Kako je (zaista) formirana medijska komisija u Alibunaru?

Predsednica Opštine tvrdi da je postupano isključivo prema odredbama Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, iako su izabrane samo osobe povezane sa organizacijama i medijima Vladana Stefanovića

Da li je Jelena Crnogorac zaista dopisnica dnevnog lista „Politika?

Branko M. Žujović

Tročlanu medijsku komisiju u Alibunaru ove godine činili su isključivo predstavnici organizacija i medija povezanih sa Vladanom Stefanovićem, čije su firme među najvećim dobitnicima novca na konkursima: Milan Šveljo, predstavljen kao novinar iz Crvenke, Zorana Bogdanović iz Bečeja i Jelena Crnogorac iz Kikinde.

Dok medijski stručnjaci, s jedne strane, kažu da je posredi ozbiljan sukob interesa, rukovodstvo Opštine Alibunar odgovara da je izbor članova komisije, koja odlučuje o 8.500.000 dinara konkursnih srdestava, sproveden u skladu sa propisima i da mesta sumnjama nema.

„ComNet“ kao zajednički imenitelj medijskih komisija

Milan Šveljo je unutar medijske zajendice postao poznat kada je, pre nešto više od godinu dana, u vreme raspisivanja konkursa, osnovao video produkciju „Video kreativa tim“. Do tada u lokalu znan kao snimatelj na medijskom potezu Kula – Crvenka – Sombor, Šveljo je, na „lepe oči“, sa novoosnovanom firmom na konkursima u Novom Sadu, Subotici, Somboru i Apatinu lane uspeo da dobije oko 55.000 evra.

Uvidom u njegove projekte, naša redakcija je utvrdila da je Šveljo sav novac dobijen na pomenutim konkursima prosledio „podizvođačima“ sa kojima je razmenjivao fakture za istovetne usluge. U svim svojim lanskim projektima, Šveljo je naveo da je svoje konkursne materijale emitovao na Televiziji Subotica Vladana Stefanovića.

U sastav medijske komisije u Alibunaru kandidovalo ga je Stefanovićevo udruženje „ComNet“.

TEKSTOVI IZ NAŠEG SERIJALA „MILIONERI IZ KONKURSNOG BLATA“ DOSTUPNI SU OVDE.

Zorana Bogdanović iz Bečeja, predstavljena u Alibunaru kao samostalni medijski stručnjak, urednica je programa na Stefanovićevoj Televiziji Bečej i do sada je u medijskim komisijama nastupala u ime „ComNet“-a, što je, na primer, bio slučaj u Beogradu 2020. godine.

Firma Vladana Stefanovića VTV d. o. o. ne samo da je navedena kao vlasnik („izdavač“) Televizije Bečej, već je ime Vladana Stefanovića na sajtu Agencije za privredne registre navedeno kao ime odgovornog urednika pomenute televizije.

Jelena Crnogorac predstavljena je kao dopisnik dnevnog lista „Politika“ i predstavnica još jednog Stefanovićevog udruženja, Saveza udruženja „Asocijacija radio-televizija Srbije“.

U medijskim komisijama u Baču i Sremskim Karlovcima, 2018. i 2020. godine, na primer, Jelena Crnogorac bila je predstavnik Stefanovićevog udruženja „ComNet“.

„Nema dovoljno veliko iskustvo“

Preostala dva kandidata za članove medijske komisije u Alibunaru, koji ove godine nisu dobili zeleno svetlo tamošnjeg opštinskog veća, bili su Žikica Stevanović, novinar „Bete“, na predlog Udruženja novinara Srbije (UNS) i dr Jovan Bukovala, istraživač-saradnik Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu (lična kandidatura).

PISANI ODGOVOR ZORANE BRATIĆ, PREDSEDNICE OPŠTINE ALIBUNAR, DOSTUPAN JE U CELOSTI OVDE.

Kako se dogodilo da svi članovi komisije u Alibunaru budu izabrani iz redova medijskih organizacija i pojedinaca povezanih sa Vladanom Stefanovićem i da li je ta okolnost zaista posledica striktne primene članova 20 i 21 Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa uoblasti javnog informisanja, kako u odgovoru našoj redakciji tvrdi predsednica Opštine Alibunar Zorana Bratić?

