blank

Aleksandar Toković predložen za direktora Art bioskopa “Lifka”

blank

Saglasnost na Tokovićev izbor dali su nacionalni saveti romske, bunjavčke i mađarske nacionalne manjine, a u obrazloženju je navedeno i da je vrlo uspešno rukovodio bioskopom tokom proteklih godinu dana

Gradsko veće predložilo je dosadašnjeg vršioca dužnosti direktora Art bioskopa “Lifka”, Aleksandra Tokovića, za direktora ove ustanove.

Toković je 4. februara prošle godine imenovan za vršioca dužnosti direktora ove ustanove, nakon što je prethodna direktorica, Gordana Guberinić, 15. januara iste godine podnela ostavku na tu funkciju.

Imenovanje Gordane Guberinić za direktoricu Art bioskopa “Lifka” 2017. godine u javnosti je izazvalo žučne reakcije, budući da njeno obrazovanje i radno iskustvo nisu imali veze sa radom ustanova kulture i isticano je kao primer stranačkog zapošljavanja.

Gordana Guberinić je u svojoj biografiji tada navela da ima dva završena fakulteta, odnosno da je diplomirani ekonomista Fakulteta za menadžment u Zaječaru i diplomirani inženjer agronomije Fakulteta za biofarming u Somboru, te da je bila rukovodilac mešaonice stočne hrane, kao i glavni tehnolog u proizvodnji, kao i rukovodilac komercijalne službe u preduzeću „Agroseme – Panonija” i član Nadzornog odbora u Direkciji za izgradnju grada, odnosno u Javnom preduzeću za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje.

Guberinićeva je u jesen 2020. godine, na festivalu “Hrizantema”, bez ovlašćenja prikazala film “Šejtanov ratnik” Stevana Filipovića. Bila je to kap koja je prelila ionako punu čašu, pa je Guberinićeva primorana da podnese ostavku, a Toković je u redovima subotičkih naprednjaka prepoznat kao njena zamena.

Toković je pažnju javnosti privukao 2017. godine, kada je, kao lice zaposleno na određeno vreme u Fondaciji “Danilo Kiš”, pozvao policajca u uniformi da pregleda rad jednog od izlagača na izložbi stvaralaca do 35 godina, inspirisanih temom „Slučajevi” Danila Harmsa.

„Pozvao sam ga da vidi šta je nacrtao čovek koji je napravio milionske štete gradu crtajući grafite. Prikazao je suicid i pitanje je da li je u redu da se takav rad pohvali. Ja nisam dozvolio svom detetu da dođe na izložbu i ne preporučujem da se taj rad uopšte vidi”, naveo je Toković tada u izjavi za „Politiku”.

Prema izveštaju “Politike”, deo zaposlenih u pomenutoj fondaciji uputio je tada službeni dopis predsedniku Upravnog odbora, Branislavu Budniću, obaveštavajući ga o događaju i smatrajući da je skandalozno i nedopustivo da se na izložbu poziva policajac na dužnosti, da bi bio informisan o nečijem umetničkom radu, kao i da se ispita kako je došlo do te posete.

Viktorija Šimon Vuletić, bivša direktorica Art bioskopa “Lifka”, koja je sa saradnicima koncipirala i osnovala festival “Hrizantema”, u više navrata je javno izražavala nezadovoljstvo promenom koncepta i pristupu pomenutom festivalu.

U obrazloženju predloga, Gradsko veće je navelo da je Upravni odbor Art bioskopa “Lifka” 27. decembra 2021. godine razmatrao prispele prijave i konstatovao da je na konkurs za izbor i imenovanje direktora prispela jedna blagovremena prijava, odnosno prijava Aleksandra Tokovića, koja ispunjava uslove konkursa.

Saglasnost na Tokovićev izbor dali su nacionalni saveti romske, bunjavčke i mađarske nacionalne manjine, a u obrazloženju je navedeno i da je vrlo uspešno rukovodio bioskopom tokom proteklih godinu dana.

Konačnu reč o predlogu Gradskog veća daće gradska skupština na sledećem zasedanju.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.