Subkultura

Subotičani su potrebni političarima i takozvanim investitorima, a ne ovi Subotičanima


Odumiranje lokalnih medija u budžetskoj korupciji kao u pušionici opijuma, kojem prisustvujemo, prethodi smrti grada kao što spaljivanje knjiga prethodi spaljivanju ljudi

Branko M. Žujović

Početkom ovog meseca tiho je, bez koktela i zvanica, protekla prva godišnjica portala Subotičke.rs. U širem kontekstu posmatrano, kao redakcija, nemamo šta da slavimo.

Kada u ovdašnjoj javnoj zdravstvenoj ustanovi, na primer, ovih dana želimo da proverimo informaciju, dobijenu od pouzdanog izvora, o navodno višestruko umanjenom zakupu prostora koji ova izdaje jednoj apoteci, jedini odgovor na koji možemo da računamo je muk. To je poslednja kap u subotičkom moru istovetnih primera.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!
Muk je najpoželjnije agregatno stanje odgovornosti svake nekontrolisane vlasti.

Smatra se da novinar postaje neka vrsta frika, ukoliko dovoljno dugo partitokratija izdrži u ignorisanju njegovih pitanja. U najboljem slučaju, biće proglašen za borca sa vetrenjčama. Ljudi kojima se društvena buđ ne sviđa, time, treba da poveruju da je partijaški sistem svemoguć, a svaka ideja o kontroli i uvidu javosti u javne poslove mit i nemoguća civilizacijska misija.

Od medija se sa pozicija vlasti očekuju samo dve stvari.

Prvo, da prenose zvanična saopštenja i objavljuju vesti u formatu funkcionerske kampanje. Gradonačelnik, taj i taj, posetio ono. Gradonačelnik posetio ovo. Gradonačelnik deli poklone, igra na trapezu, gradonačelnik u polufinalu Vimbldona… Predsednik skupštine bio tamo, pa vamo, pa opet tamo, pa se vratio vamo…

Drugo, od medija se očekuje da saučesnički ćute, u horu, zajedno sa političarima koji ih korumpiraju novcem Subotičana.

Na njihovu žalost, nije baš sve tako.

Subotici je potrebno da njeni mediji ne zaziru od činjenica i centara moći. Da slobodno komentarišu i otvaraju prostor drugima da komentarišu. Neslavno odumiranje lokalnih medija u budžetskoj korupciji kao u pušionici opijuma, kojem prisustvujemo poslednjih decenija, prethodi društvenoj smrti grada, kao što spaljivanje knjiga prethodi spaljivanju ljudi.

Takav medij pokušavamo da budemo, sa svim svojim manama i ponekom vrlinom. U okruženju punom formalno iskazanih vrlina, nama, kao drugačijima, zaista nije lako.

Nije nas briga za broj poseta, ni za lajkove, ni za broj pratilaca na društvenim mrežama. Subotičanima pokušavamo da saopštimo da su oni potrebni političarima i takozvanim investitorima, a ne političari i investitori Subotičanima.

Političara je za tridesetak godina rodilo za izvoz, samo što niko ko je uspeo da izgradi uređeno društvo napolju ne želi da ih preuzme i angažuje. U tome je štos.

Zato naš sajt postoji, da kaže da stvari ipak zavise od nas, a ne njih koji nas rade.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on vk
Share on telegram
Share on whatsapp

Povezane vesti

Buka nije zavičaj

Estrada se pandemično širi tamo gde kultura i umetnost ustuknu. Podgojeni decibeli od sinoć nisu nikakva veza sa zavičajem Branko M. Žujović Gradonačelnik je preksinoć

Detaljnije »

Tole, Kiš i Duranci

Za značajan broj sugrađana, među kojima je juče zauzeo počasno mesto, Tomislav Karadžić je personifikacija propasti gradske ekonomije i hibridnog uspona ličnog bogatstva, a fudbal

Detaljnije »

Prijavite se na našu mejling listu

Besplatno jednom nedeljno stizaće

Vam najvažnije vesti na mejl.

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.