Postoji li konkursna omerta?

“Bilo bi dobro da oni koji ocenjuju projekte svojih kolega i direktno utiču na sudbine mnogih medija, budu spremni i javno da brane sopstvene odluke. Ako u komisijama rade časno, drže se zakona i pravilnika, ne vidim razlog da odbijaju da govore o tome u medijima”, smatra Olivera Milošević, potpredsednica Udruženja novinara Srbije

Pitanja u vezi sa medijskim konkursima na stranicama našeg sajta biće iz nedelje u nedelju sve više. Time će tišina konkursnih aktera biti sve gromoglasnija i nepodnošljivija, a konkursna omerta, ukoliko zaista postoji, sve besmislenija

Branko M. Žujović

Sudeći prema izvodima iz konkursne dokumentacije do koje je naša redakcija došla, novinari i drugi medijski radnici, njih tridesetak, zaposleni u firmama Vladana Stefanovića, koje su od 2015. do 2021. godine na medijskim konkursima zbirno dobile više od 1.200.000 evra, u proseku su lane zarađivali od 35.000 do 39.000 dinara.

Hteli smo da saznamo otkud tolika neravnoteža u prihodima preduzeća i zaradama zaposlenih, pa smo Stefanoviću prosledili sijaset zaista važnih pitanja o učešću njegovih preduzeća na medijskim konkursima, ali i njegovom ličnom učešću u nekim od komisija.

Pored pitanja koja se odnose na članove medijskih komisija regrutovanih iz redova njegovih organizacija, transakcija i očiglednih sukoba interesa, hteli smo da od Stefanovića saznamo i veliki broj “sitnica” koje na prvi pogled nisu toliko važne.

Na primer, zašto je Stefanović 1. aprila prošle godine, u okviru realizacije televizijskog projekta “Novi Bečej – život, ljudi, događaji”, o kom će biti više reči narednih nedelja, novinarku Marijanu Tolimir iz Subotice formalno prijavio da izrađuje video-grafiku, a da, pritom, njene kolege iz redakcije Televizije Subotica svedoče da ona o izradi video-grafike ne zna doslovno ništa i da se tim poslom nikada nije bavila?

Ili, kako se dogodilo da Udruženje “Putevi prirode”, koje se takođe pojavljuje na medijskim konkursima, lektoriše tekstove objavljene u Stefanovićevom Magazinu “Dani”, u okviru projekta “Novobečejska svakodnevica”, a da nigde nije navedeno ime lektora?

Uprkos prvobitnom obećanju da će našoj redakciji dati autorizovani intervju i odgovoriti na sva pitanja koja smo mu poslali, Stefanović do danas o svojim učešćima na medijskim konkursima ćuti kao zaliven, iako se broj pitanja u vezi sa tim iz nedelje u nedelju uvećava geometrijskom progresijom.

Konkursni iver ne pada daleko od konkursne klade

Slično je sa Stefanovićevim partnerom u konkursnim poslovima, Milanom Šveljom, osnivačem firme “Video kreativa tim”, koja je lane na konkursima dobila oko 55.000 evra.

Šveljo je ove godine u Opštini Alibunar predstavljen kao novinar i član tamošnje medijske komisije, na predlog Stefanovićevog udruženja “ComNet”. Medijska zajednica Švelja, pritom, uopšte ne prepoznaje kao novinara, pa nas je, pored ostalih važnih pitanja u vezi sa konkursnim poslovanjem “Video kreativa tima”, zanimalo i kako se Šveljo obreo u medijskoj komisiji Alibunara kao novinar i predstavnik pomenute Stefanovićeve medijske organizacije.

Šveljo nam je u dva navrata u telefonskim razgovorima čvrsto obećao da će odgovoriti na sva pitanja naše redakcije prosleđena imejlom, ali se to do danas ipak nije dogodilo.

Istovetna situacija dogodila nam se sa Borisom Pavlovom, novinarom iz Novog Sada. On je proteklih godina učestvovao u radu velikog broja medijskih komisija. Nastupao je kao predstavnik Stefanovićevih organizacija ili po “samostalnoj prijavi”.

Neke od odluka komisija u kojima je učestvovao, poput prošlogodišnje odluke beogradske komisije da Studiju B i povezanim licima dodeli bezmalo polovinu ukupnog konkursnog novca u Gradu Beogradu, Pavlov je odbio da komentariše i objasni, iako je, prvobitno, u pisanoj poruci koju nam je prosledio obećao da će nam odgovore dostaviti.

