blank

Analiza subotičkih Dveri: Protiv ustavnih promena pretežno glasao centar grada

blank

“Referendum u Subotici je pokazao da je tamo gde opozicija nije imala članove biračkih odbora rezultat bio za oko 7 odsto veći u korist opcije DA. To mora da bude alarm svim opozicionim strankama u Subotici”, poručuju iz subotičkih Dveri

Srpski pokret “Dveri” saopštio je da je protekli referendum održan u nedemokratskoj i neravnopravnoj atmosferi, a da su samo malobrojni lokalni mediji prenosili mišljenja i stavove protiv Akta o promeni ustava.

“Pored svih nepravilnosti, krađe i dobro organizovane pozicije ipak se videlo da ogroman broj građana više ne naseda na njihove laži. Na samim glasačkim mestima prisustvo opozicionih članova biračkih odbora bio je mali, najvećim delom zbog toga što opozicione stranke nisu imale zakonske osnove za to, posle formiranja nelegitimne Narodne skupštine Republike Srbije.

Dveri Subotice dale su deo članova biračkih odbora opozicije. Njihov rad je bio korektan i još jednom im se zahvaljujemo”, navedeno je u saopštenju subotičkih Dveri.

U saopštenju je navedeno da je Gradska izborna komisija, ipak, priznala da je u 17 zapisnika bilo grešaka koje je nazvala “tehničkim”.

“Na biračka mesta u Subotici izašla su 31.892 glasača, što je nešto više od 25 odsto. Za DA je glasalo 18.411 (57,73%), a za NE 13.078 (41,01%). Nevažeća su bila 403 glasačka listića (1,26%).

Glasalo se na 102 biračka mesta. Na 13 biračkih mesta opcija NE je dobila više glasova. To su biračka mesta koja se pretežno nalaze u centru grada (OŠ „Ištvan Kizur“, BM 1 i 2; OŠ „I. G. Kovačić“, BM 5 i 8; OiSŠ „Dr Svetomir Bojanin“, BM 7 i BM 25; Dom penzionera, S. Šumanovića 2, BM 32; MZ Ker, BM 34; Srednja medicinska škola, BM 35; Zdravstvena ambulanta 2, Beogradski put 45, BM 53; Ekonomski fakultet, BM 56; Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera, BM 57; OŠ “Majšanski put” i MZ Mala Bosna, BM 96, kao jedino naselje izvan Subotice gde je ‘pobedilo’ NE (59%).

Na još 7 ili 8 biračkih mesta razlika u korist DA je bila do 5 glasova, takođe na biračkim mestima u centru grada.

Glasanje na referendumu je obeležilo mnoštvo nepravilnosti na biračkim mestima, a posle i prekrajanje izborne volje glasača od strane Gradske izborne komisije Subotica”, tvrde subotičke Dveri.

blank

Subotičke Dveri tvrde da su se, kako je navedeno, najdrastičnija prekrajanja rezultata referenduma dogodila na biračkom mestu 5, OŠ „I. G. Kovačić“, gde je, kako Dveri tvrde, broj glasova onih koji su glasali protiv ustavnih promena smanjen sa 121 na 111, navodno proverom i ponovnim prebrojavanjem glasova iz koverte sa glasovima „NE“, kao i na biračkom mestu 39, OŠ “Sonja Marinković”, gde je prekrajanjem razlika sa 20 glasova u korist DA pretvorena u razliku od 59 glasova u korist DA.

Na originalnom zapisniku, koji su, kako Dveri navode, potpisali svi članovi biračkog odbora, opcija DA ima 273, a opcija NE 253 glasa. Nakon prekrajanja opcija DA ima 293, a NE 234, opet, kako je navedeno, uz obrazloženje da su proverom glasačkih listića u kovertama sa DA i NE to utvrdili, što bi, kako Dveri tvrde, značilo da članovi biračkih odbora iz vlasti, kojih je najmanje bilo deset na svakom biračkom mestu, ni posle dva ili tri brojanja glasova nisu znali da izbroje glasačke listiće.

blank

“Naravno da to ne može biti istina. Istina je da su se rezultati prepravljali kako bi se postigli projektovani rezultati. Svako ko je učestvovao u tim delima prekrajanja rezultata referenduma kršio je zakon”, navode Dveri.

Dveri tvrde da je Aleksandar Vlaović, član biračkog odbora, delegiran od strane ovogo pokreta, na BM 27. u OŠ “Matko Vuković”, koji, kako sam kaže, nije član nijedne stranke, pri prebrojavanju glasova uočio prekrajanje izbornog rezultata i “muvanje”, kako je doslovnmo navedeno u saopštenju, od strane ostalih članova biračkog odbora.

“Bilo je osam članova tog biračkog odbora, a on jedini je bio predstavnik opozicije. Na tom biračkom mestu njega su verbalno vređali, pretili mu ostali članovi i na kraju su ga izbacili sa tog biračkog mesta. Da stvar bude gora, predsednik Gradske izborne komisije, perjanica SNS-a, Nenad Kozomora, dao je izjavu za medije u kojoj kaže da je Aleksandar Vlaović pokušao da u glasačku kutiju ubaci nevažeće listiće.

Ova sramna izjava Nenada Kozomore, pre svega, vređa inteligenciju svih građana Subotice, jer svako od nas zna da se, kad se krene sa prebrojavanjem glasova, glasačka kutija isprazni. Tada se pristupa pregledanju glasačkih listića, odvajaju se važeći od nevažećih. Posle toga se iz grupe važećih listića sortiraju oni gde je zaokruženo DA i oni gde je zaokruženo NE. Kada se jednom listići stave na sto, glasačka kutija više nema nikakvog smisla i važnosti u aktivnostima.

Da ima pravde i zakona, Kozomora ne bi ni mogao da bude predsednik bilo kakve komisije, jer je, po rečima funkcionera SNS-a, u Javnom preduzeću ‘Kolevka’ napravio milionski manjak. Zbog takvog odnosa prema javnoj svojini, umesto da bude sudski procesuiran, završio je kao direktor Doma učenika.

Funkcioneri SNS-a, na bilo kojoj funkciji i u bilo kakvoj situaciji, građanima poručuju da su van zakona, da su nedodirljivi i da tumače zakone kako oni hoće.

Ovaj i ovakav nedemokratski referendum, koji je obilovao raznim nepravilnostima, ipak je pokazao šta građani misle o ovoj vlasti. Referendum u Subotici je pokazao da je tamo gde opozicija nije imala članove biračkih odbora rezultat bio za oko 7 odsto veći u korist opcije DA. To mora da bude alarm svim opozicionim strankama u Subotici da na vanrednim parlamentarnim izborima u aprilu iznađu minimum saradnje, odnsono da se uz koordinaciju pokriju sva biračka mesta i zaštite rezultati glasanja građana Subotice”, navedeno je u saopštenju Dveri.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.