Bolnica ostaje nema na pitanja naše redakcije

Vršilac dužnosti direktora subotičke bolnice, dr Saša Dželebdžić, nastavlja praksu svog prethodnika, ne odgovarajući na konkretna pitanja javnosti

Hoće li u ponedeljak, pomoću političkog štapa i kadrovskog kanapa, ipak biti izveden prvi postupak vantelesne oplodnje u Subotici i zbog čega ovdašnja bolnica o tome ćuti?

Branko M. Žujović

Prema nezvaničnim informacijama, koje smo dobili iz ovdašnje bolnice, u ponedeljak bi u toj ustanovi trebalo da bude izvedena prva vantelesna oplodnja, iako bolnica nema stalno zaposlenog embriologa i uprkos čitavom nizu važnih pitanja koja prate osnivanje njenog Centra za vantelesnu oplodnju, na koja je ukazivala i ukazuje naša redakcija.

Evo pitanja koja smo ove nedelje prosledili upravi bolnice i dr Goranu Bićaninu:

Jesu li istinite nezvanične informacije da će u ponedeljak, ipak, biti urađena vantelesna oplodnja u Opštoj bolnici Subotica koja, prema raspoloživoj dokumentaciji, ne ispunjava kadrovske uslove iz pravilnika koji regiliše ovu oblast i nema preporuku Republičke stručne komisije?

Hoće li u tom slučaju biti ispoštovan Zakon o pravima pacijenata, s obzirom da svaki lekarski izveštaj u bolnici ima, pri dnu, automatski, iz računara odštampanu napomenu da je ovaj zakon ispoštovan?

Da li je žena, koja će biti podvrgnuta vantelesnoj oplodnji, potpisala saglasnost da stavlja pod rizik gubitak rezerve svojih jajnih ćelija?

Iz kojih sredstava je bolnica kupila ampule za takozvanu stimulaciju, pošto bolnica od Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja nije dobila sredstva za vantelesnu oplodnju u ovoj godini? To znači da bolnica iz svojih postojećih sredstava mora da odvoji sredstva iz drugih oblasti. Od čega je bolnica uzela sredstva za pomenutu vantelesnu oplodnju?

Od GAK-a Novi Sad dobili smo odgovor da dr A. Radulovic i biolog D. Ćemerlic ne mogu samostalno da urade vantelesnu oplodnju, već to mogu da učine isključivo uz nadzor licenciranog embriologa i lekara stručnjaka. Sa kojim lekarom i embriologom je Opšta bolnica Subotica sklopila ugovor da stalno radi vantelesne oplodnje u Subotici i kolku će nadoknadu od naše bolnice dobijati?

Molim vas da našoj redakciji dostavite kopije pomenutih ugovora o angažovanju embriologa, kao i da nam odgovorite na prošli put prosleđena pitanja, kako ne bismo ponovo bili u situaciji da se obraćamo povereniku za informacije od javnog značaja.

Petog septembra ove godine, na tragu nezvaničnih informacija do kojih neprekidno dolazimo, redakcija je bolnici i dr Bićaninu uputila sledeća pitanja, na koja, takođe, nije dobila odgovore:

Da li je Opšta bolnica Subotica predala dokumentaciju koju je 5. maja ove godine tražila Stručna republička komisija koja nije dala saglasnost za postupke vantelesne oplodnje u Subotici, o čemu je obaveštena i naša redakcija?

Da li u ovom trenutku Opšta bolnica Subotica ima stalno zaposlenog licenciranog embriologa?

Da li dr Aleksandar Radulović ima stavrno urađenih 100 postupaka vantelesne oplodnje? Da li je dr Radulović priložio dokaze (otpusne liste na kojima je on naveden kao operater), kao i kopije protokola u kojima je navedeno izričito da je on bio operater?

Da li drugi lekar subotičkog Centra za vantelesnu oplodnju, dr Mrđanov, ima iza sebe 300 postupaka vantelesne oplodnje? On, prema saznanjima naše redakcije, nije subspecijalista. U pravilniku je jasno navedeno da subspecijslista mora da ima 100, a specijalista 300 urađenih postupaka vantelesne oplodnje.

Iz dokumentacije do koje je redakcija došla zahvaljujući intervenciji poverenika za informacije od javnog značaja nije moguće utvrditi da je ovaj zakonom propisani kriterijum ispunjen u Radulovićevom i u slučaju dr Mrđanova.