TEKSTOVI IZ NAŠEG SERIJALA „MILIONERI IZ KONKURSNOG BLATA“ DOSTUPNI SU OVDE.

Ćutanje Bojana Nikolića, koji je radio za Stefanovićevu Televiziju Subotica i u poslednje vreme sve češće učestvuje u radu medijskih komisija, još jedan je primer novinarske omerte. Uprkos obećanju, takođe datom u telefonskom razgovoru, Nikolić nikada nije odgovorio na pitanja o svom učešću u radu medijskih komisija i spornim odlukama koje su te komisije donosile. Primer za to je prošlogodišnja odluka komisije u Boru da medijima izvan ovog grada dodeli 4,6 od ukupno 6 miliona dinara.

Tu je i primer Ognjane Starović, vlasnice sajta “Gradske info” i članice Nadzornog odbora Javnog preduzeća “Emisiona tehnika i veze”, koja nije želela da govori o konkursnom novcu koji je Milan Šveljo, u više navrata, uplaćivao na račun njene firme “Ognjana Starović PR Gradske info”, o čemu će takođe biti još reči na našem portalu.

Tu je i neslavan primer, inače uspešne vlasnice više radio stanica u Srbiji, koja ovog proleća, u razgovoru sa autorom ovih redova, nije mogla da se seti koji je Vladan Stefanović u jednoj od medijskih komisija zastupao njenu organizaciju RAB Srbija.

„Jedan broj novinara pristaje da urušava javni interes“

– Svako ima pravo da ne pristane da govori za medije, to je nesporno, ali bilo bi dobro da novinari koji ocenjuju projekte svojih kolega i direktno utiču na sudbine mnogih medija, budu spremni i javno da brane sopstvene odluke. Ako u komisijama rade časno, drže se zakona i pravilnika, ne vidim razlog da odbijaju da govore o tome u medijima. To je, uostalom, dobra prilika da promovišu primer dobre prakse – kaže za Subotičke.rs Olivera Milošević, potpredsednica Udruženja novinara Srbije (UNS).

Ona naglašava da je problem u tome što jedan broj novinara širom Srbije, zarad nekih ličnih, najčešće sitnih interesa, pristaje da urušava javni interes, umesto da ga brane po svaku cenu, što je osnovna dužnost novinara.

– Ne možemo ni kao pojedinci u ovoj profesiji, ni kao najveće novinarsko udruženje, da se pravimo ludi i da ne kažemo jasno da su upravo ti novinari dali  možda najveći doprinos potpunom urušavanju ovakvog modela finansiranja medija kroz projekte, gde je sve važno osim samog projekta – kaže Olivera Milošević.

Ona ističe da ovo o čemu govorimo nijedna vlast ne bi mogla da radi bez saučesnika iz medija, koji su, kako kaže, dali legitimitet malverzacijama, zloupotrebama, diskriminaciji, izvrgavanju zakona i na kraju doprineli da se medijska zajednica potpuno polarizuje, od medijskih tajkuna do medijskih prosjaka.

– Ogroman novac je u pitanju i on se nažalost deli po oprobanom ključu koji je u rukama tih „medijskih stručnjaka“ koji su se prilično zaigrali. Taj ključ im moramo uzeti ili moramo promeniti bravu, druge nam nema. To nije lako i ne znam da li ćemo uspeti, ali je u tom famoznom ključu odgovor na vaše pitanje zašto pojedine kolege ne žele javno da govore o svom radu u komisijama – ističe Olivera Milošrvić.

Ničić nije hteo protiv principa novinarske profesije

Član Uprave UNS-a i bivši predsednik Društva novinara Kosova i Metohije, Budimir Ničić, za naš sajt kaže da novinari nemaju pravo da ćute o svom učešću u radu medijskih komisija.

– U pitanju je javni novac, u pitanju su pare poreskih obveznika i javnost ima pravo da zna svaki detalj u vezi sa tim. Novinari su poslednji koji bi smeli da sebi dozvole da o tome ćute.  Lično sam pre nekoliko godina, ispred UNS-a, bio član u četiri komisije i u svakoj prilici  sam javno govorio o svom iskustvu u tim komisijma, kao i o brojnim nepravilnostima kada je u pitanju dodela sredstava medijima od strane tih pojedinih komisija. Ne znam zašto pomenute kolege odbijaju da govore o svom radu u tim komisijama, verovatno imaju svoje lične razloge. Onaj ko iz nekog razloga nije spreman da javno govori o svom učešću u medijskim komisijama ne bi trebalo da učestvuje u radu tih komisija. Mislim da bi tako bilo najbolje – kaže Ničić.

