blank

Dan Svetog Ištvana na Paliću

blank

Kao i prethodnih godina, zaunteresovani su juče, u popodnevnim časovima, počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić

Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.

Janošne Rac živi u Nemačkoj. Kako je rekla, ona i njena porodica su sa radošću u srcu i u prazničnom raspoloženju došli na Palić. Oni trenutno u domovini provode svoj odmor.

„Zapravo, sve mi se jako sviđa, posebno ove rukotvorine, koje ljudi zaista prave svojim rukama, kod nas toga nema i to je jedna ogromna vrednost.”

Zoltan Poka, zanatlija iz Gornjeg Brega, koji se bavi izradom predmeta od kože, već treću godinu učestvuje na vašaru rukotvorina povodom obeležavanja Dana Svetog Ištvana na Paliću.

– Trudim se da pratim moderne tehnike i moderne oblike, ali na način da u njih ugrađujem i ono tradicionalno. To je tajna čitave ove stvari, a meni 20. avgust znači isto što i mojim sunarodnicima, to je jedan od najlepših nacionalnih praznika matične zemlje – rekao je Poka.

U međuvremenu, šetalištem su se u subotu popodne počeli širiti sve prijatniji mirisi.

Vašar rukotvorina na obali jezera Palić počeo je u 15 časova, ali su majstori kuvari već u 11 sati u kotliće ubacili ukusan ovčiji paprikaš sa kupusom i goveđi gulaš sa testom, tako da dok ljudi pristignu i dok počne centralna proslava povodom Dana Svetog Ištvana, sve bude skuvano i da veliki broj gladnih ljudi može da se najede.

Prema rečima glavnog kuvara Zoltana Pintera, posetioci proslave svake godine sa zadovoljstvom i slasno jedu popularna ta jela iz kotlića.

– Posetioci više vole ovčiji paprikaš sa kupusom. Prošle godine ga nije bilo dovoljno, videćemo, ovaj put smo napravili više, pa se nadam da će biti dovoljno za naše drage goste – kaže Zoltan Pinter.

Panon TV, foto: Kristian Dobo

 

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.