blank

Protiv Bunčića ipak u toku krivični postupak

blank

Novi vršilac dužnosti direktora Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera potvrdu da se protiv njega nigde u Srbiji ne vodi krivični postupak dobio najverovatnije zahvaljujući neažuriranoj bazi podataka

Branko M. Žujović

Kada je portal Subotičke.rs prošle nedelje objavio da se protiv Veselina Bunčića, novoizabranog vršioca dužnosti direktora Visoke škole za obrazovanje vaspitača i trenera, vodi krivični postupak pred Posebnim odeljenjem za suzbijenja korupcije Višeg suda u Novom Sadu, Bunčić nam je, posredstvom društvene mreže “Vajber”, prosledio snimak zvanične potvrde, izdate 26. maja, da protiv njega ni u jednom sudu u Srbiji, pa ni pred pomenutim sudom u Novom Sadu, nije pokrenut krivični postupak, niti istraga.

Bila je to neka vrsta demantija informacije koju smo objavili, pre svega postavljajući etičko pitanje Bunčićevog izbora za vršioca dužnosti direktora Visoke škole strukovnih studija usred krivičnog postupka koji se protiv njega vodi.

blank

Budući da je naša redakcija bila više nego sigurna u kredibilnost svog izvora i istinitost objavljene informacije, te da poseduje i poziv za glavni pretres protiv okrivljenog Bunčića, zakazan za 21. jun u 10 časova, Višem sudu u Novom Sadu prosledili smo molbu da nam zvanično potvrdi informaciju kojom raspolažemo. Potvrda da se protiv Bunčića u Novom Sadu ipak vodi krivični postupak stigla nam je juče od Jelene Ostojin, portparolke pomenutog suda.

U potvrdi jasno piše da se u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg suda u Novom Sadu vodi sudski postupak protiv Veselina Bunčića u predmetu posl. br. KPO4-64/20, baš kao što je naš sajt objavio. Glavni pretres, kako smo ranije i objavili, zakazan je za 21. jun u 10 časova.

blank

Postavilo se pitanje kako je Bunčić uspeo da pribavi zvaničnu potvrdu da se protiv njega nigde u Srbiji, pa ni pred Višim sudom u Novom Sadu, ne vodi krivični postupak.

Naš nezvanični izvor u pravosuđu kaže da je izvesno da je Bunčiću u Osnovnom sudu u Subotici izdata potvrda na osnovu neažuriranih podataka u sudskom sistemu. Drugim rečima, u trenutku izdavanja potvrde Bunčiću u Osnovnom sudu u Subotici baza podataka pravosudnog sistema kojom je raspolagao Osnovni sud nije obuhvatala informaciju iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg suda u Novom Sadu, iako je trebalo da je obuhvati, ukoliko se potvrda već odnosila i na Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije u Novom Sadu.

Neažurirana baza podataka pravosudnog sistema može da predstavlja znatno veći problem od pitanja u vezi sa izborom vršioca dužnosti direktora Visoke škole strukovnih studija, premda ni to pitanje ne spada u sitna društvena pitanja. Naša redakcija je, makar privremeno, mogla da se nađe u jednoj blago rečeno lošoj situaciji pred svojim čitaocima, zbog prividnog paradoksa u kom se nakon objave vesti našla u formalnom smislu.

Iako za krivični postupak zna, ili je za njega, kako tvrdi, saznao tek nakon objave vesti na našem sajtu, Bunčić do danas ipak nije pokazao spremnost da preuzme odgovornost i da se, zbog krivičnog postupka kojim je kao okrivljeni obuhvaćen, sam povuče sa mesta vršioca dužnosti direktora, makar do okončanja pomenutog krivičnog postupka.

Naprotiv, Bunčić je prošle nedelje autoru ovih redova rekao da unapred zna da će tužba protiv njega u Novom Sadu pasti već 21. juna, kao da bi takav rasplet retroaktivno mogao da utiče na činjenicu da je u trenutku  izbora za vršioca dužnosti direktora jedne državne ustanove u svojstvu okrivljenog bio obuhvaćen krivičnim postupkom.

Nakon što sam mu predočio informacije iz potvrde Višeg suda u Novom sadu, Bunčić mi je kratko odgovorio da Zakon o visokom obrazovanju, Član 64, jasno govori o njegovom statusu. U tom članu piše da bi Bunčić trebalo da bude pravosnažno osuđen da ne bi bio izabran za rukovodioca visokoškolske ustanove.

Ovde sam već pisao o čitavoj političkoj industriji preimućstva formalnog nad suštinskim u našem društvu. Spremnost višedecenijskog predavača na Visokoj školi da se sakrije iza formalnog dokumenta koji ne obuhvata suštinu njegovog stvarnog položaja i mirno prihvati postavljenje za vršioca dužnosti direktora usred krivičnog postupka koji se protiv njega vodi za mene je, bez obzira na Član 64, u etičkom smislu poražavajućа. A za vas?

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Veštačka oplodnja bolnice

Vršilac dužnosti direktora ovdašnje bolnice, Saša Dželebdžić, nastavlja neslavnu praksu ćutanja o pitanjima od javnog značaja. U ovom trenutku nemoguće je proveriti hoće li, uprkos

Detaljnije »
blank

Farma

Onaj ko dozvoljava zakonitu prodaju domaćeg mleka na pijaci može da podstakne i dostavu. Postoje sasvim solidni i lako dostupni mobilni hladnjaci za tako nešto.

Detaljnije »
blank

Vernikovo kolo

Šizofren je grad koji u pola devet uveče sahrani biskupa u katedrali, u devet, dvesta metara dalje, priredi šou Zorice Brunclik i sve to flambira

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.