blank

Ostajemo protiv promovisanja pretpostavki u gotove činjenice

blank

Dok u brdima iznad Budve upravo tragaju za lavom, starim do osam meseci, podsećamo na vest našeg portala o nestanku palićkih lavića koja je lane odjeknula i još uvek nije dobila konačni, činjenično do kraja utemeljeni epilog

Branko M. Žujović

Početkom septembra prošle godine, naša redakcija prosledila je pitanje tadašnjem rukovodstvu Zoološkog vrta na Paliću u vezi sa mladuncima koje je lavica Kiara omacila 16. jula, ali odgovore na pitanja prosleđena imejlom nije dobila.

Desetog septembra, osoba zadužena za odnose sa javnošću pomenute ustanove, u telefonskom razgovoru, odgovorila nam je da su lavići uginuli zato što je majka bila neiskusna i nije imala dovoljno mleka.

Čim je ta vest objavljena, našu redakciju kontaktirali su uzbunjivači iz Zoološkog vrta.

Ispostavilo se da su lavići najpre iznošeni iz volijere, radi prihrane, a da im se, potom, 18. jula ujutro, gubi svaki trag.

Volijera je osvanula bez njih.

Koleginica Ilinka Iljoska iz Skoplja, prateći pisanje našeg sajta, potom nam je javila da su se lavići, uzrasta koji odgovara palićkim, pojavili na snimcima osoba iz Skoplja i Kumanova.

Naša redakcija prenela je šta su o pojavi lavića u Severnoj Makedoniji pisali tamošnji mediji.

U to vreme, vest o nestanku palićkih lavića, koju smo otkrili i objavili, uveliko je nacionalna i regionalna. Skica celog našeg i okolnih društava je tu.

Imamo kavez koji predstavlja potčinjenost države strankama. Imamo (bivšeg) direktora čije je direktorovanje paradigma partitokratskog upravljanja društvom, institucijama i ustanovama.

Imamo i loše odluke po laviće koje su simbolizovale našu budućnost.

Direktor Savić primoran je da podnese ostavku desetak dana kasnije. Nova vršiteljka dužnosti direktora počinje da odgovara našoj redakciji na pitanja. Ispostavlja se da u Zoološkom vrtu već godinama ima puno problema.

TEKSTOVE O NESTALIM LAVIĆIMA PROČITAJTE OVDE.

Iščezlo je celo krdo jelena i srndaća, košuta i srna.

Zaposleni su nam ispričali zaista tužne priče o ishrani životinja.

Zoološki vrt, sudeći prema zvaničnom odgovoru koji nam je prosleđen, ne poseduje dokumentaciju o poslovanju blagajne godinama unazad, već samo onu koju propisuje zakonski minimum.

Bivše rukovodstvo Zoološkog vrta prećutalo je da su psi lutalice usmrtili 11 jelena. Dodatnu konfuziju unosi činjenica da su komunalni policajci i veterinarska inspekcija u zvanične dokumente uneli različite uzroke njihove smrti. Po jednom izveštaju, jeleni su poklani, a po drugom podavljeni.

Potom se ispostavlja da je iščezlo i krdo podolskih goveda, da su papagaji brojani nasumice, da su neke od životinja sa ovog sveta jednostavno nestale ili otišle u nedorečenim i krajnje sumnjivim okolnostima, o čemu svedoče nedorečeni obdukcijski izveštaji…

U jeku napora naše redakcije da sazna što više i istraži sudbinu lavića, Zoološki vrt, posredstvom medija sklonih da prenose zvanična saopštenja, kreće u „informativnu” kontraofanzivu. Imperativ je bio da se dokaže kako je puka pretpostavka da je laviće pojela odrasla jedinka, zapravo, činjenica koju treba prihvatiti zdravo za gotovo.

Sa zakašnjenjem od puna tri meseca pojavljuje se naprasno svedok, Atila Sadović, bivši timaritelj, koji navodno tvrdi da je 17. jula uveče, opet navodno, video kako lav u čeljustima drži mladunče.