Podsetimo, Centar za vantelesnu oplodnju svečano je “otvoren” 6. februara 2020. godine, uoči tadašnjih izbora. Otvaranju centra prisustvovali su dr Zoran Gojković, pokrajinski sekretar zadužen za oblast zdravstva, dr Bogdan Laban, tadašnji gradonačelnik Subotice i dr Slobodan Puškar, tadašnji direktor bolnice.

Centar je nedugo nakon izbora “zatvoren”, uz obrazloženje da je to učinjeno zbog pandemije koronavirusa, iako ni jedan centar za vantelesnu oplodnju u zemlji zbog pandemije nije prekidao rad.

Naša redakcija je, nakon više pokušaja, zahvaljujući intervenciji poverenika za informacije od javnog značaja, uspela da dođe do dokumentacije koja je pokazala da centar u trenutku svečanog otvaranja uopšte nije imao dozvolu za rad.

To znači da subotička bolnica nema stalno zaposlenog embriologa i da lekari, okupljeni oko budućeg centra, nisu kroz dokumentaciju čvrsto dokazali da iza sebe zaista imaju propisani broj samostalno izvedenih vantelesnih oplodnji.

U septembru 2020. godine, bolnica je privremeno angažovala embriologa iz Beograda, dr Lelu Šurlan, za mesečnu nadoknadu od petnaest hiljada dinara. Ovaj ugovor o privremenom angažovanju dr Šurlan važio je do 31. decembra 2020.

U tom periodu, tačnije u oktobru, izvršen je inspekcijski nadzor. Nadležna inspekcija je konstatovala da Centar za vantelesnu oplodnju ima angažovanog embriloga, dakle dr Šurlan. Ne obraćajući pažnju na detalje i činjenicu da je ugovor sa dr Šurlan istekao 31. decembra 2020, Centar za vantelesnu oplodnju avgusta sledeće godine, na osnovu inspekcijskog nalaza, dobija dozvolu za rad.

Kada smo objavili sve ove informacije, bolnica je odlučila da biologa Dejana Ćemerlića uputi u GAK Novi Sad, na neku vrstu nezvanične edukacije.

Ginekološko-akušerska klinika u Novom Sadu potvrdila je u pisanom odgovoru nezvanična saznanja naše redakcije, napomenuvši da Ćemerlić, uprkos nezvaničnoj “edukaciji”, ipak ne može samostalno da radi postupke vantelesne oplodnje, već da to može uz prisustvo stručnog lica.

Početkom maja ove godine, nakon objave činjenica na koje ukazujemo, Republička strulna komisija Ministarstva zdravlja zatražila je dodatnu dokumentaciju od suboitčke bolnice u vezi sa Centrom za vantelesnu oplodnju, a ovaj centar se nije našao na listi Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja.

Sada u bolnici imamo jednu čudnu konfiguraciju uoči planirane vantelesne oplodnje: tu oplodnju platiće subotička bolnica, izdvojivši novac za lečenje drugih bolesnika, jer RFZO nema na svojoj listi subotički Centar za vantelesnu oplodnju.

Ukoliko se već takav postuipak planira, zbog čega bolnica o njemu ćuti i ne odgovara na pitanja koja smo joj poslali?

Naročito imajući u vidu odbranu doktorata dr Vere Kovačević, pitanje osnivanja Centra za vantelesnu oplodnju u našem gradu, u uslovima demografskog odumiranja stanovništva, dodatno dobija na značaju, ali po uslovom da se takav centar ne osniva, kako smo već pisali, pomoću političkog štapa i kadrovskog kanapa, već prema slovu važećeg pravilnika i propisa, čemu ona, bez imalo sumnje, značajno može da doprinese.

Štrajk vozača Suboticatransa

Deo od 143 vozača Suboticatransa, koliko ih je zaposleno u toj firmi, stupio je u štrajk polovinom januara zahtevajući povećanje plata. Predviđen rok za odgovor

Više »

Program Svetosavske nedelje

U subotu, 21. januara u Zadužbini Dušana Radića počinje Svetosavska nedelja. Organizatori napominju da će programi biti emitovani i na jutjub kanalu SKC „Sveti Sava“.

Više »

Bazen na Prozivci privremeno zatvoren

Javno komunalno preduzeće „Stadion“ saopštilo je da će sportsko-rekreativni centar „Prozivka“ biti zatvoren zbog tehničkih problema na filterima za prečišćavanje bazenske vode. Kako se navodi,

Više »

Palić na peni od jezera (VIDEO)

Zlatno doba Palića počinje još u 19. veku kada se otvara pruga Budimpešta-Zemun i tramvajska linija do Subotice. Prošlog veka iskopana je prva termalna bušotina

Više »

Gerecki uživo u Grunfu!

