blank

Danas se seje Božićna pšenica: Evo kako da to pravilno uradite!

Božićna pšenica predstavlja simbol blagostanja, napretka, sreće i berićeta, pa je izuzetno važno da bude bujna i zelena kako bi i godina pred nama bila takva.

blank
Foto: Image by Chinchu C from Pixabay

Tradicionalno se seje na dan Svete Varvare, 17. decembra, i simbolično najavljuje dolazak Božića.

Za sadnju je potrebno veoma malo – šaka pšenice i posuda ili tanjir. Evo kako da pravilno posejete Božićnu pšenicu:

Zrna pšenice ostavite preko noći u vodi da nabubre. U plitku posudu stavite sloj zemlje, a zatim ravnomerno poređajte natopljenu pšenicu. Prekrijte je tankim slojem zemlje. Svakodnevno prskajte zemlju vodom sobne temperature, kako bi pšenica imala dovoljno vlage.

Ako ne želite da koristite zemlju, zrna možete posaditi direktno u posudu. Rasporedite ih tako da prekriju dno posude, a ostavite bar 1 cm prostora do ivice, jer će se zrna raširiti prilikom nicanja. Zalivajte umereno, prskajući ih vodom jednom do dva puta dnevno.

Pšenicu možete prekriti pamučnom tkaninom natopljenom vodom, kako bi ravnomerno upijala vlagu i ravnomerno bubrila. Čim se pojave prve klice, tkaninu sklonite da pšenica može nesmetano da niče.

Na Badnji dan, pšenicu ošišajte makazama da bude ravnomerno visoka, a u sredinu posude stavite sveću. Ukrasite je crvenom mašnom ili trobojkom kao simbolom tradicije.

Bujna i zelena Božićna pšenica nije samo simbol praznika, već i lepa dekoracija koja unosi toplinu i duh Božića u vaš dom.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Preminuo Dragan Rokvić

Dragan Rokvić, istaknuti kulturni radnik iz Subotice, preminuo je juče nakon bolesti. Rokvić je život posvetio kulturi, s posebnim fokusom na književnost. Svojevremeno je obavljao

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.