blank

Predstavljeno 18 tabli posvećenih životu i delu Lajoša Vermeša

blank

Na šetalištu pored obale jezera kod Ženskog štranda na Paliću danas je javnosti predstavljeno 18 tabli na kojima je prikazan život i delo Lajoša Vermeša, osnivača Palićkih olimpijskih igara. Tekstovi na tablama su osim na jezicima koji su u službenoj upotrebi u Gradu, srpskom, mađarskom, hrvatskom i bunjevačkom, ispisani i na engleskom i nemačkom jeziku. Projekat vredan 100.000 dinara, finansirala je Pokrajinska vlada , odnosno pokrajinski Sekretarijat za obrazovanje, upravu, propise, nacionalne manjine -nacionalne zajednice, saopštila je Gradska kuća.

Table su, kako je saopšteno, predstavili dr Balint Pastor predsednik Skupštine grada i Mihalj Vermeš, unuk Lajoša Vermeša.

– Realizovali su jednu kreativnu ideju dajući snažan doprinos u negovanju i očuvanju sportskih i uopšte kulturno istorijskih tradicija našega grada. Deda je bio od  10 do 18 godine u Piarističkoj gimnaziji i tu se zaljubio s jedne strane u sport, a sa druge strane u antičke grčke olimpijade i uopšte helensku kulturu što mu je dalo ideju da sa svojom braćom Nandorom i Belom, odnosno sa velikim prijateljem Miklošem Matkovićem organizuje palićke sportske igre po sistemu i po sličnosti antičkim olimpijskim igrama. Uzgred doneli su jedan veoma kreativan kodeks amaterizma što je u to vreme bila jedna velika interesantnost – rekao je Mihalj Vermeš, dodavši da su plemenito seme zasejali u plodno subotičko tlo koje je izniklo, raslo i razgranalo se u visine.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Moguća kiša

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 4 do 12 stepeni Celzijusa. Relativno nepovolјne biometeorološke prilike za hronično

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.