fbpx
Auxality"/
Naslovna Kultura Premijera predstave „Vitezovi Lake male" u utorak na sceni pozorišta „Deže Kostolanji"
Čepom do osmeha

Premijera predstave „Vitezovi Lake male“ u utorak na sceni pozorišta „Deže Kostolanji“

„Vitezovi Lake male, subotička sindikalna operetska gala“, u režiji Andraša Urbana, četvrta je premijera u pozorištu „Deže Kostolanji“. Zakazana je za utorak 30. marta, s početkom u 18 časova i 30 minuta. Prva repriza ove predstave je sutradan, 31. marta, a druga 10. aprila.

Andraš Urban je naveo da je opereta veoma popularna forma, naročito među publikom koja govori mađarski jezik.

– U mađarskom kulturnom miljeu je to specifičan momenat. Ja se ne bavim žanrom niti mislim da je to toliko važno. Ovaj žanr se kod nas rodio tokom proba, naravno sa nekim našim htenjima da to i ide u tom pravcu operete. Došli smo do neke praoperete. Opereta je bila slobodarska forma, puna ironije, cinizma, sa političkim provokacijama, bez usluživanja te vrste kako smo danas navikli. Kasnije je nastalo takmičenje autora ko može da napravi što površnije predstave koje nisu ni o čemu. Mi uglavnom operete i doživljavamo tako. Ova predstava nije takva, već je reč o dva sata vrlo esencijalnog pevanja, plesanja, humora, ali i bolnih situacija, prikazanih na neki ironičan način – naveo je Urban.

Glumica i koreografkinja predstave Timea Filep pročitala je odlomak iz dramskog teksta.

– Mi govorimo u sopstveno ime, zašto? Jer nam je dosta onog što moramo da trpimo u ovom pozorištu. Dojadilo nam je što smo svedeni na marionete, obezvređene i protraćene egzistencije, bez ikakvog poštovanja domovine, vere i društva. Jer više nećemo da trpimo postupanje, samovolju i umetničku perverziju koja se ovde odvija. Nećemo više da trpimo ljudsko i stvaralačko ponižavanje, stavljanje u ranjiv položaj. Ne možemo više da potpomažemo potpuno slamanje i uništavanje naše kulture i moralnog sistema. Tome je kraj. Svi smo mi po pet godina išli na fakultet da usvojimo sva znanja glumačkog zanata, da kao Talijini monasi služimo ovom uzvišenom pozivu. Nemamo šta da izgubimo, već su nam sve oduzeli – pročitala je Timea Filip.

Urban se nadovezao rečima da su se u predstavi glumci pozorišta „Kostolanji“ organizovali u sindikat koji se zove „Vitezovi Lake male“ da bi ostvarili svoje ciljeve i skinuli jaram terora, kako je rekao, Andraša Urbana, vlasti, javnog mnjenja i „mejnstrim“ razmišljanja, što dovodi do raznih zapleta i komičnih situacija.

– Pri bavljenju sobom i pozorištem izazov je doći do svojih granica. Navikli smo na određene rutine, i to ubija naše scene. Rutina je najveći otrov za umetnost – rekao je Urban.

On je dodao da se u predstavi pojavljuje petnaest songova, od kojih je deset komponovao Arpad Serda, a ostatak su pesme Imrea Kalmana, za koje su dobili dozvolu Kancelarije za autorska prava. Dramaturzi su bili Tamaš Olah i Kornelija Goli.

U predstavi igraju Timea Filep, Gabor Mesaroš, David Buboš, Boris Kučov, Andrea Verebeš i Blanka Horvat i Dina Dedović Tomić, studentkinje glume. Putem video-snimaka u predstavi se pojavljuju i Marta Bereš, Emeše Nađabonji, Imre Elek Mikeš i Arpad Mesaroš.

Boris Kučov je naveo da je veoma važno da glumci i pozorište s vremena na vreme reaguju sami na sebe, te da je opereta dobar način za to, kako bi isprobali mnoge nove stvari koje do sada nisu radili.

Predstavu su pomogli Grad Subotica, Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine, Fondacija Betlen Gabor, Nacionalna fondacija za kulturu, te Ministarstvo kulture i informisanja.

Urban je rekao da jedva čekaju susret sa publikom, te je pozvao sve da poštuju epidemiološke mere tokom predstave.