blank

Izlečite konačno bolnicu!

blank

Godinama Subotičani izražavaju nezadovoljstvo stanjem u gradskoj bolnici. Krajnje je vreme da država pribegne akciji spasavanja te važne ustanove. Subotički lekari to nisu u stanju da urade. Oni su, u proseku, deo bolničke dijagnoze

Branko M. Žujović

Umesto da kao pravi pripadnici akademske elite vlastitim primerom, prvi među građanima, posvedoče vrednosti kojima (bi trebalo da) težimo, lekari ovdašnje bolnice su, u celini, veliko razočaranje.

Upravo su oni ti koji sve ove godine ćiftinski sramno ćute i beže od vlastite društvene odgovnosti. One među njima koji sve vreme podležu najnižim materijalnim i egzistencijalnim porivima ne treba ni da pominjem. O njima grad priča decenijama.

Ne postoji opravdanje za višegodišnje ćutanje lekara u vezi sa stanjem u koje je bolnica svesno dovedena i nasiljem nad svojim kolegama. Čast malobrojnim izuzecima kojih ima.

Ne razumem lekara koji podnosi poniženja kao da je rob. Lekara koji skriva svoja uverenja kao zmija noge ili još gore – kao da je poslednji malograđanin. Ne razumem lekara koji žmuri dok mu kolegom brišu bolnički patos ili dok ga ponižavaju kao da je poslednja krpa. Lekara koji žica svaku materijalnu ili nekakvu drugu korist za sebe, a etiketu više uvažava od etike.

Varaju se subotički lekari, od kojih su neki smogli snage da se „suprotstave“ direktoru Slobodanu Puškaru tek ovih dana, nakon što im je politika nezvanično obećala smenu direktora.

Oni su podjednako kao Puškar odgovorni što je subotička bolnica godinama zakorovljena, od dvorišta preko odeljenja do krova i nijedno političko obećanje na relaciji Kurta – Murta to ne može da promeni.

U imejlu dr Edgara Ormaija, koji smo juče objavili, piše da se grupa lekara ranije bila tajno okupila sa namerom da pokrene akciju smene direktora Puškara, o kom sam toliko pisao da ga više ovde ne vredi ni pominjati. U imejlu piše da ih je „neko“ od akcije odgovorio.

Ko vas je odgovorio? I kojim to argumentima?

Šta ste vi, gospodo? Slobodni zidari? Tajno bratstvo? Bridž-klub? Seke koje se u kućici na drvetu igraju barbikama? Ili lekari koji drže do vlastitog digniteta?

Ko lekara može da odgovori od bilo koje časne akcije, naročito one koja potiče iz iskrenih uverenja?

Činjenica da vas je taj famozni „neko“ odgovorio od onoga što ste pomislili da uradite na korist svih formatizuje podaničko stanje vašeg karaktera koje ništa dobro ne obećava. Kukavičluk obučen u “promišljeno nezameranje” ostaje i dalje puki kukavičluk.

Godinama Subotičani izražavaju nezadovoljstvo stanjem u gradskoj bolnici. Krajnje je vreme da država pribegne akciji spasavanja te važne ustanove. Subotički lekari to nisu u stanju da urade.

Oni su, u proseku, deo bolničke dijagnoze.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Veštačka oplodnja bolnice

Vršilac dužnosti direktora ovdašnje bolnice, Saša Dželebdžić, nastavlja neslavnu praksu ćutanja o pitanjima od javnog značaja. U ovom trenutku nemoguće je proveriti hoće li, uprkos

Detaljnije »
blank

Farma

Onaj ko dozvoljava zakonitu prodaju domaćeg mleka na pijaci može da podstakne i dostavu. Postoje sasvim solidni i lako dostupni mobilni hladnjaci za tako nešto.

Detaljnije »
blank

Vernikovo kolo

Šizofren je grad koji u pola devet uveče sahrani biskupa u katedrali, u devet, dvesta metara dalje, priredi šou Zorice Brunclik i sve to flambira

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.