Uvozno voće izgleda savršeno, ali ima jednu veliku manu

Datum:

Sigurno ste se nekad zapitali kako to da je uvozno voće na rafovima prodavnica često savršeno na oko – sjajno, pravilnog oblika, bez ijedne mane – ali da mu ukus neretko razočara.

Foto: Subotičke.rs

Razlog leži u načinu uzgoja, selekciji plodova i načinu transporta koji favorizuju izgled, a ne kvalitet.

Pročitajte još...

- Advertisement -

Naime, voće koje dolazi iz uvoza bira se pre svega prema izgledu i otpornosti. Da bi preživelo dug put, skladištenje i stajanje na policama supermarketa, moraju se birati čvršći plodovi koji su manje podložni kvarenju. Takvo voće često nije do kraja zrelo prilikom berbe, već naknadno sazreva u skladištima – najčešće pomoću etilena, gasa koji ubrzava proces zrenja.

Industrijski uzgoj dodatno pogoršava stvar: velike farme koriste sorte koje su genetski selektirane kako bi plodovi bili jednaki, atraktivni i prilagođeni mehaničkoj obradi. Međutim, time se žrtvuje ono najvažnije – ukus. Zato jabuke, breskve ili banane iz uvoza često imaju „plastičnu“ teksturu, bez karakteristične arome i slasti.

S druge strane, domaće voće, iako često nepravilnog oblika, s mrljama ili ponekim oštećenjem, najčešće je brano zrelo i bez veštačkog sazrevanja. Upravo te nepravilnosti znak su da plod nije tretiran agresivnim hemikalijama i da je sazreo prirodno – što donosi bogatiji i autentičniji ukus.

Zato sledeći put kada birate između savršene breskve i one „nesavršene“ sa pijace, razmislite – možda baš ta druga krije pravi ukus proleća i leta.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!

Podelite na:

Pratite nas:

Najčitanije

Možda Vas zanima i ovo
Povezano

Mišići, medalje i impresivne figure: U Subotici „Serbia Open“, sledeći spektakl – evropsko prvenstvo!

U organizaciji Nacionalne fitnes asocijacije Srbije, Subotica je 17....

Tramp potpisao „Take It Down Act“ – Srbija među prvima već primenjuje!

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald J. Tramp danas je...