Subkultura

DVE OSTAVKE I PRESUDA Koliko nas zaista koštaju kadrovske rokade?

Preparkiranje kadrova u javnom sektoru po stranačkim interesnim šemama, bez obrazloženja i snošenja minimuma odgovornosti, predstavlja loš manir koji nipodaštava javni interes

Branko M. Žujović

Kada je na opšte zaprepašćenje 23 miliona ljudi Milko Đurovski 1986. godine prešao iz Crvene zvezde u Partizan, kipeća znatiželja tadašnje jugoslovenske javnosti ipak je bila zadovoljena: pročulo se vrlo brzo da su u Ljutice Bogdana škrtarili na stanu i stipendiji, a Đurovskom po isteku ugovora nije bilo do daljeg čekanja. Ostalo je čista istorija srpskog fudbala i možda najvažnija pobeda Partizana nad Zvezdom.

Mi u Gradskoj kući i po javnim preduzećima nemamo igrače kalibra Boška, a kamoli Milka Đurovskog. Stan i stipendija danas zvuče prevaziđeno ili čak smešno. Imamo, međutim, dovoljno moćnih koji smatraju da javnost ne treba opterećivati beznačajnostima kao što su razlozi promene direktora u važnim javnim preduzećima.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!
Pisao sam prošle nedelje o društvenom muku koji je pratio izbor vršioca dužnosti direktora Narodnog pozorišta i nove članice Gradskog veća. Danas smo gledali reprizu takvog procesa. Odbornici su spojili tačke dnevnog reda, đuture od tačke 8 do tačke 12 i bez reči izglasali da Saša Petković iz bolnice bude vršilac dužnosti direktora Toplane, a da Dejan Ljubisavljević i Aleksandar Aleksić menjaju fotelje na relaciji Subotičke pijace – Subotica-trans.

Iako nerado, donekle mogu da razumem da rasprave po poslovniku u gradskom parlamentu u vezi sa ovim rokadama nije bilo, jer su po sredi ostavke Aleksića i Predraga Bobića. Aleksić i Bobić imaju usklađene političke cikluse: ostavke su podneli istog dana, 27. aprila. Ne razumem, međutim, zašto u skupštini ili nekom drugom relevantnom forumu javnosti nije priložena poneka reč o svemu tome. Makar nešto sitno o onome što u Toplani namerava da uradi Petković, u Subotica-transu Ljubisavljević i u Subotičkim pijacama Aleksić, odnosno o razlozima rokade Ljubisavljević – Aleksić.

Iz birokratskog obrazloženja, koje je odbornicima danas šturo podneo Goran Išpanović, građanima nije do kraja moglo da bude jasno koja je presuda Ljubisavljevića katapultirala iz fotelje Subotičkih pijaca u Subotica-trans.

Javnosti nije saopšteno da je Viši sud, po tužbi Petra Balaževića, poništio rešenje Skupštine grada Subotice o imenovanju Ljubisavljevića za direktora JKP “Subotičke pijace” od 27. novembra 2018. godine. Presudu je potvrdio Apelacioni sud, nakon čega je ova postala pravosnažna. Poništenjem rešenja o Ljubisavljevićevom imenovanju za direktora Subotičkih pijaca sudski je, dakle kao nezakonit, poništen i zaključak Komisije za sprovođenje konkursa za izbor direktora.

Sud je utvrdio da je pomenuta komisija donela pogrešan zaključak da Balažević, Ljubisavljevićev protivkandidat, nije priložio traženi dokaz o poznavanju “korporativnog upravljanja”, što je ovaj u stvarnosti ipak učinio, pa je čitav postupak izbora direktora Subotičkih pijaca postao ništavan. Otuda Ljubisavljevića SNS iz Subotičkih pijaca seli u Subotica-trans, a direktora Subotica-transa Aleksića u njegovu fotelju.

Građani nisu imali priliku da iz prve ruke saznaju ko je u gradskoj upravi odgovoran za ovaj nimalo lak propust, zbog kog su Subotičke pijace tri godine imale nezakonito postavljenog direktora i koliko ih je trogodišnji sudski spor Balaževića sa Gradom koštao. Sumnjam da je iko iz gradske uprave iz svog džepa platio sudske troškove, da će zbog grube greške iko snositi odgovornost i da će zbog toga građanima bilo ko uputiti izvinjenje.

Ima tu još jedan važan činilac: sama javnost. Dok navijači Zvezde do danas Milku Đurovskom nisu oprostili prelazak u Partizan, na promenu stranačkog dresa niko ne obraća pažnju duže od nedelju dana. Neobrazložena zamena igrača u okolnostima hronično ispeglanih dresova je zakonomerna. Mislim tu i na lokalnu opoziciju koja na temu rokade direktora nije usopela da sroči ni jedno jedino smisleno saopštenje. Dresovi kao sudbina, šta li…

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on vk
Share on telegram
Share on whatsapp

Povezane vesti

Buka nije zavičaj

Estrada se pandemično širi tamo gde kultura i umetnost ustuknu. Podgojeni decibeli od sinoć nisu nikakva veza sa zavičajem Branko M. Žujović Gradonačelnik je preksinoć

Detaljnije »

Tole, Kiš i Duranci

Za značajan broj sugrađana, među kojima je juče zauzeo počasno mesto, Tomislav Karadžić je personifikacija propasti gradske ekonomije i hibridnog uspona ličnog bogatstva, a fudbal

Detaljnije »

Prijavite se na našu mejling listu

Besplatno jednom nedeljno stizaće

Vam najvažnije vesti na mejl.

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.