blank

Centar za vantelesnu oplodnju subotičke bolnice još uvek nema trajnu dozvolu za rad

blank

U odgovoru Ministarstva zdravlja nije navedeno da li Centar za vantelesnu oplodnju ima privremenu ili neku drugu dozvolu za rad koja prethodi pomenutoj trajnoj dozvoli, ni kada je zahtev za dobijanje trajne dozvole za rad podnet

Branko M. Žujović

U odgovoru na pitanja o radu Centra za vantelesnu oplodnju subotičke bolnice, koja je naša redakcija prosledila 16. novembra prošle godine, Ministarstvo zdravlja je 30. decembra odgovorilo da pomenuti centar, svečano otvoren pre 11 meseci, još uvek nema trajnu dozvolu za rad, potvrdivši nezvaničnu informaciju do koje je jesenas došao portal Subotičke.rs.

“Obaveštavamo vas da je Opšta bolnica Subotica Upravi za biomedicinu podnela zahtev za utvrđivanje ispunjenosti uslova u pogledu kadra, opreme, prostora i lekova za početak rada i obavljanje postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje, odnosno dobijanja trajne dozvole za obavljanje postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje. Postupak realizacije zahteva je trenutno u toku”, navedeno je u odgovoru Ministarstva zdravlja.

U odgovoru Ministarstva zdravlja nije navedeno da li Centar za vantelesnu oplodnju ima privremenu ili neku drugu dozvolu za rad koja prethodi pomenutoj trajnoj dozvoli, ni kada je zahtev za dobijanje trajne dozvole za rad podnet.

blank

Podsetimo, Centar za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Subotica svečano je otvoren šestog februara prošle godine. Tom prilikom saopšteno je da su pokrajinska vlada, Grad Subotica, Vlada Mađarske i Internacionalni klub žena u ovaj projekat uložili trista hiljada evra.

“Za nekih mesec dana očekujemo da svi oni koji nemaju biološki potencijal da se ostvare u ulozi roditelja, to urade biomedincki potpomognutom metodom”, izjavio je na otvaranju ovog centra Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zadravstvo.

Tadašnji gradonačelnik Bogdan Laban dodao je da je Subotica u ovaj projekat uložila 17,5 miliona, a direktor bolnice Slobodan Puškar najavio je da će, kako je rekao, samo u prvoj fazi kroz cetar proći od 45 do 50 parova.

Tada je saopšteno da u Srbiji, kao i u celoj Evropi, postoji izrazito niska stopa nataliteta sa posledičnim starenjem stanovništva i smanjenjem broja stanovnika. Tendencija rasta infertiliteta prisutna je i u Severnobačkom okrugu, pa čak 17 odsto parova nije u mogućnosti da prirodnim putem dođe do potomstva.

“Zbog toga je u Opštoj bolnici u Subotici otvoren Centar za veštačku oplodnju, koji će parovima u tom delu Vojvodine olakšati postupak biomedicinski potpomognute oplodnje”, navedeno je na sajtu subotičke bolnice.

Centar za vantelesnu oplodnju, međutim, zatvoren je krajem jula zbog, kao je navedeno, epidemiološke situacije. U isto vreme, klinike za vantelesnu oplodnju u zemlji nisu prekidale rad.

Gostujući 12. februara 2018. godine u programu Radiotelevizije Vojvodine, dr Aleksandar Radulović, rukovodilac ovog projekta, izjavio je da je u budući Centar za vantelesnu oplodnju do tada bilo uloženo više od pola miliona evra i da za konačnu realizaciju nedostaje još sedam i po miliona dinara.

Subotička bolnica nije odgovorila na pitanja naše redakcije, a dr Radulović nam je u telefonskom razgovoru 16. novembra prošle godine rekao da nije ovlašćen da daje bilo kakve informacije medijima, pa ni one o Centru za vantelesnu oplodnju kojim rukovodi, te da je za sve kontakte sa novinarima zadužen isključivo direktor Slobodan Puškar lično koji nam takođe nije odgovorio na pitanja.

Readkcija portala Subotičke.rs od Ministarstva zdravlja je 16. novembra prošle godine zatražila informacije o aktivnostima centra i broju vantelesnih oplodnji od 6. februara do kraja jula prošle godne kada je centar zatvoren, informacije o dozvoli za rad i proveru informacije, objavljene u subotičkoj lokalnoj štampi, da su u radu pomenutog centra angažovani genetičari sa Odeljenja genetike subotičke bolnice, kao i odgovor na pitanje o razlozima zatvaranja centra krajem jula, ali konkretne odgovore na ova pitanja nismo dobili.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Žreb za polufinale Kup-a

U prostorijama Fudbalskog saveza Srbije, na Terazijama, održan je žreb parova polufinala Kupa Srbije za fudbalerke. Parove je izvlačila, uz asistenciju Momčila Marića, komesara za

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.