Kako se, uostalom, dogodilo da prednost prilikom izbora članova tamošnje komisije dobije lokalni snimatelj, predstavljen kao novinar, koji je prošle godine kao učesnik na konkursima dobio značajna projektna sredstva, pritom poslovno tesno spregnut sa firmama Vladana Stefanovića, a ne novinar nacionalne agencije ili istraživač-saradnik Filozofskog fakulteta koji je učestvovao u radu medijskih komisija?

U pisanom odgovoru našoj redakciji, Zorana Bratić navela je da je izbor članova komisije u njenoj opštini obavljen na osnovu analize podnetih predloga i primenom kriterijuma navedenih u pravilniku.

Na pitanje ko sve ima uticaj na formiranje tamošnje komisije, Bratić je odgovorila da Opština Alibunar samostalno donosi odluke o obrazovanju svojih radnih tela.

„Gospodin Bukovala je, sudeći po priloženoj biografiji, naučni radnik koji do sada nije imao konkretnog rada u medijima (uopšte u medijima, ne nužno i kao novinar). Mi ne ulazimo u to koji su razlozi naveli jedinice lokalnih samouprava, koje su uglavnom iz južne Srbije, da gospodina Bukovalu do sada angažuju u svojim stručnim komisijama, ali smo smatrali da u konkurenciji drugih kandidata on ne ispunjava sve potrebne uslove ili makar ne u dovoljnoj meri“, navela je predsednica Opštine Alibunar u odhgovoru našoj redakciji.

Što se tiče novinara Žikice Stevanovića, kog je bio predložio UNS, Bratić je u odgovoru našoj redakciji navela da smatra da on, kao je doslovno napisala, nema dovoljno veliko iskustvo rada u medijskim kućama.

„Njegov novinarski rad u agenciji Beta bio je isključivo izveštavanje sa terena, građanskih i političkih masovnih okupljanja“, navela je predsednica Opštine Alibunar, kao argument zbog čega Stevanović nije izabran za člana medijske komisije.

„Pravda za Žikicu Stevanovića“

Nakon što je Zorana Bratić zvanično odgovorila našoj redakciji, oglasio se Veran Matić, poznati novinar i medijski stručnjak, člankom „Pravda za Srpsku Crnju i Žikicu Stevanovića“, objavljenim na sajtu Bezbedninovinari.rs.

Matić je konstatovao da primer iz Alibunara govori da se ništa ne prepušta slučaju i da je u pitanju proces u kojem je do detalja osmišljen način rada komisije u kojoj nisu potrebni nikakvi akteri koji bi, kao preglasani članovi, mogli iznutra da svedoče o nepodopštinama na lokalu.

„Tako na primer, iz odgovora predsednice Opštine Alibunar Vesne Bratić kolegi Žujoviću zaključujemo da u tročlanoj komisiji nije bilo mesta za Žikicu Stevanovića, predstavnika najstarijeg ovdašnjeg udruženja novinara – UNS, jer nema dovoljno veliko iskustvo i zbog toga što je agenciji Beta isključivo izveštavao sa terena, građanskih i političkih masovnih okupljanja. Prećutali su da je pomenuti mladi kolega napadnut i povređen tokom profesionalnog praćenja demonstracija ispred skupštine sredinom 2020. godine. Ovaj slučaj je među onima koji još uvek nisu rešeni, ni kroz proces unutrašnje kontrole MUP-a, niti kroz klasičnu istragu. U međuvremenu, kolega Žikica Stevanović postao je uvaženi član redakcije Insajder TV“, naveo je Matić.

Jeremić: Očigledan sukob interesa

Petar Jeremić, novinar, medijski stručnjak i dugogodišnji predsednik Izvršnog odbora UNS-a, za Subotičke.rs kaže da upravo prema pomenutom pravilniku, na koji se poziva predsednica Opštine Alibunar, članovi medijskih komisija ne smeju da budu u sukobu interesa, što ona, kako Jeremić ističe, prenebregava.