Bolje ikad nego nikad, setio se toga posle tri meseca.

Čitaoci nam u međuvremenu šalju snimak na kom se vidi mužjak kako se nežno igra sa mladuncem dan pre njihovog nestanka.

Odjednom, više nije važno što su lavići nestali bez traga, što je konstatovala i nadležna inspekcija. Više nije važno što Zoološki vrt ne može na osnovu činjenica da odgovori na pitanja o njihovoj sudbini, ni što više nema snimaka sigurnosnih kamera iz jula. Važno je što se svedoci pojavljuju naprasno i naknadno.

Problem postaje naš medij koji insistira na konkretnim i utemeljenim odgovorima i ne pristaje na promociju pretpostavki u gotove činjenice, kako bi se ovaj slučaj što pre stavio ad akta.

Pomenuti mediji uslužno čak prenose potpuno lažnu vest da je inspekcija konstatovala navodnu smrt lavića. Lokalni portal, koji se diči posećenošću, a među čijim vestima o Zoološkom vrtu preovladava zoološka idila sa idilom flore, koji se do tada uopšte nije ni bavio nestankom lavića, objavljuje čak da smo spekulisali o nestanku lavića i da postoji svedok koji je video kako ih je lav proždrao, samo što nije važno ni njegovo ime, ni kada se svedočenje pojavilo.

U skopskom Zoološkom vrtu, u međuvremenu, Ilinki Iljoskoj kažu da bi se, da je laviće zaista pojeo mužjak, u njegovom izmetu sasvim sigurno pojavili krupni i vidljivi tragovi krzna, a ona nam to prenosi.

Na ovo pitanje ostajemo bez odgovora.

Policija potom prikuplja izjave radnika Zoološkog vrta, ali se sve završava na tome.

Poslednja informacija do koje smo došli u ovom iscrpljujućem jesenjem maratonu, kaže da je jedan od lavića, koji po starosti, slučajno ili ne, odgovara lavićima nestalim sa Plaića, za osam hiljada dolara nuđen vlasniku jednog od restorana u Tetovu.

Nepunih sedam meseci nakon nestanka palićkih lavića, upravo traje potraga za mladim lavom u brdima oko Budve. To uopšte ne mora da bude jedan od nestalih lavova sa Palića. Nikada, uostalom, nismo tvrdili da su lavići koji su se pojavljivali u međuvremenu u Skoplju, Kumanovu i Tetovu, a sada i u Budvi, baš ti sa Palića.

Samo smo hteli i to još uvek želimo da doznamo punu istinu, zasnovanu na činjenicama, a ne ekonomiji uskih interesa, spekulacijama i pretpostavkama.

Vest iz Crne Gore još jednom, po ko zna koji put, svedoči da šverc divljim životinjama na Balkanu cveta. Pogodite, kakvi to mediji i rukovodioci odgovaraju protagonistima šverca, kriminala, korupcije i stranačkog zapošljavanja?

Oni koji pitaju i insistiraju na odgovorima?

Sumnjam.

Na nama je da u takvim okolnostima istrajemo i ostanemo „problem”, što ćemo svakako i učiniti.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Veštačka oplodnja bolnice

Vršilac dužnosti direktora ovdašnje bolnice, Saša Dželebdžić, nastavlja neslavnu praksu ćutanja o pitanjima od javnog značaja. U ovom trenutku nemoguće je proveriti hoće li, uprkos

Detaljnije »
blank

Farma

Onaj ko dozvoljava zakonitu prodaju domaćeg mleka na pijaci može da podstakne i dostavu. Postoje sasvim solidni i lako dostupni mobilni hladnjaci za tako nešto.

Detaljnije »
blank

Vernikovo kolo

Šizofren je grad koji u pola devet uveče sahrani biskupa u katedrali, u devet, dvesta metara dalje, priredi šou Zorice Brunclik i sve to flambira

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.