blank

Čuvaj se duvana i nikotinskih proizvoda! (VIDEO)

YouTube video

Cilj obeležavanja Nacionalnog dana bez duvana je skretanje pažnje i ukazivanje na zdravstvene rizike zloupotrebe duvana kao i njegovih proizvoda, kao što su noviji produkti koji su se poslednjih par godina pojavili na tržištu — snus, paf, duvanska vrećica, elektronska cigareta ili nargila.

Duvanski dim direktni je uzročnik velikog broja bolesti, od kardio-vaskularnih do raka grla, pluća, a statistički podatak govori da je preko 18 hiljada smrti direktna posledica zloupotrebe cigareta, cigara i duvana uopšte. Najugroženiji su adolescenti koji konzumacijom nikotinskih proizvoda, višestruko štete sebi kao i drugima koji udišu aerosoli koje ispuštaju ovakvi produkti.

O štetnosti duvana zna se praktično od početka njegove masovne upotrebe, a svoju borbu nastavljaju kroz Centar za promociju zdravlja i svoje partnere, lekari koji pokušavaju da animiraju što veći broj pušača kako bi smanjili ovu, po život pogubnu, naviku.

Ovogodišnji slogan je „Svaka cigareta smeta”, stavljajući akcenat na nove tendencije u konzumiranju nikotisnkih proizvoda, i ističući kako, svake godine, u svetu umre preko 8 miliona ljudi, od kojih više od milion nepušača koji su izloženi duvanskom dimu.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Lider dočekuje Žednik

Fudbaleri Lokomotive u nedelju 28. aprila dočekuju ekipu Žednika. Meč 18. kola Gradske lige igra se na pomoćnom terenu Gradskog stadiona od 17 časova. Pročitaj

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.