blank

“Iskon u sinagogi”

blank

Etno grupa Iskon saopštila je da će ovog meseca obradovati ljubitelje tradicionalne muzike novim izdanjem, ali koncertima u Subotici i Novom Sadu, nazvanim „Iskon u sinagogi“.

Iskon će održati dva koncerta u razmaku od sedam dana, u dva monumentalna zdanja – u Subotičkoj sinagogi 17. septembra i u Sinagogi u Novom Sadu 24. septembra.

Više od dve decenije, grupa Iskon neguje tradicionalnu muziku Balkana, nastupajući na festivalskoj sceni Turske, Francuske, Rusije, Mađarske, Švajcarske, Grčke, Slovenije, BiH, ali i na brojnim festivalima i manifestacijama širom Srbije.

Nastupi grupe Iskon su danas dragocena mogućnost da se prisustvuje sazivanju, rekreiranju i najposle makar i kratkom ovaploćenju lekovitog narodnog duha iz naše kolektivne starine, koji je uistinu odavno zatomljen, ali je sasvim sigurno – živ i potreban svakom ljudskom biću koje pati zbog osećaja suštinskog nepripadanja ili nesuštinskog pripadanja ovoj stvarnosti koju delimo. Otuda nam se Iskon, posle dve decenije trajanja, nije vratio nasumično, nego nam je stigao – spasonosno“ napisao je novosadski književnik i kantautor Miloš Zubac u svojoj knjizi „Četvrta zemlja“.

Na koncertima „Iskon u sinagogi“ nastupiće dugogodišnji prijatelji i saradnici grupe Iskon: Bakoš Arpad iz Čantavira, Bojana Brdarić iz Sombora, Miloš Zubac iz Novog Sada kao i hor Sv. Roman Melod iz Subotice.

Iskon nastupa u sastavu: Milanka Nastasović i Olja Njaradi (vokali), Dejan Anđelović (frula, tarabuka), Nebojša Brdarić (kaval, frula, jermenski duduk), Filip Jović Vujaković (klarinet, gajde), Balša Pešikan (violina, makedonska tambura), Nikola Birač (čalgija) i Ognjen Šućur (tapan, tarabuka, def).

Iskon predano radi i na diskografiji koja će budućim generacijama ostaviti u amanet svoje viđenje muzičkog nasleđa naroda koji žive na području Balkana. Na predstojećim koncertima promovisaće i album „Drugovanje“ koji će u drugoj polovini septembra biti objavljen za diskografsku kuću Multimedia Music.

Početak oba nastupa zakazan je za 20 časova.

Foto: Nataša Žeželj (ilustracija uz tekst), Miloš Radović (naslovna)

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Malo i umereno oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 2 do 15 stepeni Celzijusa. U toku pre podneva očekivane su

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.