– Predsednica u pisanom odgovoru ističe da niko od članova komisije nije osuđivan. Nesporna je, međutim, činjenica da su članovi prošlogodišnje komisije u Alibunaru bili u ozbiljnom sukobu interesa. Upravo pravilnik, na koji se predsednica neprekidno pooziva, zabranjuje sukob interesa. Šveljo je učesnik i dobitnik novca na medijskim konkursima u okviru kojih sarađuje sa Televizijom Subotica Vladana Stefanovića i njegovim firmama koje su među najvećim dobitnicima konkursnih sredstava u zemlji. Šveljo, pritom, u Alibunaru nastupa kao član medijske komisije ispred Stefanovićevog udruženja „ComNet“. To je nedopustivo. Slično je sa ostalim članovima tamošnje komisije koji su povezani sa Stefanovićevim medijskim organizacijama, a neki od njih rade u njegovim medijima. Ukoliko predsednica Opštine Alibunar zaista želi da bude predsednica opštine u punom sislu te reči, ona mora u obzir da uzme ukupni javni interes i spreči očigledan sukob interesa u medijskoj komisiji vlastite opštine. Ukoliko to ne učini, ne bi trebalo da se toliko diči činjenicom da je diplomirani pravnik, kao u odgovoru koji vam je poslala – kaže Jeremić.

Dopisnica koja to u stvari nije

Još jedan detalj iz Alibunara privukao je pažnju medijske javnosti.

Članica komisije, Jelena Crnogorac iz Kikinde, u dokumentaciji je predstavljena kao dopisnica dnevnog lista „Politika“.

Šef „Politikine“ dopisničke mreže, Goran Volf, kaže da Jelena Crnogorac godinama ne radi za ovaj list, odnosno da se godinama uopšte nije javljala redakciji.

– Znam da je ranije neko vreme radila za nas, ali nam se godinama potom nije javljala – rekao je Volf.

Jelena Crnogorac nam je u telefonskom razgovoru potvrdila da najmanje pet godina nije dopisnica „Politike“.

– Od porođaja sam prestala da radim za „Politiku“ – rekla je Crnogorac, zamolivši nas da prekinemo razgovor zbog njene zauzetosti.

Slično i prethodnih godina

Medijsku komisiju u Alibunaru 2021. godine takođe su činili isključivo predstavnici GONGO organizacija: Slobodan Nedeljković iz Vranja, na predlog Profesionalnog udruženja novinara
Srbije iz Niša, Martina Velež, predstavljena kao medijski stručnjak iz Subotice, premda takvo lice u našem gradu, izvesno, ne postoji u medijskoj zajednici i Mladen Bulut, na predlog Udruženja „Društvo novinara Vojvodine“ (u opštinskoj dokumentaciji neistinito predstavljen kao predstavnik Nezavisnog društva novinara Vojvodine).

Martina Velez (ne Velež kako je lane navedeno u Alibunaru) ove godine je članica medijske komisije u Apatinu, ispred Stefanovićevog Saveza udruženja „Asocijacija radio-televizija Srbije“.

Situacija je bila ista i prethodne, 2020. godine, kada su medijsku komisiju u Alibunaru činili takođe isključivo predstavnici GONGO organizacija: Mirjana Vasić (Asocijacija elektronskih medija Vojvodine) koju medijska zajednica dovodi u vezu sa Aleksandrom Vinčićem, čije su firme i organizacije koje se povezuju sa njim dobitnici značajnih novčanih sredstava na medijskim konkursima pretežno u Sremu, Danijela Đaković iz Sremske Mitrovice (Nova mreža Srbije) koju medijska zajednica takođe dovodi u vezu sa Vinčićem i Boris Pavlov, predstavljen kao medijski stručnjak iz Novog Sada, osoba koja je u radu medijskih komisija učestvovala na predlog „ComNet“-a Vladana Stefanovića.

