fbpx
Auxality"/
Naslovna Magazin Feng šui: Boje koje domu donose sreću, ljubav i prosperitet
Čepom do osmeha

Feng šui: Boje koje domu donose sreću, ljubav i prosperitet

Feng šui bazira se na balansu, pa je najbolje da u prostorijama vlada sklad svih navedenih elemenata, tako da prija oku, a samim tim i umu

Timea Kukla

Feng šui predstavlja drevnu kinesku veštinu koja korišćenjem energije stvara harmoniju između čoveka i njegove okoline, kao i tehniku uređenja životnog prostora i metod osmišljavanja okruženja. Ovaj tradicionalni kineski koncept ima za cilj da povezuje čoveka sa njegovim okruženjem i osigura život u skladu.

Evo nekoliko predloga boja kojima bi mogli da osvežite svoj dom ovog proleća kako bi ga napravili još prijatnijim mestom za život.

Crvena: ljubav, reputacija, strast

Ova boja predstavlja element vatre. Jedan je od najjačih elemenata i zbog toga ne bi trebalo da dominira u domu, već je najbolje da je koristite za detalje. Crvena budi strast, inspiraciju, akciju i entuzijazam i zbog toga se preporučuje njeno prisustvo u prostorijama za rad.

Braon: snaga, uzemljenje, stabilnost

Braon i bež boje su elementi zemlje i podstiču strpljenje, nežnost, brižnost i zajedništvo. Najbolje bi bilo da ove boje dominiraju u prostorima u kojima se okuplja porodica, jer nežne zemljane boje smiruju i eliminišu negativnu energiju.

Zelena: rast, zdravlje, obnavljanje

Zelena je boja drvenog elementa i potpuno suprotno od crvene, poželjno je da je imamo što više u domu. Ona donosi novac, produktivnost, uspeh i zdravlje. Zelena može da krasi zidove, da se u prostoriji nađe kao dekoracija u obliku tepiha ili zavese, ili pak komada nameštaja poput fotelje.

Plava: mir, izobilje, mudrost

Plava je element vode i veoma je važna za uspeh i finansijsku stabilnost. U dom je najbolje možete uneti dekorativnim jastučićima, ramovima za slike ili prekrivačima. Fontane i ogledala su takođe povezane sa plavom bojom i elementom vode, pa tako i ova dekoracija može pozitivno da utiče na protok dobre energije u domu.

Bela: balans, jasnoća, radost

Metal je element kojeg predstavlja bela boja. Prema feng šuiju služi za balansiranje energije u prostoru, donosi jasnoću, rešenost i odlučnost. Najčešće se koristi u spavaćim sobama u kombinaciji sa elementom zemlje i bojama kao što su braon, bež i oker.

Feng šui se osvrće i na boje koje domu donose nestabilnost, nemir i loše raspoloženje. Jedna od ovih boja je ljubičasta, za koju se veruje da ako nas okružuje u velikoj meri izaziva nervozu i visok krvni pritisak. Osim ljubičaste, tu su i teget plava koja podstiče pasivnost, kao i roze koja kada preovladava u prostoriji budi agresiju.

Takođe, prilikom uređenja doma, kako bi u njemu vladao sklad, poželjno je da biramo nežne nijanse boja, jer sudar osnovnih boja stvara nemir.

Bilo da verujete ili ne u moć ovog drevnog kineskog koncepta, očigledno je da boje i te kako utiču na mentalno stanje čoveka, što su brojna istraživanja više puta potvrdila. Upravo ova istraživanja iznedrila su psihologiju boja, koja se bavi proučavanjem boja kao odrednica ljudskog ponašanja.

Foto: Akula Kreative, Poster Store