blank

9. maj, Dan pobede i Dan Evrope(VIDEO)

YouTube video

Dan pobede nad fašizmom obeležava se u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je kapitulacijom nacističke Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi.

Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke u Berlinu potpisao je feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime SSSR-a potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski general Artur Teder.

Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa pružali otpor još neko vreme. Drugi svetski rat definitivno je okončan 2. septembra, kada je Japan potpisao kapitulaciju pošto su na Hirošimu i Nagasaki bačene atomske bombe.

blank
Foto: Subotičke.rs

Jedan od najznačajnijih datuma u celokupnoj istoriji čovečanstva je 9. Maj 1945. godine. Naveći i najrazorniji ratni sukob okončan je pobedom nad fašizmom. Učestvovala je 61. država, oko 110 miliona vojnika i preko milijardu i sedamsto miliona ljudi, više od osamdeset posto svetskog stanovništva. Stradalo je skoro 80 miliona ljudi, od toga je u logorima i zatvorima ubijeno preko 12 miliona-rekao je gradonačelnik Subotice.

Deveti maj istovremeno se obeležava i kao Dan Evrope, pošto je tog dana 1950. godine ministar spoljnih poslova Francuske Robert Šuman objavio deklaraciju kojom je pozvao na uspostavljanje novog poretka bez sukoba među evropskim zemljama.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 6 do 14 stepeni Celzijusa. Biometeorološke prilike će biti i dalјe

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.