Javnost itekako ima pravo da pita i da na odgovorima od javnog značaja insistira. Kako se dogodilo da Pravilnik o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja u Alibunaru, ali i u većim sredinama, poslednjih godina tako temeljno zaobilazi kandidature reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja, a kroz svoje odredbe tako dosledno propušta predstavnike GONGO organizacija, odnosno osobe za koje profesionalna medijska zajednica smatra da su u debelom sukobu interesa?

Mala škola dnovinarstva

Rečju, koliko god se zgražavamo nad objavljenim intervjuom sa serijskim silovateljom, ponajpre bi morali da se zgrozimo nad samim sobom, nad našim moralnim načelima i pohotom, željom

Više »

Zatvorite sve normalne

Uskoro na slobodu izlazi još petorica osvedočenih silovatelja, a tada ćemo, verovatno, ponovo slušati nikad glasnije „argumente“ legalista i pobornika svakojakih ljudskih prava koji će,

Više »

„Ljubinka Bobić“ Minji Peković

Predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije, Nebojša Dugalić, obavestio je Narodno pozorište u Subotici da je nagrada „Ljubinka Bobić“, bijenalna nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije za

Više »

Spartak posle poraza smenio trenera

Fudbalski klub „Spartak“ izgubio je juče protiv Radničkog iz Niša u dvanaestom kolu Superlige Srbije, rezultatom 3:0. Spartak je dobro počeo, ali je domaćin pojačao

Više »

Otvorena prva izložba u Art hangaru

U novootvorenom Art hangaru sinoć je otvorena izložba „Tihi oporavak” („Silent recovery”), gde su Laslo Antal, Jelena Grujičić, Edita Kadirić, Balint Sombati, Maja Rakočević Cvijanov,

Više »

Benzin do 174 dinara

Od 15 časova na pumpama u Srbiji litar evrodizela koštaće 216 dinara, dok će litar benzina BMB 95 biti 174 dinara. Inače, nekoliko prethodnih nedelja

Više »

Subotica u „Evropi odozgo“

Srbija će u premijernoj epizodi dokumentarnog serijala „Evropa odozgo“ dobiti 50 minuta najbolje reklame, i to besplatne, zahvaljujući kojoj će gledaoci širom planete imati priliku

Više »

Vučić odlikuje Orbana

Predsednik Republike Aleksandar Vučić sastaće se danas sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, a nakon sastanka Vučić će Orbanu

Više »

Kraj pandemije je blizu

Svet nikada nije bio u boljoj poziciji da okonča pandemiju koronavirusa. Teodros Adgan Gebrejesus, direktor Svetske zdravstvene organizacije, objasnio je da bi svet uskor trebalo

Više »

Preminuo Kornelije Kovač

Kompozitor Kornelije Kovač preminuo je u 81. godini, navodi Tanjug. Kovač je bio jedan od najplodonosnijih kompozitora i autor nekih od najvećih hitova na prostoru

Više »

Voz usmrtio ženu na Paliću

Sinoć oko 22 časa i 40 minuta voz je na Paliću usmrtio ženu koja je, vozeći bicikl na električni pogon, preko zelene površine pokušavala da

Više »

Svinjski rat i pileći mozgovi

Rijaliti je, možda, i najpoštenije takmičenje u Srbiji. Jer, ma koliko imali sredstava i mogućnosti, nikada se nije dogodilo, ali baš nikad, da neko od

Više »

Teku „Berbanski dani“

Tradicionalna, trideset i druga po redu manifestacija „Berbanski dani“ kojom se obeležava i slavi berba voća i povrća, proizvodnja vina i završetak radova u voćnjacima

Više »

Počeli Zavičajni dani

U Velikoj većnici subotičke Gradske kuće večeras su otvoreni deveti po redu Zavičajni dani. Ovu manifestaciju svečano je otvorio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić. „Pored važne

Više »

Veštačka oplodnja bolnice

Vršilac dužnosti direktora ovdašnje bolnice, Saša Dželebdžić, nastavlja neslavnu praksu ćutanja o pitanjima od javnog značaja. U ovom trenutku nemoguće je proveriti hoće li, uprkos

Više »

