blank

Prenebregnuto neprijatno iskustvo meštana Banatske i okolnih ulica

blank

Osim što je svečano otvorio pumpe, zahvaljujući kojima meštani Gata više ne bi trebalo da kubure sa poplavama, gradonačelnik je njihovim komšijama iz Banatske i okolnih ulica trebalo da uputi javno izvinjenje. Takav je red.

Branko M. Žujović

Predizborno je vreme, ali vredi biti objektivan i priznati da je instaliranje dve pumpe, zahvaljujući kojima meštani Gata više ne bi trebalo da kubure sa poplavama, pohvale vredan potez Gradske kuće i ovdašnjeg Vodovoda.

Gradonačelnik je prošle nedelje iskoristio (predizbornu) priliku da se po ko zna koji put slika sa svojom svitom, bude malo politički Narcis, patetičan i bezrezervno samohvaljiv.

Saopštio je da je u pumpe, kapaciteta 2.000 kubnih metara vode na čas, uloženo 400.000 evra. One će u vreme obilnih padavina prepumpavati vodu iz kolektora u Velebitskoj, u kolektor koji se nalazi u Ulici Dragojle Jarnević.

Aplauz.

Poplave u vreme obilnih kišnih padavina tište mnoge delove grada. Meštani Gata bili su u možda najtežoj situaciji.

Njihov problem je sada, makar srednjoročno, rešen ili je makar saopšteno da će tako biti. Više ne treba da strahuju da će im se atmosferska voda ponovo uliti u sobe, ormane, kuhinje, ostave, krevete i dvorišta.

Kiteći svaku svoju rečenicu o pumpama, gradonačelnik je, ipak, nešto propustio da kaže. Nije uputio javno izvinjenje meštanima Banatske i okolnih ulica, čija su domaćinstva najteže stradala u poplavama pre koju godinu.

Pre skoro četiri godine, meštanima ovog dela Gata ljudi tadašnjeg gradonačelnika Bogdana Labana rekli su da novca za rešavanje problema u gradskoj kasi nema i da, ukoliko im se stanje ne dopada, slobodno mogu da prodaju svoje kuće.

Bilo je to bahato i bezobrazno, a mediji o tome naprosto nisu hteli da izveštavaju. Ipak je to, na prvi pogled, bilo manje od čupanja grkljana i obuvanja betonskih cipela. Bilo je “manje” čak i od šamara.

Nakon što sam 2019. godine, ipak, objavio tu informaciju i nakon nje nekoliko priča o sudbini meštana Banatske i okolnih ulica, dokumentovanih izjavama i snimcima, organizovan je skup posvećen tom problemu. Na skupu se čuo vapaj meštana, ali i onoga što mediji danas rado nazivaju strukom.

Nakon personalne smene u Gradskoj kući, koja je usledila, lokalna vlast je svoje siledžije tiho uklonila sa javnog radara. Prestali su progoni na društvenim mrežama i pretnje. Donete su i neke presude koje su u međuvremenu postale pravosnažne.

Odnos prema građanima u Gatu promenjen je, takođe, iz korena, jer im je, inercijom razumne komunalne obaveze i nečijom odlukom da prema njima ipak promeni odnos, omogućeno ili makar obećano da više neće strahovati za svoje domove.

Ipak, promena odnosa na bolje ne nosi sobom automatski i potiranje onoga što se dogodilo i što je meštanima u vreme bivšeg gradonačelnika rečeno. Sadašnji gradonačelnik bi to trebalo da zna. Zato je bio dužan da meštanima Banatske i okolnih ulica prošle nedelje uputi izvinjenje u ime čitavog grada.

Mediji koji su onomad ignorisali muku meštana Banatske i okolnih ulica, danas bi sa apetitom preneli sve što bi Bakić rekao. Nema pumpe koja bi uspela to da prepumpa, ni kolektora koji bi sve to uspeo da primi.

Foto: Subotica.rs

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Veštačka oplodnja bolnice

Vršilac dužnosti direktora ovdašnje bolnice, Saša Dželebdžić, nastavlja neslavnu praksu ćutanja o pitanjima od javnog značaja. U ovom trenutku nemoguće je proveriti hoće li, uprkos

Detaljnije »
blank

Farma

Onaj ko dozvoljava zakonitu prodaju domaćeg mleka na pijaci može da podstakne i dostavu. Postoje sasvim solidni i lako dostupni mobilni hladnjaci za tako nešto.

Detaljnije »
blank

Vernikovo kolo

Šizofren je grad koji u pola devet uveče sahrani biskupa u katedrali, u devet, dvesta metara dalje, priredi šou Zorice Brunclik i sve to flambira

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.