fbpx
Auxality"/
Naslovna Nećete kafu? Hoće li majke u toalet moći da idu samo dok im deca...
Čepom do osmeha

Hoće li majke u toalet moći da idu samo dok im deca spavaju?

Nismo “Pink”, nismo “Informer”. Zato nismo objavili “vest” o dečaku koji je gurnuo prstiće u utičnicu, zadobivši lakše opekotine

Branko M. Žujović

“Pink” je danas objavio da je dvogodišnjak u Subotici dodirnuo utičnicu, zadobivši povrede šake. Vest je od “Pinka” ubrzo preuzeo “Informer”, začinivši joj grupu naslova ljutom alevom paprikom: “UŽAS U SUBOTICI! DVOGODIŠNJAK ZADOBIO OPEKOTINE DRUGOG STEPENA! Majka otišla do toaleta, a dečak…”.

Objavljeno je čak i da je “slučaj preuzelo Osnovno javno tužilaštvo u Subotici”.

Moje omiljene definicije vesti sačinili su Ben Bredli i Ljubomir Rajnvajn. Prvi je rekao da je vest prva gruba skica istorije. Drugi, da je vest najbrže i najsažetije obaveštavanje javnosti o događaju, pojavi, problemu ili ličnosti koji imaju širi ili opšti društveni značaj.

Vest o dvogodišnjaku koji je, bez težih posledica, gurnuo prstiće ili njima samo dodirnuo utičnicu, kako je navedeno, nije vest. Ponajmanje je vest da je majka u tom trenutku bila u toaletu. Još manje je vest da je “slučaj preuzelo Osnovno javno tužilaštvo”.

Tužilaštvo je, naime, samo bilo obavešteno o događaju, ali čitava stvar izgleda drastično drugačije kada medij dosoli da je “tužilaštvo preuzelo slučaj”. Kada objavite da je tužilaštvo preuzelo slučaj, počinje najnovija epizoda vlastite serije koju inercijom „ružičastog“ potom kreira svako ponaosob. Aktivira se mašta oblikovana programima vulgarne masovne zabave. Počinje unutrašnji rijaliti, pun drame i mogućih zapleta, čega u objaktivno, dakle neutralno i na neki način bljutavo prenetoj informaciji nema.

Mile Nedeljković je smatrao da su osobine vesti istinitost, novost, potpunost i važnost. Od predočene četiri, vest objavljena na “Pinku” i u “Informeru” nema najmanje tri osobine vesti. Zato je nismo preneli.

Za razliku od današnje “vesti” koju je grupa naslova učinila školskom medijskom bombom, dva prethodna slučaja strujnog udara, onaj beogradski od 8. decembra okončan smrtnim ishodom dečaka i bačkotopolski od 14. januara, kada je ugrožen život sina poznatog fudbalera, jesu bile vesti. Prenaglašena interpretacija današnje pseudovesti je šibicarski pokušaj da se prikupi koja poseta više, ušićari nešto lajkova i malo podgreje atmosfera, nakon dva prethodna slučaja.

Sledeći senzacionalističku logiku, svaka nezgoda u kraju postaće potencijalna vest, baš kao što je to odavno postao svaki nafrakani pačji kljun koji prođe ulicom, a majke će u toalet odlaziti samo dok im deca spavaju, da zlo ne čuje.

PRO LIne

NAJPOPULARNIJE