Berbanski dani, 32. put

  Svečano otvaranje Berbanskih dana zakazano je za subotu u podne, na Velikoj terasi. Organizator ove manifestacije, Javno preduzeće “Park Palić”, saopštilo je da su

Više »

U subotu „Dan pešačenja“

Početak manifestacije u 8 časova i 45 minuta, u dvorištu Osnovne škole ”Miroslav Antić” na Paliću. Početak pešačenja u 9 sati, ukupna dužina staze oko

Više »

Pokušaj krađe u Aleksandrovu

Juče, nešto posle ponoći, u Aleksandrovu je zabeležen pokušaj krađe, potvrđeno je sajtu Subotičke.rs.   U pisanom odgovoru Policijske uprave u Subotici našoj redakciji navedeno

Više »

Farma

Onaj ko dozvoljava zakonitu prodaju domaćeg mleka na pijaci može da podstakne i dostavu. Postoje sasvim solidni i lako dostupni mobilni hladnjaci za tako nešto.

Više »

Škola zabranila mobilne telefone

Nastavničko veće Osnovne škole „Branko Radičević“ iz sela Uljma, kod Vršca, donelo je odluku da se đacima zabrani upotreba mobilnih telefona i pametnih satova. Od

Više »

Vernikovo kolo

Šizofren je grad koji u pola devet uveče sahrani biskupa u katedrali, u devet, dvesta metara dalje, priredi šou Zorice Brunclik i sve to flambira

Više »

Sahranjen biskup Slavko Večerin

U Katedrali Svete Terezije Avilske večeras je sahranjen biskup Slavko Večerin. Misu zadušnicu koja je počela u 18 časova predvodio je predsednik Međunarodne biskupske konferencije

Više »

Obeležen Dan grada (VIDEO)

Podizanjem gradske zastave, a zatim intoniranjem državne himne „Bože pravde“ i svečanom sednicom gradske skupštine obeležen je prvi septembar, Dan grada. Subotica se svečano odužila

Više »

U četvrtak obeležavamo Dan grada

Kako je ranije najavljeno, na Dan grada, 1. septembra očekuje nas  tradicionalno podizanje zastave uz nastup duvačkog orkestra, svečana sednica Skupštine grada, a u muzičkom

Više »

Lutak sa naslovne strane

Hoće li gradonačelnik uputiti izvinjenje javnosti, nakon što je u medijima predstavljen kao centralna ličnost zatvaranja književne kolonije nauštrb njenih učesnika? Branko M. Žujović Kažu

Više »

Od ponedeljka prskaju i krpelje

Gradski Sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj saopštio je da će od ponedeljka do 5. septembra firma Oris iz Sombora prskati krpelje na području

Više »

Počinje prskanje komaraca

Pčelari upozoreni da izmeste košnice 5 kilometara daleko Gradska uprava saopštila je da će preduzeće Oris iz Sombora od danas do 4. septembra sprovesti kombinovani

Više »

Objavljene nove cene goriva

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je u petak saopštilo nove cene goriva. Evrodizel od tada može da košta do 217,50 dinara za litar, a motorni

Više »

Kupio lava, pa ga krio u stanu

U Lazarevcu je pronađen piton, a u Subotici mladunče afričkog lava. Pripadnici policije su u Beogradu i Subotici, u saradnji sa Jedinicom za suzbijanje ekološkog

Više »

Dan Svetog Ištvana na Paliću

Kao i prethodnih godina, zaunteresovani su juče, u popodnevnim časovima, počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić

Više »

Poljoprivrednici nastavili protest (VIDEO)

Subotički poljoprivrednici nastavili su protest, zahtevajući proglašenje stanja elementarne nepogode na području grada, uzrokvane sušom. U video prilogu Bojana Mihajlovića proverite šta su još saopštili

Više »

Medijski dim u Odžacima

Troškovi izrade scenografije za potrebe medijskog projekta obuhvatili draperije, kvaku, bravu, lepak u stiku, vodene boje, četkice, set školskih lenjira, blok broj 5 i hamer

Više »

Benzin 190, dizel 215 dinara

Ministarstvo trgovine, trizma i telekomunikacija saopštilo je da je od danas u 15 časova, zakqučno sa 5. avhustom u 15 časova, najviša cena evrodizela 215

Više »

Šumski požari u blizini grada

Šume severno od Subotice danas su zahvatili šumski požari. Prve nezvanične informacije govore da je vatrom zahvaćeno više hektara šume. Kako Subotičke.rs saznaju od Leventea

Više »

Pucao u sugrađanina

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici uhapsili u A. Ž. (1997) iz Subotice zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivična dela teška telesna povreda

Više »

Gde su palićki lavići?