Subotička publika biće u prilici da u subotu, 14. januara, uživa u zvucima alt rok benda „Gerecki“. Početak koncerta zakazan je za 21 čas u

Više »

Objavljene nove cene goriva

Litar evrodizela će danas od 15 časova koštati najviše 195 dinara. Litar evro premijuma BMB 95 koštaće maksimalno 164 dinara. Ove cene važe do narednog

Više »

Danas je Badnji dan

Pravoslavni vernici koji poštuju julijanski kalendar sutra obeležavaju Badnji dan koji najavljuje najradosniji hrišćanski praznik Božić. Badnji dan počinje rano ujutru sečenjem badnjaka koji se

Više »

Badnji dan u centru Subotice

U petak, Badnjeg dana po Julijanskom kalendaru, u organizaciji SKC „Sveti Sava“ Subotica i Srpske pravoslavne crkvene opštine sečenjem, osveštanjem i paljenjem badnjaka na Gradskom

Više »

Objavljene nove cene goriva

Litar evrodizela će do narednog petka na pumpama koštati maksimalno 197 dinara za litar, dok će benzin evropremijum BMB 95 najviše koštati 164 dinara za

Više »

Objavljeni prvi rezultati popisa

Na sajtu Republičkog zavoda za statistiku (RZS) danas su objavljeni prvi rezultati Popisa stanovništva koji je rađen ove godine na teritoriji Srbije. U Srbiji živi

Više »

Košarkaši Spartaka doživeli poraz

Košarkaši Spartaka doživeli su četvrti ovosezonski gostujući poraz. U trinaestom kolu Košarkaške lige Srbije, Sloga je savladala Spartak rezultatom 90:83 (21:26, 17:17, 29:14, 23:26). Kraljevu

Više »

Danas su Detinjci!

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Detinjce, jedan od najvažnijih praznika tokom Božićnog posta koji važi za jedan od najlepših i najzanimljivijih porodičnih praznika.

Više »

1. januara skaču rate kredita

Evropska centralna banka danas je održala sednicu na kojoj je razgovarano o promeni ključnih kamatnih stopa. One su današnjom odlukom podignute za 50 baznih poena,

Više »

Uhapšen D.J. (1972) zbog ubistva

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici uhapsili su D. J. (1972) iz Subotice zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo teško ubistvo. On

Više »

Danas je Mikulaš

Vernici katoličke veroisposvesti danas proslavljaju Svetog Nikolu odnosno Mikulaša, a ovom prazniku se naročito raduju deca. Veruje se da su običaji vezani za ovaj praznik

Više »

Piše Vlada Arsić: Drug Mirko

Iako je prošlo duže od pola veka, verujem da moja generacija i dalje pamti profesora Rašu, nastavnika srpsko-hrvatskog jezika u osnovnoj školi. Još tada je

Više »

Preminula Melinda Sabo

Preminula je Melinda Sabo, tridesetdevetogodišnja majka dve devojčice, saopšteno je u lokalnoj „Fejsbuk“ grupi „Naše malo nekome je sve Subotica“, gde je bio organizovan niz

Više »

Na seoskoj slavi

Ne pamtim kada sam poslednji put bio na seoskoj slavi, u selu onom pravom, planinskom, besputnom i bezljudnom. Pozvao me komšija s drugog brda, čovek

Više »

Opomena starog mosta

Ne pamtim koliko sam puta prešao preko tog mosta. Čak i kada za tim nije bilo preke potrebe. Na mestu gde je tvorac stvorio jedan

Više »

Subotica dobila Selfi muzej (FOTO)

Prateći trendove, ekipa Subotičana osmislila je prostor namenjen svima onima koji vole da prave sefi fotografije. U jedinstvenom muzeju, kroz različite scenografije, poput „zlatne sobe“,

Više »

Nebojša Vojvodić peva za Melindu

Subotičanin Nebojša Vojvodić održaće sutra nastup na centralnom gradskom trgu u svrhu prikupljanja novčanih sredstava za lečenje sugrađanske Melinde Sabo. Nastup je zakazan za 17

Više »

Ružina ulica sutra bez vode

Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ saopštilo je da će u četvrtak doći do prekida u vodosnabdevanju u Ružinoj ulici, na potezu od Đevđelijske do

