blank

Prestanite da mlatite praznu slamu i konkretizujte, konačno, saradnju sa Republikom Srpskom

blank

Građani nemaju koristi od godišnje razmene tapšanja po ramenu. Puka priča o nacionalnom, bez rezultata, ne vodi nas ni do jedinstva, ni do projekata, nego do podizanja i održavanja nacionalne temperature na optimalnom, radnom, predizbornom niovu

Branko M. Žujović

Pre oko osam godina, potpisano je pismo o namerama da Subotica i Banja Luka sarađuju.

Pre sedam godina, delegacija Subotice posetila je Opštinu Lopare u Republici Srpskoj. Reklo se podosta, pojelo i popilo, ali urađeno nije ništa.

Pre šest godina, delegacija Subotice posetila je Banja Luku. Poseti je prethodila poseta gradonačelnika Banja Luke našem gradu. Rečeno je znatno više nego prethodne godine, ali opet nije urađeno ništa.

Pre pet godina, potpisan je sporazum o saradnji sa Banja Lukom.

Samo je Dragan Rokvić, sada već bivši upravnik ovdašnje biblioteke, smogao snage da u pisanom odgovoru našoj redakciji prošle godine prizna da njegova ustanova, koju je predstavljao u Banja Luci 2016. godine, zaista nije uradila ništa.

Ostali takođe nisu uradili ništa, ali nisu smeli ni da nam odgovore.

Usledile su posete, ali se sve završavalo ponekim skromnim gostovanjem, obaveznom razmenom komplimenata, te još ovaeznijom konstatacijom da prostor za saradnju postoji.

Saradnja sa Republikom Srpskom je nešto što se našem gradu nameće samo po sebi. Ovde su iz Republike Srpske došli neki sjajni i preduzimljivi ljudi.

Nećemo sada o onima drugima, kojih ima u svakoj zajednici, a koji ovom prilikom nisu vredni pomena.

Juče su nam u poseti bili ministar evropskih integracija i međunarodne saradnje Republike Srpske, šef njenog predstavništva u Beogradu i jedan broj načelnika tamošnjih opština.

Zaključeno je da Subotica ima veliki potencijal za saradnju i sa Republikom Srpskom. Čulo se, do duše, da će gosti učiti od Slobodne zone Subotica.

Ovde je, međutim, zaboravljeno, a ja sam tu da podsetim, da je pre samo godinu dana upriličen istovetan sastanak, sa istim gostima, na potpuno istu temu. Na tom prošlogodišnjem sastanku zaključeno je da treba organizovati što više konkretnih veza i aktivnosti.

Dakle, od septembra 2021. do septembra 2022. godine imamo zaključke da “treba organizovati što više konkretnih veza i aktivnosti” i da “imamo veliki potencijal za saradnju”.

Impresivno!

Gde su se dele tačno te konkretne aktivnosti, kako one izgledaju i šta su do sada donele Subotici, a šta Republici Srpskoj?

Ova pitanja smo, nakon prošlogodišnjeg teksta objavljenog na ovu temu, poslali akterima tih priča u Gradskoj kući i oko nje, ali nam je jedino, kao što sam pomenuo, odgovorio Rokvić, pošteno priznajući da konkretne saradnje nije bilo, odnosno da je nema.

Građani nemaju koristi od godišnje razmene tapšanja po ramenu, slikanja, ponekog gostovanja ili izložbice, obilazaka štandova, razmene ispraznih komplimenata i beskrajnih konstatacija da prostora za saradnju ima i da ga “samo” treba popuniti.

Koliko god meni bilo stalo do jedinstva našeg naroda, gradonačelnik Stevan Bakić nije izabran da radi na širenju saradanje dva naroda, nego na širenju konkretne saradnje Subotice sa drugim gradovima i entitetima.

Jedno je neprekidno prosipati parole o jedinstvu Srba sa obe strane Drine, usmerene ka lokalnom biračkom telu, a nešto sasvim drugo je saradnju duboko konkretizovati i proširiti, pa da grad kojim rukovodite, kroz to konkretno, ubirajući i sam plodove, doprinese, pored ostalog, jedinstvu o kojem ne prestajete da pričate pred kamerama.

Ali, za konkretizaciju saradnje potrebno nekakvo znanje, nekakava referenca, karijera, iskustvo, šire razumevanje politike i štošta još što je, ipak, znatno više od prigodnih fraza i zavođenja biračkog tela za Goleš planinu.

Puka priča o nacionalnom, bez rezultata, ne vodi nas ni do jedinstva, ni do projekata, nego do podizanja i održavanja nacionalne temperature na optimalnom predizbornom niovu.

Foto: Piksabej

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Veštačka oplodnja bolnice

Vršilac dužnosti direktora ovdašnje bolnice, Saša Dželebdžić, nastavlja neslavnu praksu ćutanja o pitanjima od javnog značaja. U ovom trenutku nemoguće je proveriti hoće li, uprkos

Detaljnije »
blank

Farma

Onaj ko dozvoljava zakonitu prodaju domaćeg mleka na pijaci može da podstakne i dostavu. Postoje sasvim solidni i lako dostupni mobilni hladnjaci za tako nešto.

Detaljnije »
blank

Vernikovo kolo

Šizofren je grad koji u pola devet uveče sahrani biskupa u katedrali, u devet, dvesta metara dalje, priredi šou Zorice Brunclik i sve to flambira

Detaljnije »
blank

Lutak sa naslovne strane

Hoće li gradonačelnik uputiti izvinjenje javnosti, nakon što je u medijima predstavljen kao centralna ličnost zatvaranja književne kolonije nauštrb njenih učesnika? Branko M. Žujović Kažu

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.