blank

U slavu berbe, plodova i vinograda – Berbanski dani na Paliću

33. Berbanski dani na Paliću održaće se za vikend koji je pred nama, 9. i 10. septembra.

blank
Organizatori tradicionalne manifestacije „Park Palić“ sa suorganizatorima Udruženje građana „LudašPusta“, red vitezova „Arena Zabatkiensis“ i Rotari klub Subotica potrudili su se da organizuju dvodnevni program koji će početi u subotu, u 10 časova.

Cela manifestacija ima humanitarni karakter. Program 33. Berbanskih dana na Paliću predstavili su ispred organizatora Hargita Erči, Gabriela Škarlak, Adel Grbić Ludaši i Dragutin Miljković.

Odziv izlagača na Berbanskim danima ove godine je veliki. Posetioce očekuje velika izložba voća i povrća, bazar rukotvorina i starih zanata, vašar, pijaca prerađevina karakterističnih za ovo područje, ali i izlaganje vina i rakije iz ovog kraja.

Svi ljubitelji plodova sa plodne ravnice moći će da degustiraju vino i ostale proizvode.

Prihod od prodaje voća i povrća sa Berbanskih dana namenjen je Domu za decu „Kolevka“, a sve će biti začinjeno igrom, pesmom, horskim nastupima tokom dva dana, koliko će trajati septembarski Berbanski dani.

Kao i svake godine, u organizaciji Jedriličarskog kluba „Palić“ održava se jedriličarska regata „Berbanski dani“. Start je u subotu od 12 časova.

„Rotari klub“ ove godine 25. put učestvuje na ovoj manifestaciji, a akcija „Plodovi humanosti“ ima za cilj da pomogne najuspešnijim i najugroženijim srednjoškolscima i studentima iz Subotice. Akcija se sastoji od prodaje bonova za hranu i piće, a u prethodnoj godini ovaj klub sakupio je milion i po dinara koji su podeljeni za stipendije za osam studenata i pet srednjoškolaca.

„Arena Zabatkiensis“ neodvojivi je deo Berbanskih dana, pa je tako kao suorganizator i učesnik prisutan na Paliću već 22 godine. Berbanski dani su jedan od najvažnijih događaja u našem gradu, pa će red vitezova iskorititi priliku da zaslužnim građanima dodeli medalju prijateljstva. Predstaviće se sa vinima sa subotičko-horgoške peščare, Potisja i okoline, sa preko 100 vina.

„Ova berba i godina nije išla na ruku vinarima, jer je bilo mnogo vrelih dana, ali treba da budemo zahvalni jer ovaj kraj nije imao velikih vremenskih nepogoda, kao ostatak Srbije“, istakao je Dragutin Miljković, ispred reda vitezova i dodao:

„Rod neće biti rekordan, jer je bilo dana sa visokim temperaturama i kišama, pa se moralo reagovati brzo. 30% posto je rod manji ove godine“, zaključio je Miljković.

Cena grožđa će biti visoka, čuli smo na konferenciji, a jedna od svečanosti biće i izbor kraljice i pudara godine. Pudar ove godine je čovek koji vraća vinograde na bajmočki teren, gde je zasađena velika površina vinove loze. Sva vina će se degustirati na Berbanskim danima, a pet vinarija će se predstaviti sa svojim proizvodima, istakao je Miljković.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.