Više »

Dvanaestorica snažnih

Na Stadionu malih sportova, protekle subote održano je Međunarodno takmičenje snažnih ljudi, u kom je učešće uzelo dvanaest takmičara iz Češke, Slovačke, Poljske, Rumunije, Mađarske

Više »

Mala škola dnovinarstva

Rečju, koliko god se zgražavamo nad objavljenim intervjuom sa serijskim silovateljom, ponajpre bi morali da se zgrozimo nad samim sobom, nad našim moralnim načelima i pohotom, željom

Više »

Zatvorite sve normalne

Uskoro na slobodu izlazi još petorica osvedočenih silovatelja, a tada ćemo, verovatno, ponovo slušati nikad glasnije „argumente“ legalista i pobornika svakojakih ljudskih prava koji će,

Više »

„Ljubinka Bobić“ Minji Peković

Predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije, Nebojša Dugalić, obavestio je Narodno pozorište u Subotici da je nagrada „Ljubinka Bobić“, bijenalna nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije za

Više »

Spartak posle poraza smenio trenera

Fudbalski klub „Spartak“ izgubio je juče protiv Radničkog iz Niša u dvanaestom kolu Superlige Srbije, rezultatom 3:0. Spartak je dobro počeo, ali je domaćin pojačao

Više »

Otvorena prva izložba u Art hangaru

U novootvorenom Art hangaru sinoć je otvorena izložba „Tihi oporavak” („Silent recovery”), gde su Laslo Antal, Jelena Grujičić, Edita Kadirić, Balint Sombati, Maja Rakočević Cvijanov,

Više »

Benzin do 174 dinara

Od 15 časova na pumpama u Srbiji litar evrodizela koštaće 216 dinara, dok će litar benzina BMB 95 biti 174 dinara. Inače, nekoliko prethodnih nedelja

Više »

Subotica u „Evropi odozgo“

Srbija će u premijernoj epizodi dokumentarnog serijala „Evropa odozgo“ dobiti 50 minuta najbolje reklame, i to besplatne, zahvaljujući kojoj će gledaoci širom planete imati priliku

Više »

Vučić odlikuje Orbana

Predsednik Republike Aleksandar Vučić sastaće se danas sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, a nakon sastanka Vučić će Orbanu

Više »

Kraj pandemije je blizu

Svet nikada nije bio u boljoj poziciji da okonča pandemiju koronavirusa. Teodros Adgan Gebrejesus, direktor Svetske zdravstvene organizacije, objasnio je da bi svet uskor trebalo

Više »

Preminuo Kornelije Kovač

Kompozitor Kornelije Kovač preminuo je u 81. godini, navodi Tanjug. Kovač je bio jedan od najplodonosnijih kompozitora i autor nekih od najvećih hitova na prostoru

Više »

Voz usmrtio ženu na Paliću

Sinoć oko 22 časa i 40 minuta voz je na Paliću usmrtio ženu koja je, vozeći bicikl na električni pogon, preko zelene površine pokušavala da

Više »

Svinjski rat i pileći mozgovi

Rijaliti je, možda, i najpoštenije takmičenje u Srbiji. Jer, ma koliko imali sredstava i mogućnosti, nikada se nije dogodilo, ali baš nikad, da neko od

Više »

Teku „Berbanski dani“

Tradicionalna, trideset i druga po redu manifestacija „Berbanski dani“ kojom se obeležava i slavi berba voća i povrća, proizvodnja vina i završetak radova u voćnjacima

Više »

Počeli Zavičajni dani

U Velikoj većnici subotičke Gradske kuće večeras su otvoreni deveti po redu Zavičajni dani. Ovu manifestaciju svečano je otvorio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić. „Pored važne

Više »

Veštačka oplodnja bolnice

Vršilac dužnosti direktora ovdašnje bolnice, Saša Dželebdžić, nastavlja neslavnu praksu ćutanja o pitanjima od javnog značaja. U ovom trenutku nemoguće je proveriti hoće li, uprkos

Više »

Berbanski dani, 32. put

  Svečano otvaranje Berbanskih dana zakazano je za subotu u podne, na Velikoj terasi. Organizator ove manifestacije, Javno preduzeće “Park Palić”, saopštilo je da su

Više »

U subotu „Dan pešačenja“

Početak manifestacije u 8 časova i 45 minuta, u dvorištu Osnovne škole ”Miroslav Antić” na Paliću. Početak pešačenja u 9 sati, ukupna dužina staze oko

Više »

Pokušaj krađe u Aleksandrovu

Juče, nešto posle ponoći, u Aleksandrovu je zabeležen pokušaj krađe, potvrđeno je sajtu Subotičke.rs.   U pisanom odgovoru Policijske uprave u Subotici našoj redakciji navedeno

Više »

Farma

Onaj ko dozvoljava zakonitu prodaju domaćeg mleka na pijaci može da podstakne i dostavu. Postoje sasvim solidni i lako dostupni mobilni hladnjaci za tako nešto.

