Subkultura

Zašto Gradska kuća zazire od informacija?

I u slučaju vrtića “Poletarac” i u slučaju ličnih pratilaca i personalnih asistenata, vesti su deljene posredstvom društvenh mreža pre nego što su zvanično postale dostupne javnosti

Branko M. Žujović

Grad Subotica je u odgovoru našoj redakciji 27. avgusta saopštio da je tender za lične pratioce i personalne asistente raspisan 18. i da će trajati do 31. avgusta. Ništa u odgovoru Sekretarijata za društvene delatnosti ne bi bilo čudno, da 14. avgusta, na isto pitanje, nismo dobili sasvim neodređen odgovor da su u toku razgovori sa gradskim i opštinskim upravama u kojima se ostvaruju pomenute usluge, da se razmenjuju iskustva i da će se učiniti sve da korisnici od prvog septembra, dakle od danas, dobiju uslugu ličnog pratioca i personalnog asistenta, što se ipak nije dogodilo.

Ispostavilo se da Grad Subotica 14. nije znao da će tender biti raspisan 18. avgusta.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!
Da stvar bude gora, kada je krajem juna bio upriličen sastanak predstavnika Sekretarijata za društvene delatnosti sa organizacijama koje se bave zaštitom osoba sa posebnim potrebama i roditeljima, decidno je rečeno da će tender za angažovanje ličnih pratilaca i personalnih asistenata biti raspisan u najskorije vreme, ako ne već i sledeće nedelje. Od toga nije bilo ništa. Na raspisivanje tendera čekalo se od kraja juna, za kada je prvi put najavljeno njegovo raspisivanje, sve do 18. avgusta.

Problem angažovanja ličnih pratilaca i personalnih asistenata zaista je težak i složen. Lako je pretpostaviti da je gradskoj upravi trebalo podosta vremena da ga reši. Ali, čemu su onda služile najave da će tender biti raspisan već krajem juna ili na samom početku jula? Čemu su služile fraze o razmeni iskustava i razgovorima? U odgovoru novinarki Nove S, subotički Sekretarijat za društvene delatnosti pomenuo je čak i „istraživanje tržišta“. Mislio sam da se koleginica šali.

Da stvar bude još gora, u “Vajber” grupi ličnih pratilaca i personalnih asistenata, koji su bili angažovani u firmi “Mobiliti” iz Sombora sa kojom je Grad Subotica raskinuo ugovor zbog blokiranog računa i duga na ime poreskih obaveza, pre 14. avgusta pojavila se informacija da se Grad Subotica o svemu već dogovorio sa organizacijom iz Kule za angažovanje ličnih pratilaca i Velike Plane za angažovanje personalnih asistenata, što je značilo da će tender biti samo puka formalnost. Grad Subotica našoj redakciji nije želeo da odgovori ni slova o ovoj činjenici.

Slično je postupljeno i sa roditeljima dece koja pohađaju vrtić “Poletarac”.

Roditelji su, najpre, 17. avgusta, cirkularno obavešteni da će im deca prvog septembra krenuti u vrtić koji je, podsetimo, zbog građevinskih radova u susedstvu početkom juna bio evakuisan. Naša radost je već 18. avgusta demantovala ovu informaciju koja se, na kraju, ipak pokazala kao istinita: mališani su se danas vratili u “Poletarac”.

Potpuni rašomon!

Tehnički direktor Naše radosti, Veljko Vojnić, stranački kadar Lige socijaldemokrata Vojvodine i Srpske napredne stranke, na sastanku sa roditeljima preksinoć je, tim povodom, pomenuo da bi vaspitačice koje su, navodno neovlašćeno, prosledile roditeljima informaciju koja se na kraju pokazala kao istinita mogao čak i da kazni, ali da, eto, to ipak neće učiniti. Kao da je za kažnjavanje u državnoj ustanovi merodavna njegova lična volja, a ne pravne procedure i propisi države čiji je službenik. Malo bih mogao, ali neću… Nije nego!

Izgleda da se omča oko vrata našeg društva zaista doslovno proteže odozgo nadole, od principa „država to sam ja“ do „ustanova to sam ja“.

I u slučaju vrtića “Poletarac” i u slučaju ličnih pratilaca i personalnih asistenata, vesti su deljene posredstvom društvenh mreža pre nego što su zvanično postale dostupne medijima i javnosti, što je u uređenoj gradskoj zajednici nedopustivo. To je kompjuterizovana tomografija, poznatija kao CT, stanja ovog grada.

Nije teško pretpostaviti zbog čega Gradska kuća prase javnog interesa sve učestalije tovi tako trapavo i u poslednji čas, zazirući od potpunih i blagovremenih informacija. Teško je učiniti nešto konkretno da se taj javašluk prevaziđe, čak i poverovati da je tako nešto moguće.

Foto: Piksabej

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on vk
Share on telegram
Share on whatsapp

Povezane vesti

Buka nije zavičaj

Estrada se pandemično širi tamo gde kultura i umetnost ustuknu. Podgojeni decibeli od sinoć nisu nikakva veza sa zavičajem Branko M. Žujović Gradonačelnik je preksinoć

Detaljnije »

Tole, Kiš i Duranci

Za značajan broj sugrađana, među kojima je juče zauzeo počasno mesto, Tomislav Karadžić je personifikacija propasti gradske ekonomije i hibridnog uspona ličnog bogatstva, a fudbal

Detaljnije »

Prijavite se na našu mejling listu

Besplatno jednom nedeljno stizaće

Vam najvažnije vesti na mejl.

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.