fbpx
Auxality"/
Naslovna Kultura Peking u Ulici divljih kestenova
Čepom do osmeha

Peking u Ulici divljih kestenova

Ranije sam čula priče da je Kiš voleo Suboticu, ali i priče da se ograđivao od našeg grada. Paskal Delpeš nije znala nijednu priču. Kiš joj Suboticu nije spominjao. Pred njom, Ulica divljih kestenova nije bila smeštena u moj komšiluk, ali to me nije zabolelo

Branislava Žujović

Na današnji dan 1935. godine rođen je Danilo Kiš. Sa svoje terase vidim mesto na kom se nekada, pre Drugog svetskog rata, nalazila kuća u kojoj je rođen i pored nje drvored kestena. Teško mi je da zamislim malog Kiša kako trči tuda i kako kasnije piše o Ulici divljih kestenova, sećajući se mog sadašnjeg komšiluka.

Kada čujem Danilo Kiš, setim se „Ranih jada“ koje smo kao deca prerano naterani da čitamo. Setim se mačića iz priča i otrovnih gljiva koje su mama, sestra i on ubrali da pojedu. Potraga za gljivama uvek miriše na „Rane jade“.

Ime Danilo Kiš miriše na sparno leto u Pekingu gde sam u žamoru engleskog, kineskog i francuskog jezika zajedničkih prijatelja pričala sa Paskal Delpeš na srpskom jeziku o Jugoslaviji, prevođenju Kišovih sabranih dela na kineski jezik i pomalo o Kišu.

Kao student, slušala sam od profesorice kako je u Parizu jedna studentkinja „zavela sirotog Danila Kiša i podmuklo ga odvojila od žene i porodice“. Zvučalo je kao dobra šala tog podneva u Pekingu.

Gospođa Delpeš tada bila je direktorica Francuskog kulturnog centra u Šangaju. Pričala je srpski kao da je ona rođena kod nas. Poznavala nas je još bolje, a nikoga tako dobro kao svog voljenog Danila.

Zna da je njen pokojni muž rođen u Subotici. Samo toliko. Ranije sam čula priče da je voleo Suboticu, ali i priče da se ograđivao od našeg grada. Paskal Delpeš nije znala nijednu priču. Kiš joj Suboticu nije spominjao. Pred njom, Ulica divljih kestenova nije bila smeštena u moj komšiluk, ali to me nije zabolelo.

Kada razmišljam o Danilu Kišu, poslednje čega se setim je mesto gde je rođen. Paskal je svojom energijom u poznim godinama i srpskim jezikom na Dalekom istoku zauzela prvo mesto, ostavivši iza sebe i ispit iz srpske književnosti 20. veka koji je ujedno bio i diplomski ispit kada sam kao treće pitanje čula: Danilo Kiš…

 

Foto 1: Danilo Kiš, drugi sleva, sa bratom i sestrom od tetke, Draganom i Verom Malović, i sestrom Danicom, Subotica, na Vrbicu, 1937. godine

Foto 2: Branislava Žujović i Paskal Delpeš u restoranu „Kapital M“ na Tijenanmenu u Pekingu

PRO LIne