Više »

Škola zabranila mobilne telefone

Nastavničko veće Osnovne škole „Branko Radičević“ iz sela Uljma, kod Vršca, donelo je odluku da se đacima zabrani upotreba mobilnih telefona i pametnih satova. Od

Više »

Vernikovo kolo

Šizofren je grad koji u pola devet uveče sahrani biskupa u katedrali, u devet, dvesta metara dalje, priredi šou Zorice Brunclik i sve to flambira

Više »

Sahranjen biskup Slavko Večerin

U Katedrali Svete Terezije Avilske večeras je sahranjen biskup Slavko Večerin. Misu zadušnicu koja je počela u 18 časova predvodio je predsednik Međunarodne biskupske konferencije

Više »

Obeležen Dan grada (VIDEO)

Podizanjem gradske zastave, a zatim intoniranjem državne himne „Bože pravde“ i svečanom sednicom gradske skupštine obeležen je prvi septembar, Dan grada. Subotica se svečano odužila

Više »

U četvrtak obeležavamo Dan grada

Kako je ranije najavljeno, na Dan grada, 1. septembra očekuje nas  tradicionalno podizanje zastave uz nastup duvačkog orkestra, svečana sednica Skupštine grada, a u muzičkom

Više »

Lutak sa naslovne strane

Hoće li gradonačelnik uputiti izvinjenje javnosti, nakon što je u medijima predstavljen kao centralna ličnost zatvaranja književne kolonije nauštrb njenih učesnika? Branko M. Žujović Kažu

Više »

Od ponedeljka prskaju i krpelje

Gradski Sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj saopštio je da će od ponedeljka do 5. septembra firma Oris iz Sombora prskati krpelje na području

Više »

Počinje prskanje komaraca

Pčelari upozoreni da izmeste košnice 5 kilometara daleko Gradska uprava saopštila je da će preduzeće Oris iz Sombora od danas do 4. septembra sprovesti kombinovani

Više »

Objavljene nove cene goriva

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je u petak saopštilo nove cene goriva. Evrodizel od tada može da košta do 217,50 dinara za litar, a motorni

Više »

Kupio lava, pa ga krio u stanu

U Lazarevcu je pronađen piton, a u Subotici mladunče afričkog lava. Pripadnici policije su u Beogradu i Subotici, u saradnji sa Jedinicom za suzbijanje ekološkog

Više »

Dan Svetog Ištvana na Paliću

Kao i prethodnih godina, zaunteresovani su juče, u popodnevnim časovima, počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić

Više »

Poljoprivrednici nastavili protest (VIDEO)

Subotički poljoprivrednici nastavili su protest, zahtevajući proglašenje stanja elementarne nepogode na području grada, uzrokvane sušom. U video prilogu Bojana Mihajlovića proverite šta su još saopštili

Više »

Medijski dim u Odžacima

Troškovi izrade scenografije za potrebe medijskog projekta obuhvatili draperije, kvaku, bravu, lepak u stiku, vodene boje, četkice, set školskih lenjira, blok broj 5 i hamer

Više »

Benzin 190, dizel 215 dinara

Ministarstvo trgovine, trizma i telekomunikacija saopštilo je da je od danas u 15 časova, zakqučno sa 5. avhustom u 15 časova, najviša cena evrodizela 215

Više »

Šumski požari u blizini grada

Šume severno od Subotice danas su zahvatili šumski požari. Prve nezvanične informacije govore da je vatrom zahvaćeno više hektara šume. Kako Subotičke.rs saznaju od Leventea

Više »

Pucao u sugrađanina

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici uhapsili u A. Ž. (1997) iz Subotice zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivična dela teška telesna povreda

Više »

Gde su palićki lavići?

Pre tačno godinu dana, lavica Kiara omacila petoro mladunaca od kojih je četvoro preživelih nestalo bez traga dva dana kasnije. Zoološki vrt sigurnosne kamere nije

Više »