blank

ĆUTE PUNE DVE NEDELJE Hoće li Zoološki vrt, konačno, saopštiti sudbinu lavića?

blank
Sve je izvesnije da mladunci nisu uginuli zbog pukog nedostatka mleka i neiskustva lavice, već zbog nebrige onih koji su trebali da vode računa o njima. Neki od zaposlenih pominju mogućnost da ih je pojeo odrasli mužjak. Iz Krfske 4 su dužni da nam podrobno objasne i nedavna uginuća žirafe, mužjaka foke i tapira

Branko M. Žujović

Osim nezvaničnih informacija dobijenih od zaposlenih, koji iz razumljivih razloga žele da ostanu neimenovani, a koje upućuju na mogućnost da četiri lavića letos nisu uginula (samo) zbog nedostatka mleka ili nezrelosti ženke koja ih je omacila, kako je prvobitno bilo saopšteno, iz Zoološkog vrta još uvek nema zvaničnog objašnjenja u vezi sa ovim slučajem koji je, nakon što je kao vest objavljen na našem sajtu, uzburkao celu zemlju.

Podsetimo, naš portal je 10. septembra prvi objavio vest da su u Zoološkom vrtu na Paliću uginula četiri lavića koje je lavica Kiara omacila sredinom jula. U telefonskom razgovoru sa Jelenom Toljagić, koja je u Zoološkom vrtu zadužena za odnose s javnošću, saznali smo toga dana da je lavica koja je omacila laviće bila neiskusna i da nije znala sa mladuncima, te da je pitanje da li je imala dovoljno mleka za sva četiri mladunčeta, tim pre što, kako je Toljagićeva dodala, briga o lavićima nije ista kao briga o domaćim mačkama kojima je lako prići.

Naša redakcija je prethodno, 6. septembra, poslala Zoološkom vrtu pitanje u vezi sa sudbinom lavića posredstvom imejla, ali nikakav odgovor tada nije dobila.

Informacije dobijene od Jelene Toljagić preneli smo faktografski, onako kako su nam zvanično saopštene u razgovoru. Posebnih razloga da posumnjamo u informacije koje nam je ustupila u tom trenutku nije bilo.

blank

Na sajtu Zoološkog vrta poslednja vest je, zaključno sa današnjim danom, objavljena 17. septembra. O sudbini lavića nema ni slova.

U međuvremenu su nacionalni mediji preuzeli našu vest, a Zoološki vrt se suočio sa najvećom piar krizom u svojoj istoriji. Društvenim mrežama su pljuštali negativni komentari, po intenzitetu recipročni prvobitnom oduševljenju zbog dolaska lavića na svet. Na mrežama su se pojavile čak i pretpostavke da su lavići prodati, što nije, niti je moglo, da proistekne kao zaključak iz naše vesti.

Jedina “zvanična” reakcija Zoološkog vrta, koja je usledila, bila je prilično nemušta izjava direktora Petra Savića na temu nedavno rođenih mladunaca u Zoološkom vrtu, ali ne pomenutih lavića, već bizona i još nekih životinja. Savićeva izjava preneta je na “Fejsbuk” stranici “Subotica živi”, pokrenutoj kao predizborni projekat Srpske napredne stranke čiji je Savić član, nakon što je u nju, pre nekoliko godina, prešao iz Demokratske stranke Srbije. O uginulim mladuncima lava, te uginuloj žirafi, mužjaku foke i tapiru Savić se nije oglašavao.

PROČITAJTE KOMENTAR NA OVU TEMU U NAŠOJ RUBRICI “Nećete kafu?

Budući da značajan broj zaposlenih u Zoološkom vrtu, sa kojima smo razgovarali, smatraju da je njihovoj koleginici Jeleni Toljagić upravo direktor Savić naložio da medijima saopšti verziju o nedostatku mleka i neiskustvu lavice, kako bi, navodno, zaštitio sebe i veterinara koji je trebalo da vodi računa o lavićima, Zoološkom vrtu smo 17. septembra uputili dva imejla sa vrlo konkretno postavljenim pitanjima. Zatražili smo detaljne izveštaje, uključujučći i obdukcione nalaze, u vezi sa uginućem lavića, žirafe i foke, kao i proveru informacije, dobijene sa više mesta unutar Zoološkog vrta, da veterinar Tibor Janoši često odsustvuje, baveći se privatnom praksom u Horgošu.

Nakon što nikakav odgovor nismo dobili iz Zoološkog vrta, juče smo pozvali Jelenu Toljagić, kako bismo proverili navode njenih kolega. Pitali smo je da li joj je zaista naređeno sa višeg mesta da medijima kaže da su lavići uginuli zbog nedostatka mleka i neiskustva lavice koja ih je omacila. Toljagićeva nam je ljubazno odgovorila da o toj temi više ne želi da govori.

Nakon Toljagićeve, pozvali smo veterinara Tibora Janošija, čiji smo privatni broj, iščekujući proteklih dana zvanični odgovor Zoološkog vrta, u međuvremenu pribavili, ali ni on nije bio voljan da o ovom slučaju govori, izgovarajući se da smo ga, kako je rekao, kasno pozvali, potpuno prenebregavajući činjenicu da smo 17. septembra, upravo u vezi sa njim, uputili zvanične dopise Zoološkom vrtu gde je Janoši zaposlen.

