blank

Nagrada publike filmu “Nečista krv – greh predaka”

blank
“Gorki list”, nagrada publike ovogodišnjeg Festivala evropskog filma Palić, dodeljena je filmu „Nečista krv – greh predaka” reditelja Milutina Petrovića, koji je bio prikazan u okviru Glavnog takmičarskog programa, saopštili su organizatori.

Film prati priču o Hadži Trifunu, uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom. Dok Trifun priprema dva sina da ga naslede na poziciji vođe među srpskim narodom, muke mu stvaraju ne samo moćni turski begovi nego i sama njegova porodica. Trifun donosi niz teških odluka koje će kasnije uticati na njegove potomke, junake iz romana „Nečista krv”.

blank

Kroz ovogodišnje 28. izdanje Festivala evropskog film Palić nastavlja se višegodišnja saradnja Gorkog Lista i Festivala evropskog filma. Kao odani prijatelj Festivala evropskog filma Palić već pune 23 godine, Gorki List upotpunjuje atmosferu i festivalski ambijent, ali i podstiče na razmišljanje i na reakciju gledaoce i poziva ih da otvorenih čula prate svet oko sebe!

Nagradom publike za najbolji film “Gorki list”, publika preuzima aktivnu ulogu i iz svog ugla sagledava dela filmske umetnosti predstavljena na Festivalu. Na taj način uvaženo je, pored mišljenja stručnog žirija, i mišljenje najbrojnijeg „žirija“ odnosno onih zahvaljujući čijoj lojalnosti i posvećenosti filmu, Festival traje svih ovih godina, saopštili su organizatori.

blank

Uvažavajući činjenicu da se izbor najboljeg filma po mišljenju publike često zasniva na drugačijim kriterijumima od kriterijuma stručnog žirija, Festival evropskog filma i “Gorki list” ovom nagradom pozvali su posetioce festivala da nakon projekcija glasaju za najbolji film iz bogatog filmskog opusa evropske kinematografije, koji su prikazani na ovogodišnjoj 28. po redu filmskoj smotri.

Nagrada publike ove godine je dodeljena šesti put. Prethodno je ova nagrada dodeljena: 2016. godine mađarskom filmu „Ubica čistog srca“ reditelja  Atile Tila, 2017. godine filmu „O telu i duši“ rediteljke Ildike Enedi, 2018. godine belgijsko-holandskoj koprodukciji „Devojke”, 2019. filmu „Jadnici” francuskog reditelja Lađa Lija, a prethodne godine filmu „Ime naroda” Darka Bajića.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Počeo 21. Interetno festival

Sinoć je na Trgu republike svečano otvoren 21. Interetno festival. Otvaranju ove tradicionalne međunarodne manifestacije folklornog stvaralaštva prethodila je svečana povorka u kojoj su prisutnima,

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.