Verodostojnost Ničićevih reči potkrepljuje njegovo učešće u radu medijske komisije u Nišu 2017. godine. Posle žestokih kritika koje su se čule na račun rada komisije čiji je bio član, Ničić je strpljivo sačekao da dobije zapisnik iz kog se videlo da je Ničić imao potpuno različito mišljenje od članova komisije u čak sedam slučajeva, što je danas teško zamisliv primer.

– Kao član komisije ocenjivao sam projekte, a ne pravni, politički ili društveni status učesnika na konkursu. U odlučivanju sam se rukovodio isključivo uslovima konkursa i petnaestogodišnjim novinarskim iskustvom – rekao je tada Ničić za sajt UNS-a.

Konkursna omerta biće iz nedelje u nedelju sve besmislenija

U Kodeksu novinara Srbije jasno je navedeno da je novinar dužan da se suprotstavi svakom pritisku na slobodno obavljanje svoje profesije, kao i svakom vidu cenzure. Objavljivanje važnih informacija novinar sme da odloži samo zbog neophodne provere njihove istinitosti.

Stefanović, Šveljo, Pavlov, Nikolić, Starkovićka i nekolicina drugih kolega, koje smo do sada kontaktirali povodom njihovog učešća u radu medijskih komisija, za sada ćute kao po nekoj vrsti komande, iako su, svi redom, u početku obećavali da će odgovoriti na naša pitanja.

Subotičke.rs smatraju da novinari nemaju pravo da ćute nauštrb javnog interesa i da ovde više puta pominjani Milan Šveljo, na primer, itekako ima obavezu da javnosti, pored brojnih drugih pitanja, objasni zbog čega je navodne troškove šminkanja i kostimiranja Vladanu Stefanoviću plaćao stotinama hiljada dinara ili zbog čega je firmi Ognjane Starović prebacio značajan deo novca dobijenog na konkursu od Grada Novog Sada i sva sredstva dobijena od AP Vojvodina.

Javnost takođe, pored brojnih drugih pitanja u vezi sa konkursima, ima pravo da zna zbog čega su projektne formulacije često identične kod različitih aktera i zbog čega su fakture, na prvi pogled nepovezanih preduzeća i organizacija, u stvari, jednojajčani blizanci po likovno-grafičkom ustrojstvu.

Ovakvih pitanja biće iz nedelje u nedelju sve više na stranicama našeg sajta, a time će i tišina konkursnih aktera biti sve gromoglasnija i nepodnošljivija, a konkursna omerta, ukoliko zaista postoji, sve besmislenija.

 

Jagode – kraljice proleća!

Jagoda, tako mala, unosi boju i lepotu u naš svakodnevni život. Prvi vesnik „voćnog“ proleća, ovo voće neverovatna je apoteka u malom i predstavlja odličan

Više »

Književne večeri u „Krupari”

U Bačkom Dušanovu, u „Krupari” održaće se književna tribina, književnice, istoričarke književnosti i kritičarke gde će biti predstavljena njena knjiga „U čekaonicama-istorija ženskih mentalnih poremećaja”.

Više »

Zaštita jagode u fazi berbe

Na području Srbije zasadi jagoda na otvorenom se nalaze u fazi početak sazrevanja: prvi plodovi imaju specifičnu boju za kultivar do faze druge berbe: još

Više »

WineSu sutra na Paliću

U subotu, 27. maja, na Velikoj terasi na Paliću održaće se WineSu, prvi salon vina koji će se održati na teritoriji Subotice. Najavljeno je izlaganje

Više »

100 godina Pelivana (VIDEO)

Nema Subotičanina koji nije probao sladoled u Pelivanu, niti deteta koje nije stajalo u redu, ispred točionice sladoleda, ove dobro poznate sladoledarnice. Ova kremasta i

Više »

Pruga ili put?

Poslednje dve godine se raspravlja o zatvaranju pruge, nadvožnjaka i najprometnijeg subotičkog putnog pravca, koji grad deli na dva dela. Dok se nije pristupilo radovima,

Više »

Čija je Bunjevačka kuća? (VIDEO)

Bunjevački nacionalni savet je dobio nove prostorije, a ovu vest obelodanila je Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca. Predsednik Saveza bačkih Bunjevaca, Mirko Bajić,

Više »

Subotički Muzej za 10 (VIDEO)

Inicijativa da se na nacionalnom nivou objedine svi muzeji, nastala je pre osam godina. Ideja je da muzeji zajednički nastupaju sa ciljem efikasnijeg rada, veće

Više »