Zaposleni u Zoološkom vrtu sa kojima smo razgovarali kažu da lavići, sasvim sigurno, nisu uginuli zbog pukog nedostatka mleka kod majke ili neiskustva lavice. Tri lavića su, kako tvrde, iznošena iz kaveza radi prihrane mlekom, a potom su, po nalogu veterinara Janošija, vraćeni u kavez gde su uginuli ili im se nešto drugo dogodilo.

Evo jedne od izjava naših neimenovanih izvora sa kojima smo razgovarali istražujući ovaj slučaj:

„Lavići su bili sa majkom sve vreme, pošto se lavica omacila ispod daske za odmor, u rupi ispod. Bila je velika navala posetilaca, jer su odmah objavili da su se lavići omacili. Lavica ih je premeštala sa jednog mesta na drugo. To govori da je bila nesigurna zbog prisustva i pogleda posetilaca.

Kasnije istoga dana, timaritelji su primetili da su lavići dehidrirali. Zatvorili su odrasle jedinke i ušli u ispust. Rizikovali su time svoje živote, jer su vrata koja dele lavove i timaritelje poprilično nesigurna. Uzeli su laviće i izneli ih izvan ispusta. Nahranili su ih, ugrejali i svi su došli k sebi. Čak su bili podelili uloge u prihranjivanju.

Pre toga su pozvali veterinara Janošija. On je odobrio iznošenje lavića. Kasnije je u kuhinji govorio i podržavao timaritelje, sve do telefonskog razgovora sa direktorom. Nakon tog telefonskog poziva promenio je priču i rekao da se lavići vrate u kavez, čime im je, ujedno, izrečena smrtna presuda. Lavići su vraćeni u kavez po nalogu direktora i veterinara.

Na žalost, sutradan nisu pronađeni, ni živi, ni mrtvi. Pretpostavka je da ih je pojeo lav. Ne zbog nedostatka hrane, već zbog eliminacije, što je mačkama svojstveno. Istina, lavica Kiara nije imala dovoljno mleka. Sigurni smo da bi preživela makar dva, ako ne i sva četiri lavića, da su bili na prihrani i odvojeni od odraslih lavova. Ne bi na Paliću bilo prvi put da se mladunci, među njima i lavovi, othranjuju na takav način.“

Šta se sa lavićima tačno dogodilo nakon prihrane, odnosno šta im se tačno dogodilo nakon što su vraćeni u kavez, veliko je pitanje na koje uprava Zoološkog vrta duguje odgovor javnosti, sada već tačno dve nedelje. Tačno toliko je prošlo otkako je naša redakcija otkrila da su lavići uginuli, o čemu je uprava Zoološkog vrta do tada nedeljama ćutala.

Zaposleni sa kojima smo razgovarali kažu da je laviće trebalo prihranjivati, odvojeno od odraslih jedinki, što u palićkom Zoološkom vrtu, kako podvlače, ne bi bilo prvi put.

Nekadašnji radnici Zoološkog vrta dobro pamte da su lavići svojevremeno hranjeni odvojeno i da su ih zaposleni, zbog toga, ponekad nosili i kući. Ali, bila su to neka druga vremena.

Da najpre dešifrujemo ova sadašnja, puna pitanja koja čekaju odgovore zvaničnika. Naša redakcija će danas Zoološkom vrtu uputiti novi set pitanja. Insistiraćemo na proverama i odgovorima dok ih konačno ne dobijemo.

Zoološki vrt na Paliću pripada najpre svim malim, a potom i odraslim Subotičanima. Zato ne bi trebalo da bude ničija (partijska) prćija sa tobože ekskluzivnim, a nigde propisnim, pravom da nas sve vuče za nos.

PROČITAJTE NOVI SET PITANJA KOJE JE NAŠA REDAKCIJA DANAS UPUTILA ZOOLOŠKOM VRTU NA PLIĆU

 

SAOPŠTENJE REDAKCIJE

Redakcija portala Subotičke.rs ne može da prihvati tvrdnju Tibora Janošija, veterinara u Zoološkom vrtu na Paliću, da smo ga “kasno pozvali” radi pribavljanja informacija i da zbog toga juče nije želeo da nam obelodani informacije o uginulim lavićima i drugim životinjama.

Podsećamo dr Janošija da smo Zoološkom vrtu, pre tačno nedelju dana, dakle 17. septembra, prosledili dva imejla sa pitanjima uvezi sa uginućem životinja i tvrdnji više zapsolenih da veterinar Janoši ne provodi značajan deo radnog vremena u Zoološkom vrtu, već da se bavi privatnom praksom.

Ni Zoološki vrt, ni Janoši, koji je veterinar u Zoološkom vrtu, nisu nam prosledili odgovore na tada postavljena i Zoološkom vrtu uredno prosleđena pitanja.

Kao redakcija s razlogom smatramo da je po sredi izgovor veterinara Janošija koji pokušava da zameni teze iz razloga koji su samo njemu poznati.

Janoši je angažovan u državnoj ustanovi i odnos prema javnom interesu ne bi trebalo da gradi na ličnim subjektivnim stavovima, već na objektivnim okolnostima, uz punu vlastitu odgovornost prema zajednici.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Promenljivo oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 3 do 14 stepeni Celzijusa. Osobama sa srčanim obolјenjima i astmatičarima

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.