fbpx
Auxality"/
Naslovna Magazin Bitkoin prvi put premašio 50.000 dolara
Čepom do osmeha

Bitkoin prvi put premašio 50.000 dolara

Prvi put bitkoin je danas prešao cenu od 50.000 dolara, nastavljajući svoj ubrzani rast. Najveća svetska digitalna valuta prema tržišnoj vrednosti porasla je za više od tri odsto, na rekordnih 50.487 dolara, prema podacima „Coin Metricsa”.

Bitkoin je dobio podsticaj nakon vesti da velike kompanije „Tesla”, „Masterkard” i „BNY Mellon” ulažu značajna sredstva u kriptovalute. Prošlog ponedeljka kompanija „Tesla” je izjavila da je kupila 1.5 milijardi dolara bitkoina kao deo nove strategije ulaganja i da će ga uskoro prihvatiti kao oblik plaćanja za svoje automobile.

„Masterkard” je objavio da će svoju mrežu otvoriti nekim digitalnim valutama. „PayPal” i „BNY Mellon” takođe su povukli poteze prema potpori kriptovaluta.

Teslino korišćenje korporacijske gotovine za kupovinu bitkoina pokrenulo je nagađanja hoće li i druge velike kompanije da slede njegov primer. Direktor „Ubera” Dara Kosrovšahi rekao je prošle nedelje za „CNBC” da je njegova kompanija razmatrala i brzo odbacila ideju kupovine bitkoina, ali razmišlja da prihvati kriptovalutu kao sredstvo plaćanja.

Ova zbivanja navela su mnoge ulagače da u kriptovalute veruju kako se poslednji porast vrednosti razlikuje od ranijih. Bitkoin je krajem 2017. godine skočio na 20.000 dolara, da bi potom sledeće godine izgubio 80 odsto vrednosti.

– Mislim da je bitkoin danas mnogo stabilnija imovina nego što je bio pre tri godine – rekao je Majkl Sejlor, direktor „MicroStrategyja”, kompanije za korporativni softver.

MicroStrateg i finansijsko-tehnološka kompanija „Square”, dospeli su prošle godine u medije nakon prihvatanja neuobičajene strategije korišćenja kompanijske gotovine za kupovinu bitkoina.

– Od marta 2020. godine vidljiv je ulazak institucija u bitkoin i mislim da će se taj trend 2021. nastaviti. Postoje oni koji bitkoin vide kao sredstvo razmene, ali lično verujem da će bitkoin postati uverljiv primer očuvanja vrednosti – naglasio je Sejlor za „CNBC”.

Vrednost deonica „MicroStrategyja” porasla je sedam puta otkako je u avgustu prošle godine kupio prvi bitkoin. Kompanija je danas najavila da će ponuditi 600 miliona dolara u konvertibilnim obveznicama da bi kupila još više bitkoina. Nagađalo se da je „MicroStrategy” ponudio „Tesli” plan za kupovinu bitkoina nakon prepiske Sejlora i Elona Maska na „Tviteru” oko velikih transakcija s kriptovalutom.

Ipak, skeptici vide bitkoin kao spekulativno ulaganje i zabrinuti su da je reč o jednom od najvećih tržišnih balona u istoriji.

Ekonomisti poput Nouriela Roubinija ističu da bitkoin i druge kriptovalute nemaju suštinsku vrednost. Nedavna anketa „Deutsche Bank” pokazuje da investitori smatraju bitkoin najekstremnijim balonom na finansijskim tržištima, zaključuje „CNBC”.

NovaS, NSPM

PRO LIne