blank

Pristojnost nam je zajednički istorijski sadržatelj

blank

Ako sa stanovišta grada govorimo o jubilejima, pristojnost i gospodstvenost je ono što treba istaći i u lokalnim okvirima negovati kao istorijski vredno

Branko M. Žujović

Kada je, uostalom vrlo skupo – za 266.666 tadašnjih forinti i 40 krajcara na šest godina, sajmištu zvanom Sent Marija, odnosno Subotici, 22. januara 1779. godine prodala status slobodnog kraljevskog grada, carica i kraljica Marija Terezija nije po svoj prilici ni znala gde se naša varoš baš tačno nalazi. Gradskog izaslanika Petra Jozića pitala je samo za lepe kuće u varoši.

Prema Ištvanu Ivanjiju, doslovce je rekla: “Lepo je to što Sent Marija leži kao u raju. Imate li tamo lepih kuća?”

Petom tačkom povelje o sticanju statusa slobonog kraljevskog grada naloženo je bilo povećanje broja trgovaca, ali isključivo rimokatoličke veroispovesti, uz besplatnu dodelu zemlje. Ni trinaesta točka povelje nije bila baš afirmativa: predviđala je sticanje prava građanstva samo katolicima.

Tu dolazimo do prve tačke uporišta o pristojnosti kao zajedničkom istorijskom sadržatelju svih Subotičana.

Sa koliko samo strpljenja i razumevanja situacije nerimokatolici u Subotici danas, saglasno volji većine građana, obeležavaju 1. septembar kao dan grada. Uz mnogo takta uvažava se činjenica da u praksi pomenuto slovo carske volje nije do kraja sprovedeno i da su nerimokatolici ipak ostali važan deo grada. Odlično se razume značaj povelje, prednost se daje širini njenog značaja.

Zatim, imamo ulazak srpske vojske u Suboticu, 13. novembra 1918. godine. Ulazak se dogodio bez euforije i bez nasilja. Vojnici su u grad doslovno doputovali vozom, u savršenom, pre putničkom nego borbenom poretku. Ulazak naše vojske u grad bio je viteški, civilizovan i gospodski.

Takav je, u fraku i pod cilindrom, bio i doček koji su na železničkoj stanici srpskim vojnicima priredili Bunjevačko-srpski narodni odbor i odbor sačinjen od građana mađarske narodnosti.

Ako sa stanovišta grada govorimo o Danu grada, stogodišnjici oslobođenja Subotice u Prvom svetskom ratu ili bilo kom drugom istorijskom jubileju čiji smo samo listovi, a čiji koreni sežu do Beča ili Pariza, pristojnost i gospodstvenost je ono što treba istaći i negovati kao istorijski vredan deo gradske istorije.

To ne znači da nacionalne istoriografije ne mogu različito da vrednuju istorijske događaje i da svi treba da mislimo isto. Samo mera i pristojnost mogu da saberu sve ljude na obeležavanju jubileja različitih istorijskih predznaka.

To u stvarnom životu znači da Subotičani nisu, sami po sebi, odlučivali o ishodu ni jednog svetskog rata ili o volji bilo koje habsburške carice (kraljice), posebno ne Marije Terezije.

U svoje vreme, ne bez neslavnih izuzetaka koje po svaku cenu treba zadržati u tom formatu, stari Subotičani su činili sve da grad sačuvaju od tektonskih mena istorije i to im je, gle čuda, nekako uspevalo.

Zahvaljujući tome danas imamo klasičan centar grada, do duše pomalo oronuo, na koji smo ponosni i koji rado pokazujemo gostima.

Kada mi gosti dođu i pitaju za subotičke Srbe, pokažem im, uz ostale, palate Manojlovića, Dimitrijevića, Ostojića, oba Radića, razume se i najstarije gradske crkve… Ne vodim ih na “Zavičajne dane”, jer su gosti uglavnom iz zavičaja kojima su ti dani posvećeni.

Sa širinom pristojnosti u životu je kao u matematici. Najmanji zajednički sadržatelj u artitmetici omogućava sabiranje razlomaka sa različitim imeniocima. To je važno.

Ako je petnaest najmanji zajednički sadržatelj za brojeve tri i pet, treba ga koristiti u odnosima. Veoma je loše kada petica i trojka unutar sebe počnu da traže sadržatelje i imenitelje.

U tom slučaju od računa nema ništa.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Veštačka oplodnja bolnice

Vršilac dužnosti direktora ovdašnje bolnice, Saša Dželebdžić, nastavlja neslavnu praksu ćutanja o pitanjima od javnog značaja. U ovom trenutku nemoguće je proveriti hoće li, uprkos

Detaljnije »
blank

Farma

Onaj ko dozvoljava zakonitu prodaju domaćeg mleka na pijaci može da podstakne i dostavu. Postoje sasvim solidni i lako dostupni mobilni hladnjaci za tako nešto.

Detaljnije »
blank

Vernikovo kolo

Šizofren je grad koji u pola devet uveče sahrani biskupa u katedrali, u devet, dvesta metara dalje, priredi šou Zorice Brunclik i sve to flambira

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.