Turistička organizacija opštine Bačka Topola i ove godine organizuje tradicionalnu 11. Sarmijadu, koja će se održati 26. oktobra 2024. godine na Vašarištu u Bačkoj Topoli.
Ova tradicionalna gastronomska manifestacija okuplja ljubitelje sarme i kulinarske entuzijaste iz više zemalja, uključujući Mađarsku, Hrvatsku, Rumuniju, Slovačku i Srbiju.
Više od 130 ekipa odmaraće svoje umeće u kuvanju sarme, a pored takmičenja očekuje vas bogat prateći program: vašar rukotvorina, razni gastro proizvodi, muzički nastupi, kao i sadržaji namenjeni deci. Početak takmičenja i manifestacije je od 12 časova, nakon čega će uslediti koncert sa pratećim programima.
Pravila takmičenja su takva da ekipe za kuvanje sarme mogu imati od 5 do 10 članova, uz kotizaciju po ekipi od 3.500 dinara. Svaka ekipa mora imati jednog glavnog kuvara, dok su ostali članovi pomoćnici. Takmičari sami biraju kako će kuvati – u kotliću, zemljanoj posudi, loncu ili saču.
Kotizacija pokriva 2,5 kg mlevenog mesa (1 kg junećeg i 1,5 kg svinjskog mesa), ogrev i hleb.
Ostale sastojke, kao što su kiseli kupus, vinova loza ili spanać, začini, kotlić i ostala oprema, obezbeđuju ekipe same.
Takmičenje u kuvanju sarmi vrši se u nekoliko kategorija: kuvanje klasične sarme, u kupusu, neobične sarme, kao što je kuvanje u vinovoj lozi, spanaću ili po izboru takmičara i u posnoj, odnosno vegetarijanskoj sarmi.
Za više informacija i prijave možete kontaktirati Dom Kulture na broj: 024/713-515.