Pre tačno godinu dana, lavica Kiara omacila petoro mladunaca od kojih je četvoro preživelih nestalo bez traga dva dana kasnije. Zoološki vrt sigurnosne kamere nije

Više »

Udruženi porodični poduhvat

Bojan Nikolić, bivši uposlenik Vladana Stefanovića i poslovni partner organizacije njegovog brata Veselina Stefanovića, na čijem je čelu i sam bio do 2018. godine, kao

Više »

Ko je palićki „Akvamen“?

I hoće li snositi odgovornost zbog onoga što je Ištvan Pastor juče saopštio ili će ponovo politički vuk pojesti društvenog magarca? Branko M. Žujović Sjajno

Više »

Lin Cesu i njegovi ljudi

Počevši od trećeg juna 1839. godine, petsto radnika u službi kineske države 23 dana je uništavalo opijum engleskih trgovaca u Kantonu, bacajući ga u more.

Više »

Počeo Etnofest

Koncertima umetnika iz Austrije, Italije, Zimbabvea i Belgije sinoć je na Velikoj terasi na Paliću počeo Etnofest. Tokom festivala nastupiće umetnici iz više zemalja širom

Više »

„Boli me k…“

Kako nam se dogodilo da jedna prostačka formula življenja postane opšti obrazac funkcionisanja celog društva i zašto to ima veze sa tragedijom koja se u

Više »

Kesić dobrodošao u Suboticu

Pokret građanske Subotice juče je, povodom otkazivanje predstave Zorana Kesića, saopštio da više nema mesta za humor i zabavu Subotičana, ako se u predstavi spominju

Više »

Bolnicu hitno na reanimaciju

Ovdašnja bolnica više nije zdravstvena ustanova, već cirkus sa direktorom Slobodanom Puškarom na stranačkom trapezu. Dve frakcije unutar Srpske napredne stranke, od kojih jedna trenutno

Više »

Čekajući Šveljoa

Niko ne treba da bude iznenađen ako jednog dana, uz troškove šminkanja i kostimiranja, u sufinansiranim medijskim projektima budemo plaćali „usluge“ suflera i inspicijenata. Kada

Više »

„Golubice“ u finalu Kupa Srbije

Ženski fudbalski klub Spartak u polufinalu Kupa Srbije savladao je ekipu Crvene zvezde izborivši plasman u finale.  Na stadionu „Rajko Mitić“ u Beogradu, plavo-bele devojke

Više »

Izlečite konačno bolnicu!

Godinama Subotičani izražavaju nezadovoljstvo stanjem u gradskoj bolnici. Krajnje je vreme da država pribegne akciji spasavanja te važne ustanove. Subotički lekari to nisu u stanju

Više »

Subotica u petak bez gasa

Javno komunalno preduzeće „Suboticagas“ Subotica saopštilo je da će, prema obaveštenju kompanije „Transportgas Srbija“ doo Novi Sad, u petak doći do prekida u isporuci gasa

Više »

„Bizovci“ pobednici „BizKoda“

Ekipi „404 Name Not Found“ pripalo je prbvo mesto u programiranju Pobednici ovogodišnjeg, šestog po redu „BiZkoda“, takmičenja studenata Visoke tehničke škole strukovnih studija i

Više »

Počelo takmičenje studenata „BizKod“

U prostorijama kompanije „Infostud grupa“ danas je počeo „BizKod“, takmičenje namenjeno studentima Visoke tehničke škole strukovnih studija i Ekonomskog fakulteta iz Subotice. Takmičenje se održava