Stanovnici Bajmoka sutra bez vode

Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ saopštilo je da će zbog radova na vodozahvatnom objektu u utorak, 9. maja, biti prekinuto vodosnabdevanje u Mesnoj zajednici

Više »

U junu „zatvaranje” Subotice

Preostalo nam je još mesec dana do „zatvaranja” Subotice. Najfrekventnije raskrsnice koje grad dele na četiri dela, deo oko „Lidla” i hotela „Patria” zatvoriće se

Više »

Kroz Indiju, bez agencije (VIDEO)

Indija je zemlja kontrasta. Indija je zemlja bogatstva i siromaštva. Ogromna po geografskom položaju, još veća po mnogoljudnosti. Zauzima dva i po posto ukupne površine

Više »

Odbojkaši ostali bez finala

Odbojkaši Spartaka poraženi su u trećem meču polufinala plej of-a od Vojvodine rezultatom 3:2 (30:28, 25:15, 18:25, 24:26, 18:16).  Meč u Novom Sadu ispunio je

Više »

„Mirkova knjižara” u tami

Nema Mirka Kovača već dve godine, a poslednjih nekoliko dana, čini se, da nema ni Mirkove knjižare. Popularna gradska knjižara „Danilo Kiš” zatvorena je, izlog

Više »

Magična komedija u nedelju u Subotici

Predstava Magična komedija odigraće se u nedelju, 9. aprila, na sceni Dečjeg pozorište u Subotici, u 16 časova. Magioničar Strahinja poručuje: „Zainteresovani će videti teleportaciju

Više »

Za vikend pojačana kontrola saobraćaja

Zbog pojačanog prisustva stranih i domaćih državljana na svim putnim pravcima na području Policijske uprave u Subotici, policijski službenici saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova u

Više »

84. susret kolekcionara u Nepkeru

U organizaciji Društva kolekcionara Subotice, u subotu 25. marta, biće upriličen 84. susret kolekcionara numizmatike, razglednica, antikviteta, filatelije. Svojevrsna izložba je i prodajnog karaktera, razmene,

Više »

Tajna broja Pi

Nijedan broj, simbol ili oznaka nisu pobudili toliko interesovanje javnosti kao čuveni broj π ili Pi. U čast ovom broju svake godine gimnazijalci subotičke Gimnazije

Više »

Rezultati Zonske smotre recitatora

Zonska smotra recitatora „Pesniče naroda mog” održana je u četvrtak, 9. marta 2023. godine u staroj čitaonici Gradske biblioteke Subotica a u organizaciji Gradske biblioteke

Više »

Predavanje Lasla Čorbe u Gradskom muzeju

Povodom godišnjice Mađarske revolucije i borbe za slobodu, Laslo Čorba mađarski istoričar, univerzitetski profesor, akademik, bivši generalni direktor Mađarskog nacionalnog muzeja, održaće predavanje o grofu

Više »

Promocija poezije Ljubice Vukov Davčik

U novoj Gradskoj čitaoni, sinoć je održana promocija novog troknjižja „Preobraženje 3,2,1“ Ljubice Vukov Davčik. U toploj, porodičnoj atmosferi prisustvovali smo predstavljanju šestog triptiha, troknjižja

Više »

Javni čas Kiš teatra

Nakon četiri meseca rada, mladi glumci pozorišne radionice Kiš teatra na srpskom jeziku u organizaciji Fondacije „Danilo Kiš“ spremni su da se predstave subotičkoj publici

Više »

Četvrtak studentskog filma

U prostoru Udruženja Klara i Rosa (Petefi Šandora 15) svakog četvrta tokom meseca marta biće organizovana projekcija studentskih filmova sa akademija umetnosti iz zemlje i

Više »

FK Solid poražen od Solunca

Fudbaleri Solida odigrali su i sedmu kontrolnu utakmicu. Protivnik je bila odlična ekipa Solunca iz Karađorđeva koja se nalazi u samom vrhu PFL Subotice, a

Više »

Po prvi put krv dao 21 davalac

U saradnji sa Odeljenjem transfuziologije OB Subotica, danas je realizovana kalendarska akcija dobrovoljnog davanja krvi u Politehničkoj školi. Na akciju je došlo 49 potencijalnih davalaca

Više »

Subvencije kao prilika za posao

Nacionalna služba za zapošljavanje juče je objavila 13 javnih poziva za subvencionisano zapošljavanje za ovu godinu, rekla je na današnjem presu Verica Vujadinović, vd direktora

Više »

