blank

70 godina ispod dva Atlasa (VIDEO)

YouTube video

Gradska biblioteka Subotica 2023. godine slavi jubilej, 70 godina od useljenja u njenu sadašnju zgradu, u nekadašnju Nacionalnu kasinu. Zgrada je izgrađena na mestu stogodišnje kurije porodice Skenderović u neobaroknom stilu.

Gradska biblioteka Subotica, koja postoji već 133 godina, već 70 godina živi i diše zajedno sa ovom zgradom, jednim od bisera Subotice i uživa status kulturnog spomenika velikog značaja. Ove rečenice mogu da se pročitaju na sajtu Gradske biblioteke i ne sa malim ponosom, ispod dva Atlasa koja drže zdanje biblioteke, brinu o čitalačkoj higijeni Subotičana.

Prisustvovali smo izložbi koja je tim povodom i prikazana zainteresovanima, a na kojoj su govorile Adrien Kozma, direktorica Gradske biblioteke Subotica i autorke Iren Bognar viši diplomirani bibliotekar i Anita Palfi diplomirani bibliotekar.

blank
Gradsku biblioteku u Subotici osnovao je profesor gimnazije, pisac jedine monografije Subotice, Ištvan Ivanji 1890. godine donošenjem Statuta biblioteke. Godine 1894. naziv se menja u Subotičku javnu biblioteku i muzej.

Biblioteka se 1953. godine useljava u zgradu Nacionalne kasine, koju je projektovao Ferenc Rajhl, gde se i danas nalazi.

Fond biblioteke se 1961. godine razvrstava u sedam celina: stare i retke knjige, naučne knjige periodika, dečje knjige, literatura za omladinu, pozajmno odeljenje, kurioziteti i zbirka starih naučnih knjiga.

Osim osnovne delatnosti biblioteka je organizator književnih i drugih kulturnih manifestacija sa ciljem popularisanja čitanja i knjige. Najvažnije manifestacije posvećene su velikanima rođenim u Subotici: Dani Dežea Kostolanjija, Književni KIŠobran posvećen Danilu Kišu i Dani Balinta Vujkova. U Maloj galeriji se održavaju izložbe, kao što je Prolećna izložba. Biblioteka redovno obeležava Dan biblioteke 13. oktobra.

Miris knjige, bilo ona stara ili nova, kao i šuštanje papira koji se čita teško da može da nadmaši tehnologija i nove tendencije kao što je čitanje elektronske knjige, ali i subotička biblioteka prati nove trendove u bibliotekarstvu, pa se tako neka stara izdanja digitalizuju i za sad, dostupna su javnosti bez novčane nadoknade.

Povodom jubileja Biblioteka objavljuje likovni konkurs za učenike osnovnih škola koja prikazuju zgradu Biblioteke i njene karakteristike, odnosno likovne radove koji dočaravaju prve utiske prilikom posete biblioteci ili za doživljaj prilikom čitanja prve ili omiljene knjige. Na konkursu mogu da učestvuju učenici osnovnih škola, do 4. razreda i do 8. razreda, čiji će radovi biti podeljeni u dve grupe, po uzrastu.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.