Više »

Još zgrada umesto parka (VIDEO)

Povodom izmene Urbanističkog plana iz 2011. godine u mesnoj zajednici „Centar III“ i izmeštanju Kvantaške pijace, danas se ponovo oglasila Demokratska stranmka. Nela Tonković i

Više »

Voz usmrtio muškarca

U teškoj nesreći koja se dogodila sinoć oko 20 časova i 10 minuta u Subotici, jedan muškarac je poginuo kada je na njega naleteo voz,

Više »

Jazavac pred komisijom

Umesto odgovora na naša pitanja o prošlogodišnjoj kandidaturi P. R. za člana medijske komisije u Vrbasu, kolega Petar Kočić na našu adresu isporučio nepristojnost, nervozu

Više »

Nebojša Vučković napustio Spartak

Posle tri godine, sporazumno je završena saradnja Nebojše Vučkovića i Fudbalskog kluba „Spartak“. „Hvala upravi na poverenju i saradnji. Zahvaljujem se zaposlenima i trenerima. Imao

Više »

Otvorena vrata u gimnaziji

Gimnazija „Svetozar Marković“ otvoriće svoja vrata budućim srednjoškolcima u sredu, 18. maja. Učenici osmih razreda osnovnih škola biće u prilici da se upoznaju sa životom

Više »

Prvakinje Srbije u futsalu!

Učenice Hemijsko-tehnološke škole „Lazar Nešić“ osvojile su prvo mesto na Državnom školskom prvenstvu u futsalu. One su u finalu, odigranom u Paraćinu, savladale protivnice iz

Više »

Gerontološki centar dobio tri vozila

Ministarstva zdravlja je u saradnji sa Ministarstvom rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja doniralo Gerontološkom centru Subotica tri sanitetska vozila na korišćenje, saopšeno je iz

Više »

Projektno bačko kolo

  Uzak krug firmi i udruženja iz Subotice, Koluta, Novog Sada, Odžaka i Sombora međusobno razmenjuje fakture za iste usluge u okviru svojih medijskih projekata

Više »

Sajam cveća u centru grada (FOTO)

Četvrti „Prolećni festival cveća“ otvoren je danas na centralnom gradskom trgu i trajaće do petka, 13. maja. Cvetna manifestacija okupila je trideset šest izlagača koji

Više »

BAČKA ŠEMA Ko to tamo snima?

Kako se novoosnovanoj privatnoj produkciji, sa dvoje zaposlenih, jednim honorarcem, četiri kamere i mobilnim studiom, lane isplatilo da angažuje „podizvođače“ za snimanje video-priloga u okviru

Više »

Opasne emisione veze

Sav novac, dobijen na pokrajinskom konkursu raspisanom 4. februara, firma osnovana 8. februara prebacila firmi osnovanoj 8. juna 2021. godine Branko M. Žujović Sholastici su

Više »

Postoji li konkursna omerta?

“Bilo bi dobro da oni koji ocenjuju projekte svojih kolega i direktno utiču na sudbine mnogih medija, budu spremni i javno da brane sopstvene odluke.

Više »

Šesti „BizKod” 21. i 22. maja

Takmičenje za studente Visoke tehničke škole i Ekonomskog fakulteta „BizKod” biće održano 21. i 22. maja u prostorijama kompanije „Infostud”.  Studenti ‒ programeri i ekonomisti,

Više »

Počela isplata prinadležnosti za mart

Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja saopštilo je da danas počinje isplata više prinadležnosti za mart, među kojima su novčana socijalna pomoć, posebna novčana

Više »

Alibunar ili Alibabin bunar?

