi dobro da oni koji ocenjuju projekte svojih kolega i direktno utiču na sudbine mnogih medija, budu spremni i javno da brane sopstvene odluke.

Više »

Šesti „BizKod” 21. i 22. maja

Takmičenje za studente Visoke tehničke škole i Ekonomskog fakulteta „BizKod” biće održano 21. i 22. maja u prostorijama kompanije „Infostud”.  Studenti ‒ programeri i ekonomisti,

Više »

Počela isplata prinadležnosti za mart

Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja saopštilo je da danas počinje isplata više prinadležnosti za mart, među kojima su novčana socijalna pomoć, posebna novčana

Više »

Alibunar ili Alibabin bunar?

Kako se dogodilo da se u sastavu ovogodišnje komisije za ocenjivanje medijskih projekata u maloj banatskoj opštini nađu isključivo predstavnici organizacija i medijskih kuća povezanih

Više »

Danas je Uskrs

Vernici Rimokatoličke crkve i drugih zapadnih crkava danas slave Uskrs. Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar predvodiće centralnu misu u 11 časova u katedrali Uznesenja Blažene Djevice

Više »

Danas je Veliki petak

Katolici, protestanti, anglikanci i brojne manje crkve, Uskrs će praznovati 17. aprila. Danas obeležavaju Veliki petak, dan raspeća Isusa Hrista. Dan kada je na krstu

Više »

Plejmejkeri

Udruženje „Plej“ iz Subotice, na čijem je čelu Veselin Stefanović, brat Vladana Stefanovića, vlasnika firmi koje su na medijskim konkursima proteklih godina dobile više od

Više »

Vladan iz konkursne senke

Četiri Stefanovićeve firme od 2015, zaključno sa 2021. godinom, na konkursima dobile 1.211.591 evro. U isto vreme, predstavnici njegovih i srodnih „gongo“ organizacija bili česti

Više »

Od subote bez kovid propusnica

Biće uvedena dodatna „buster“ doza vakcine Krizni štab doneo je juče odluku o ublažavanju kovid mera, pa se od subote ukida važenje kovid propusnica, ali

Više »

Zatvoreno privremeno prihvatilište

Danas u 14 časova zatvoreno je privremeno prihvatilište za najugroženije Subotičane u Gajevoj 50, saopštio je Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne

Više »

Održan javni čas „Kiš teatra“

U prostorijama Fondacije „Danilo Kiš“, mladi glumci pozorišne radionice „Kiš teatar“ nakon četiri meseca rada predstavili su se publici javnim časom. Subotičanin Stefan Orovec odlučio

Više »

Gaćinović podneo ostavku

Na startu nastavka fudbalske sezone, dvadeset drugo kolo Superlige Srbije završeno je porazom Spartaka. Na Gradskom stadionu u Subotici, Radnik iz Surdulice pobedio je sa

Više »

Promocija knjige Karolja Dudaša

Gradska biblioteka Subotica saopštila je da će u petak biti održana promocija knjige Karolja Dudaša „Mađarski putevi”, povodom 75. godišnjice nedeljnika „Het Nap“. Promocija će

Više »

Javni čas „Kiš“ teatra

Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo „Danilo Kiš” najavila je da će u petak biti održan javni čas polaznika pozorišne radionice „Kiš“ teatra na srpskom

Više »

Posađeno 1.300 sadnica crnog bora (VIDEO)

„Pošumljavanje treba da nam bude prioritet i zajednički cilj“, izjavila je Jelena Grujičić koja predvodi građanski inicijativu „Zaštitimo šume Subotice“ Radnici Javnog preduzeća „Vojvodinašume“ i

Više »

Prvak medijske scene

Zašto funkcioner svoju poziciju upotrebljava za vlastitu promociju ili je takav manir, zapravo, nova stropoštana normalnost društva, na koju ćemo morati da se naviknemo zato

Više »

Može i bez stranih kredita!

Subotičke Dveri saopštile su da je u Programu korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine za 2022. godinu, o kojem će se, pod 4.

Više »

Aman, dokle?

O krađi na vagama u subotičkom supermarketu najpre je bila obaveštena inspekcija. Osoba koja se obratila tržišnoj inspekciji kaže da inspektor nije želeo da reaguje,

Više »

Aman, šta to radite? (VIDEO)

Vage u supermarketu u naselju Prozivka zakidaju za 36, odnosno 40 grama, u šta smo se lično uverili Branko M. Žujović Digitalne vage u supermarketu

Više »

SVM na izbore izlazi samostalno

Govoreći o opoziciji u Srbiji, Ištvan Pastor kaže da ne smatra realnim mogućnost njenog ujedinjenja „Cilj Saveza vojvođanskih Mađara na izborima i u Mađarskoj i

Više »

Vozio pod dejstvom amfetamina

Pripadnici saobraćajne policije sinoć su, na auto-putu kod naplatne stanice, zaustavili i isključili iz saobraćaja dvadesetpetogodišnjeg Beogra]anina, koji je, kako je testom utvrđeno, upravljao vozilom

Više »

Izmene režima saobraćaja

Gradski Sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj saopštio je da će od 21. januara teretna vozila, čija ukupna masa prelazi 7,5 tona, a koja

Više »