Fudbal: Spartak – Partizan 1:2

Fudbaleri Spartaka poraženi su na svom terenu rezultatom 1:2 (0:1)  od Partizana u okviru 22. kola Mozzart bet Super lige. Spartak: Dubljanić, Tanasin (84. Bonsu),

Više »

Kuda na leto? (VIDEO)

Kraj februara predstavlja uvod u proleće, pa nas dlanovi zasvrbe kako se kalendarski približava, treba putovati. Beogradski sajam turizma se tradicionalno organizuje baš tad, ove

Više »

Radno vreme za Dan državnosti

Povodom obeležavanja predstojećeg praznika Dan državnosti-Sretenje, u sredu i četvrtak, javna preduzeća i ustanove neće raditi ili će sugrađanima pružati usluge kroz dežurstvo. JKP „Čistoća

Više »

Pojačana kontrola kamiona i autobusa

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, od 13. do 19. februara ove godine, sprovodiće međunarodnu akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje prekršaja koje

Više »

70 godina ispod dva Atlasa (VIDEO)

Gradska biblioteka Subotica 2023. godine slavi jubilej, 70 godina od useljenja u njenu sadašnju zgradu, u nekadašnju Nacionalnu kasinu. Zgrada je izgrađena na mestu stogodišnje

Više »

Fudbalerke Spartaka savladale Osijek

ŽFK Spartak je juče savladao ekipu Osijeka u Hrvatskoj u okviru priprema za predstojeći deo prvenstva. Slavile su golubice protiv višegodišnjeg prvaka Hrvatske rezultatom 0:1

Više »

Spartak poražen od Čukaričkog

Fudbaleri Spartaka poraženi su na svom terenu, u okviru 20. kola Mozzart bet Super lige Srbije, od Čukaričkog rezultatom 1-3 (0-1). Spartak: Dubljanić, Ado, Bijelović,

Više »

Konkurs za nove pesme HosanaFesta

HosanaFest danas raspisuje konkurs za nove pesme koje će publika moći da čuje 8. oktobra u Subotici na istoimenom festivalu. Slogan ovogodišnjeg festivala glasi: „Rastimo

Više »

Subotica-trans bez obustave rada

Posle današnjeg sastanka predstavnika vozača „Suboticatransa“ i gradonačelnika Subotice, Stevana Bakića, kako nezvanično saznajemo, postignut je dogovor o povećanju plata, pa shodno tome, neće biti

Više »

Štrajk vozača Suboticatransa

Deo od 143 vozača Suboticatransa, koliko ih je zaposleno u toj firmi, stupio je u štrajk polovinom januara zahtevajući povećanje plata. Predviđen rok za odgovor

Više »

Program Svetosavske nedelje

U subotu, 21. januara u Zadužbini Dušana Radića počinje Svetosavska nedelja. Organizatori napominju da će programi biti emitovani i na jutjub kanalu SKC „Sveti Sava“.

Više »

Bazen na Prozivci privremeno zatvoren

Javno komunalno preduzeće „Stadion“ saopštilo je da će sportsko-rekreativni centar „Prozivka“ biti zatvoren zbog tehničkih problema na filterima za prečišćavanje bazenske vode. Kako se navodi,

Više »

Palić na peni od jezera (VIDEO)

Zlatno doba Palića počinje još u 19. veku kada se otvara pruga Budimpešta-Zemun i tramvajska linija do Subotice. Prošlog veka iskopana je prva termalna bušotina

Više »

Gerecki uživo u Grunfu!

Subotička publika biće u prilici da u subotu, 14. januara, uživa u zvucima alt rok benda „Gerecki“. Početak koncerta zakazan je za 21 čas u

Više »

Objavljene nove cene goriva

Litar evrodizela će danas od 15 časova koštati najviše 195 dinara. Litar evro premijuma BMB 95 koštaće maksimalno 164 dinara. Ove cene važe do narednog

Više »

Badnji dan u centru Subotice

U petak, Badnjeg dana po Julijanskom kalendaru, u organizaciji SKC „Sveti Sava“ Subotica i Srpske pravoslavne crkvene opštine sečenjem, osveštanjem i paljenjem badnjaka na Gradskom

Više »

Objavljene nove cene goriva

Litar evrodizela će do narednog petka na pumpama koštati maksimalno 197 dinara za litar, dok će benzin evropremijum BMB 95 najviše koštati 164 dinara za

Više »

Objavljeni prvi rezultati popisa

Na sajtu Republičkog zavoda za statistiku (RZS) danas su objavljeni prvi rezultati Popisa stanovništva koji je rađen ove godine na teritoriji Srbije. U Srbiji živi

Više »