Kako se dogodilo da se u sastavu ovogodišnje komisije za ocenjivanje medijskih projekata u maloj banatskoj opštini nađu isključivo predstavnici organizacija i medijskih kuća povezanih

Više »

Danas je Uskrs

Vernici Rimokatoličke crkve i drugih zapadnih crkava danas slave Uskrs. Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar predvodiće centralnu misu u 11 časova u katedrali Uznesenja Blažene Djevice

Više »

Danas je Veliki petak

Katolici, protestanti, anglikanci i brojne manje crkve, Uskrs će praznovati 17. aprila. Danas obeležavaju Veliki petak, dan raspeća Isusa Hrista. Dan kada je na krstu

Više »

Plejmejkeri

Udruženje „Plej“ iz Subotice, na čijem je čelu Veselin Stefanović, brat Vladana Stefanovića, vlasnika firmi koje su na medijskim konkursima proteklih godina dobile više od

Više »

Vladan iz konkursne senke

Četiri Stefanovićeve firme od 2015, zaključno sa 2021. godinom, na konkursima dobile 1.211.591 evro. U isto vreme, predstavnici njegovih i srodnih „gongo“ organizacija bili česti

Više »

Od subote bez kovid propusnica

Biće uvedena dodatna „buster“ doza vakcine Krizni štab doneo je juče odluku o ublažavanju kovid mera, pa se od subote ukida važenje kovid propusnica, ali

Više »

Zatvoreno privremeno prihvatilište

Danas u 14 časova zatvoreno je privremeno prihvatilište za najugroženije Subotičane u Gajevoj 50, saopštio je Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne

Više »

Održan javni čas „Kiš teatra“

U prostorijama Fondacije „Danilo Kiš“, mladi glumci pozorišne radionice „Kiš teatar“ nakon četiri meseca rada predstavili su se publici javnim časom. Subotičanin Stefan Orovec odlučio

Više »

Gaćinović podneo ostavku

Na startu nastavka fudbalske sezone, dvadeset drugo kolo Superlige Srbije završeno je porazom Spartaka. Na Gradskom stadionu u Subotici, Radnik iz Surdulice pobedio je sa

Više »

Promocija knjige Karolja Dudaša

Gradska biblioteka Subotica saopštila je da će u petak biti održana promocija knjige Karolja Dudaša „Mađarski putevi”, povodom 75. godišnjice nedeljnika „Het Nap“. Promocija će

Više »

Javni čas „Kiš“ teatra

Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo „Danilo Kiš” najavila je da će u petak biti održan javni čas polaznika pozorišne radionice „Kiš“ teatra na srpskom

Više »

Posađeno 1.300 sadnica crnog bora (VIDEO)

„Pošumljavanje treba da nam bude prioritet i zajednički cilj“, izjavila je Jelena Grujičić koja predvodi građanski inicijativu „Zaštitimo šume Subotice“ Radnici Javnog preduzeća „Vojvodinašume“ i

Više »

Prvak medijske scene

Zašto funkcioner svoju poziciju upotrebljava za vlastitu promociju ili je takav manir, zapravo, nova stropoštana normalnost društva, na koju ćemo morati da se naviknemo zato

Više »

Može i bez stranih kredita!

Subotičke Dveri saopštile su da je u Programu korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine za 2022. godinu, o kojem će se, pod 4.

Više »

Aman, dokle?

O krađi na vagama u subotičkom supermarketu najpre je bila obaveštena inspekcija. Osoba koja se obratila tržišnoj inspekciji kaže da inspektor nije želeo da reaguje,

Više »

Aman, šta to radite? (VIDEO)

Vage u supermarketu u naselju Prozivka zakidaju za 36, odnosno 40 grama, u šta smo se lično uverili Branko M. Žujović Digitalne vage u supermarketu

Više »

SVM na izbore izlazi samostalno

Govoreći o opoziciji u Srbiji, Ištvan Pastor kaže da ne smatra realnim mogućnost njenog ujedinjenja „Cilj Saveza vojvođanskih Mađara na izborima i u Mađarskoj i

Više »

Vozio pod dejstvom amfetamina

Pripadnici saobraćajne policije sinoć su, na auto-putu kod naplatne stanice, zaustavili i isključili iz saobraćaja dvadesetpetogodišnjeg Beogra]anina, koji je, kako je testom utvrđeno, upravljao vozilom

Više »

Izmene režima saobraćaja

Gradski Sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj saopštio je da će od 21. januara teretna vozila, čija ukupna masa prelazi 7,5 tona, a koja

Više »