blank

1. januara skaču rate kredita

Evropska centralna banka danas je održala sednicu na kojoj je razgovarano o promeni ključnih kamatnih stopa. One su današnjom odlukom podignute za 50 baznih poena, što u praksi znači da će ključne kamate porasti za 0,5 odsto.

blank

Ovom očekivanom odlukom glavne evropske finansijske institucije, biće pogođeni i građani Srbije koji imaju kredite u evrima, a sve zbog neizbežog rasta još jedne evropske kamate – euribora, koji je u junu ove godine prvi put od 2015. godine dostigao pozitivnu vrednost i od tada neprekidno raste.

Zašto je euribor bitan?

S obzirom na to da veliki broj građana koji uzmu stan na kredit, uzmu kredit sa varijabilnom kamatom stopom, svaka promena euribora, čija je vrednost jedan od činilaca pri izračunavanju kamate, pogađa ih direktno.

U prevodu, sa svakim skokom euribora skaču i iznosi koje građani treba da izdvoje svakog meseca kako bi banci uplatili ratu kredita.

Međutim, ono što donekle građane “teši” jeste činjenica da, iako su evropske kamate povećane danas, rate kredita neće porasti odmah.

Naime, euribor ima nekoliko vrednosti, od kojih su za građane Srbije najbitnije tromesečna i šestomesečna.

Svakom ko ima ugovor o kreditu u evrima, u tom istom ugovoru piše na osnovu koje vrednosti se obračunava rata. Ukoliko je reč o tromesečnom euriboru, rata će se obračunavati na svaka tri meseca, a ako je u pitanju šestomesečni, obračunavaće se na šest meseci.

Prema ovome, onima kojima rate zavise od tromesečne vrednosti euribora, rate se usklađuju 31. marta, 30. juna, 30. septembra i 31. decembra, a onima kojima sve zavisi od šestomesečnog euribora – 30. juna i 31. decembra.

Tako da će nakon ovog povećanja kamata od strane Evropske centralne banke, sve korisnike kredita u evrima sledeće povećanje rate dočekati za Novu godinu.

Trenutne vrednosti euribora

Vrednosti euribora na dan 14. decembar iznosile su:

Nedeljni – 1,432 %

Mesečni – 1,697 %

Tromesečni – 2.081 %

Šestomesečni – 2,519 %

Godišnji – 2,871 %

Nova.rs

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Žreb za polufinale Kup-a

U prostorijama Fudbalskog saveza Srbije, na Terazijama, održan je žreb parova polufinala Kupa Srbije za fudbalerke. Parove je izvlačila, uz asistenciju Momčila Marića, komesara za

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.